Σοφοκλέους: Οι "δυνατοί" του 2011

Μπορεί οι αναλυτές να αναμένουν ότι το 2011 θα εξελιχθεί σε πολύ δύσκολη χρονιά, ωστόσο 16 εισηγμένες δείχνουν έτοιμες να πάνε... κόντρα στο ρεύμα. Οι εκτιμήσεις ανά κλάδο, οι "άμυνες" και οι ανησυχίες.

Σοφοκλέους: Οι δυνατοί του 2011
** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των 16 μετοχών στο Χ.Α. στο έτος και στο εννεάμηνο καθώς και οι εκτιμήσεις για τις αποτιμήσεις και τον ρυθμό αύξησης των κερδών των μετοχών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Παρά το γεγονός ότι το σύνολο των αναλυτών αναμένει πως το 2011 θα εξελιχθεί σε πολύ δύσκολη χρονιά, υπάρχουν και εταιρείες που φαίνεται πολύ πιθανό να ανεβάσουν την κερδοφορία τους ή έστω να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τα φετινά «κεκτημένα».

Τα... μυστικά της επιτυχίας είναι διαφορετικά για καθεμία: μεγάλες εξαγωγές, θυγατρικές στο εξωτερικό, κλεισμένα συμβόλαια, αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και, φυσικά, έμφαση στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών.

Το θετικό της υπόθεσης για τους συγκεκριμένους ομίλους είναι ότι -όπως δείχνουν τα πράγματα- θα περάσουν τη βαθιά οικονομική ύφεση χωρίς μεγάλες απώλειες και κεφαλαιακές αιμορραγίες, με αποτέλεσμα να ελπίζουν σε «ακόμη καλύτερες μέρες» όταν η εγχώρια οικονομία αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις εισηγμένες εταιρείες η πορεία τους μέσα στο 2011, ο οποίος φαίνεται καθαρά στους προϋπολογισμούς για την επόμενη χρονιά, που είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Τα στελέχη τους αντιλαμβάνονται ότι η εγχώρια αγορά υποχωρεί τρίμηνο με τρίμηνο και όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον το προσεχές εξάμηνο θα είναι σαφώς χειρότερο από το αντίστοιχο περυσινό.

Επισημαίνουν μάλιστα με νόημα ότι το 2011 ξεκινά με συντελεστή ΦΠΑ στο 23% έναντι του 19% το 2010 και επίσης παραθέτουν μια ευρεία σειρά έμμεσους φόρους που πέρυσι κυμαίνονταν σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι, έχουμε τον αυξημένο φόρο στα τσιγάρα και στα καύσιμα, την εισφορά στα ασφαλιστικά συμβόλαια υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου, τις νέες επιβαρύνσεις στην οικοδομή κ.λπ.

Κανένας παράγοντας της αγοράς δεν βλέπει σταθεροποίησή της έστω στο προσεχές διάστημα, ενώ παράλληλα «μουδιασμένες» είναι και οι εταιρείες που περιμένουν τζίρους από την προκήρυξη έργων του Δημοσίου (κατασκευές, πληροφορική κ.λπ.).

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές εισηγμένες για τις οποίες οι αναλυτές ελπίζουν ότι μέσα στο επόμενο έτος -με βάση τουλάχιστον τα τρέχοντα δεδομένα- είτε θα καταφέρουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους είτε θα «πιάσουν» επίδοση αρκετά κοντά στη φετινή. Όλα αυτά, βέβαια, με μεγάλο βαθμό επιφύλαξης, καθώς ζούμε σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, όπου μεγάλες αλλαγές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή.

Όσον αφορά στις τράπεζες, είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις και ενώ πριν από έναν μήνα κάποιοι προέβλεπαν το 2011 υψηλότερα κέρδη από το 2010, τώρα υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ζημίες τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος για τους περισσότερους εισηγμένους ομίλους στο Χ.Α.

Σχετική αισιοδοξία επικρατεί αναφορικά με τις επιδόσεις των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ), όμως δεν είναι δεδομένες ούτε η πρόοδος των μεγάλων έργων τους ούτε η διατήρηση της αποδοτικότητας των αυτοχρηματοδοτούμενων συμβάσεών τους (Αττική Οδός, Γέφυρα κ.λπ.).

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί μεταξύ των αναλυτών γενικότερα για τα λεγόμενα «εξαγωγικά χαρτιά» (π.χ. S&B Βιομηχανικά Ορυκτά), ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και από τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

«Μισογεμάτο ποτήρι» βλέπουν και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του χάλυβα, ποντάροντας σε περαιτέρω άνοδο της τιμής του μετάλλου, όμως όλα δείχνουν ότι η εγχώρια ζήτηση θα κυμανθεί στα γνωστά (πολύ χαμηλά) φετινά επίπεδα ή ενδεχομένως και ελαφρώς πιο κάτω.

Οι «γερές άμυνες»

Παρά τη δυσμενή συγκυρία, όμως, φαίνεται ότι θα υπάρξουν εισηγμένες επιχειρήσεις που με βάση κυρίως τις προβλέψεις των αναλυτών ή/και τις εκτιμήσεις των ίδιων των διοικήσεων πιστεύεται ότι δεν θα αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες το 2011 απ’ ό,τι φέτος. Έτσι, αναφερόμαστε ενδεικτικά σε 16 εισηγμένες που δείχνουν να ξεκινούν με αρκετή αισιοδοξία τη χρονιά που αρχίζει σε λίγες ημέρες:

*COCA COLA 3Ε: Εξαγωγικός κατά βάση όμιλος, καθώς πάνω από το 90% των πωλήσεών του κατευθύνεται στο εξωτερικό. Ένας συνδυασμός ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας και προγράμματος περικοπής δαπανών δημιουργεί ανοδικές προσδοκίες και για το επόμενο έτος.

*ΕΛΠΕ - MOTOR OIL: Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει μάλλον ανοδική πορεία των κερδών το 2011, βάσει κυρίως εκτιμήσεων για αύξηση του πολύ χαμηλού φέτος περιθωρίου διύλισης (κλείνουν διυλιστήρια στην Ευρώπη, μειώνεται η προσφορά). Στην περίπτωση της Motor Oil, η απόκτηση της Shell και η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας θα επιδράσουν το 2011 σε δωδεκάμηνη βάση. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από το (συνήθως απρόβλεπτο) περιθώριο διύλισης.

*EUROBANK PROPERTIES: Μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί κάποια (σημαντική τουλάχιστον) πίεση των μισθωτών για μειώσεις ενοικίων στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο και όσο επενδύει σε ακίνητα με υψηλά yields (πάνω από 7% ή 8%) τα πρόσθετα έσοδα από ενοίκια υπερκαλύπτουν τους διαφυγόντες τόκους.

Αν η τρέχουσα κατάσταση δεν διαφοροποιηθεί σημαντικά, φαίνεται ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη μάλλον θα είναι υψηλότερα παρά χαμηλότερα από τα φετινά. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα «κινδυνεύει» από νέες ενδεχόμενες απομειώσεις στις εύλογες αξίες των ακινήτων.

*TRASTOR ΑΕΕΑΠ: Aνάλογη είναι η εικόνα και για την Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία επίσης απολαμβάνει τα φορολογικά κίνητρα του κλάδου. Η εισηγμένη πιθανολογείται ότι μέσα στο 2011 θα προχωρήσει σε κάποια αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της, χωρίς όμως να έχει ανάγκη από ρευστότητα (διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο).

*FRIGOGLASS: Άλλος ένας εξαγωγικός όμιλος. Κάποιοι πελάτες του ανέβαλαν τις παραγγελίες ψυγείων κατά την περίοδο της έντονης διεθνούς οικονομικής κρίσης και φαίνεται να μην έχουν μεγάλα περιθώρια για νέο «πάγωμα» παραγγελιών.

*INFORM ΛΥΚΟΣ: Η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων (κυρίως λόγω της Austria Card), ωστόσο το αποτέλεσμα εννεαμήνου επηρεάστηκε αρνητικά από μεγάλη απομείωση (αποτίμηση της θυγατρικής στη Ρουμανία). Το 2011 δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέτοια απομείωση.

*ΜΕΤΚΑ: Το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και το γεγονός ότι το 80% αυτού αφορά σε έργα εκτός Ελλάδας φαίνεται να οδηγούν τον εισηγμένο όμιλο σε ακόμη καλύτερες επιδόσεις μέσα στο επόμενο έτος.

*ΟΛΠ: Ο προβλήτας 1 θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά σε δωδεκάμηνη βάση και επιπλέον πιθανολογείται ότι δεν θα επαναληφθούν τόσο υψηλές προβλέψεις (9,5 εκατ. στο φετινό εννεάμηνο, εκ των οποίων 4,5 εκατ. για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου).

*FOLLI FOLLIE: Η απόδοση της Folli Follie στη διάρκεια του 2010 ήταν μια... ευχάριστη νότα στη Σοφοκλέους. Η εισηγμένη εκτιμάται ότι και το 2011 θα συνεχίσει να ευνοείται από το εκτεταμένο δίκτυό της στην Ασία και τους ρυθμούς ανάπτυξης της περιοχής, αφού πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της στο εξωτερικό. Σημειώνεται πως η διοίκηση της εταιρείας έχει δηλώσει ότι στοχεύει στην ενίσχυση του δικτύου της στην Κίνα τα επόμενα χρόνια.

*REVOIL: Η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου προβλέπει αυξημένο EBITDA σε σχέση με πέρυσι στην εμπορία πετρελαιοειδών (φέτος προστέθηκαν στο δίκτυο 76 νέα πρατήρια) κατά τη διετία 2011 - 2012 και καθαρά κέρδη από τη νέα δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία (γύρω στα 3 εκατ. δολάρια το 2011). Ο συνδυασμός αυτών των δύο μάλλον συνηγορεί σε άνοδο κερδών μέσα στην επόμενη χρονιά.

*ΣΩΛ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Οι σημαντικές συμβάσεις τις οποίες κέρδισε το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία διαψεύδουν εκείνους που προέβλεπαν έντονη υποχώρηση της κερδοφορίας μέσα στο 2011, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται σε μια σειρά πετρελαϊκά projects. Η πλειονότητα των αναλυτών κάνει λόγο για επίδοση κοντά στα φετινά επίπεδα.

*ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Πρόσφατα στο δυναμικό της επιχείρησης προστέθηκε -έπειτα από πολύ καιρό- παραγωγική ισχύς 12,5 MW και σύμφωνα με την εισηγμένη προβλέπεται να έχουν εγκατασταθεί νέες μονάδες συνολικής ισχύος 260 MW μέχρι το τέλος του 2011. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τον φετινό χαμηλό συντελεστή εκμετάλλευσης των αιολικών πάρκων (καιρικές συνθήκες), προοιωνίζονται θετικότερο αποτέλεσμα μέσα στην επόμενη οικονομική χρήση.

*ΤΙΤΑΝ: Η ζήτηση για τσιμέντο στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική πορεία της τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2011, ωστόσο οι ξένοι αναλυτές βλέπουν κάποια τόνωση της ζήτησης στις ΗΠΑ και μείωση στο ύψος του δανεισμού λόγω αναμενόμενων θετικών ταμειακών ροών. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά κάνουν λόγο για επιδόσεις που μάλλον δεν θα διαφοροποιούνται ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις φετινές.

*VELL (Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ): Με σημαντικές ζημίες αναμένεται να κλείσει η φετινή χρονιά για την εισηγμένη εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών. Η ενσωμάτωση όμως της Vell στον όμιλο Δημητρίου (με αλλαγή της ονομασίας της σε Γ. Δημητρίου) τροποποιεί τα δεδομένα και το νέο «αφεντικό» προβλέπει σαφή βελτίωση επιδόσεων, αρχής γενομένης από το 2011.

*AVENIR: Από το επόμενο έτος δεν θα επηρεάζουν την εισηγμένη εταιρεία οι ζημίες των παλαιών της δραστηριοτήτων. 

Η υποαπόδοση του Χ.Α. στη διάρκεια του 2010 είναι εμφανής σε σχέση με όλους τους δείκτες προς σύγκριση. Η εγχώρια αγορά μετοχών έχει αυτονομηθεί και κινείται καθοδικά με μικρές ανοδικές αντιδράσεις, δείγμα της... ταραγμένης ψυχολογίας που επικρατεί, σε συνδυασμό με την «απροθυμία» των αγοραστών να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αναλάβουν τα ηνία, ενώ την ίδια χρονική στιγμή οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αγορές κινούνται προς τα υψηλά πολλών μηνών.

Αν η χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί τον «καθρέφτη» της οικονομίας που προεξοφλεί το μέλλον, τότε στο μικροσκόπιο έχει τεθεί ο φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο έτος. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, από όποια πλευρά και αν το δει κάποιος, είναι μάλλον αποκαρδιωτική. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι βιώνουμε περίοδο χρηματιστηριακής ανάκαμψης για τις διεθνείς αγορές μετοχών, σε ένα αρκετά ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, οι ελληνικοί τίτλοι δείχνουν εγκλωβισμένοι, με αποτέλεσμα οι φόβοι για περαιτέρω πτώση των τιμών να ενισχύονται για το επόμενο τρίμηνο, ενώ η εικόνα για το 2011 αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο θολή.

Ένας βασικός λόγος ανησυχίας για τις εγχώριες μετοχές είναι η εξέλιξη των κερδών, αφού οι μετοχικές αγορές κινούνται βάσει των προβλέψεων και των εκτιμήσεων σε μια σειρά μεγέθη. Από την άλλη πλευρά, ένας μικρός αριθμός τίτλων στο Χ.Α. επιδεικνύει σθεναρή αντίσταση στην απαξίωση τόσο στα οικονομικά μεγέθη όσο και στις επιδόσεις στο ταμπλό. Κάποιες εταιρείες με ισχυρό εξαγωγικό προφίλ κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα κέρδη τους το 2010, ενώ άλλες μπορεί υπό προϋποθέσεις να αυξήσουν τα μεγέθη τους το 2011.

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των 16 μετοχών στο Χ.Α. στο έτος και στο εννεάμηνο καθώς και οι εκτιμήσεις για τις αποτιμήσεις και τον ρυθμό αύξησης των κερδών των μετοχών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

*** Αναδημοσίευση από το 666ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 23 - 27 Δεκεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v