ΧΑ: De facto επιστροφή στις… αναδυόμενες

Γιατί αποχωρούν από τράπεζες και τα pension funds. Οι πωλητές και το «θερμό» χρήμα. Σταθεροί οι ξένοι στα εμποροβιομηχανικά blue chips, δεύτερη «ταχύτητα» οι τράπεζες. Η «ακτινογραφία» των θέσεων.

ΧΑ: De facto επιστροφή στις… αναδυόμενες
Στις αναδυόμενες αγορές επιστρέφει, με «ατμομηχανή» τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το υψηλό ρίσκο αλλά και οι υποσχόμενες υψηλές αποδόσεις από τη μια διώχνουν «συντηρητικά» θεσμικά κεφάλαια και από την άλλη φέρνουν, δειλά-δειλά, χρήμα από emerging funds και μεγάλους ιδιώτες.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Templeton ότι κατέχει το 5,02% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ αποτελεί ενδεικτική περίπτωση της εν εξελίξει αλλαγής σκυτάλης στο Χ.Α.

Την ίδια στιγμή όπου ο κ. M. Mobius αλλά και άλλοι διαχειριστές emerging funds τοποθετούνται σε ελληνικές μετοχές, συνάδελφοί τους που διαχειρίζονται συνταξιοδοτικά κεφάλαια ρευστοποιούν θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ABP Stichting αποτελεί έναν από τους μεγάλους πωλητές στο ταμπλό τις τελευταίες ημέρες, όπως και το νορβηγικό Global. Φήμες, που δεν διαψεύδονται αρμοδίως, φέρουν το ABP Stichting να αποεπενδύεται από τη Forthnet καθώς και από θέσεις σε μεγάλες τράπεζες.

Πρόκειται, σύμφωνα με διαχειριστές, για την… ουρά των ρευστοποιήσεων funds που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές. «Τα pension funds λόγω των επενδυτικών τους πειθαρχιών καθυστέρησαν να πουλήσουν Ελλάδα και το κάνουν τώρα που ξεκινά η περίοδος αναδιάρθρωσης θέσεων», αναφέρει έμπειρο στέλεχος της αγοράς asset management.

Την προσφορά των ταμείων σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους τη «ματσάρουν» εφοπλιστικά κεφάλαια, emerging funds αλλά και Ρώσοι «κροίσοι», οι τοποθετήσεις των οποίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα.


Στη… δεύτερη ταχύτητα του Χ.Α. οι τράπεζες

«Το Χ.Α. επιστρέφει, στην πράξη, στις αναδυόμενες αγορές με… ατμομηχανή τις τράπεζες», τονίζει διευθύνων σύμβουλος εγχώριας χρηματιστηριακής, καθώς ολοκληρώνεται η τάση φυγής των θεσμικών κεφαλαίων που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές και τη θέση τους παίρνει «θερμό» χρήμα, που είναι πρόθυμο να αναλάβει υψηλό κίνδυνο για να βγάλει και υψηλή απόδοση.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη αλλαγή της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς τα εμποροβιομηχανικά blue chips και mid caps μετατρέπονται σε «πρώτη» ταχύτητα του Χ.Α. από πλευράς, τουλάχιστον, ποιότητας ξένων επενδυτών.

Η «ακτινογραφία» των μεγάλων θέσεων που διατηρούν οι ξένοι σε μετοχές του Χ.Α. επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση.

Long only funds όπως τα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται οι Fidelity, Capital, Sichester αύξησαν ή διατήρησαν αμετάβλητες τις θέσεις τους σε μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη και του 40άρη, τον τελευταίο χρόνο, ενώ αντίθετα μείωσαν την έκθεσή τους σε τράπεζες ή και αποεπενδύθηκαν.

Τα αμοιβαία της Fidelity, ενώ μείωσαν τις θέσεις τους σε τραπεζικούς τίτλους, συνεχίζουν να διατηρούν το 5% της ΔΕΗ, το 5% του ΟΠΑΠ, το 5,05% της Folli Follie και το 5,09% της Φουρλής.

Αντίστοιχα, τα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται η Capital Research διατήρησαν αμετάβλητες τις μεγάλες θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές πλην τραπεζών. Έτσι κατέχουν το 5,7% της Ελλάκτωρ, το 15% του ΟΠΑΠ, το 11,49% της Φουρλής και το 15,8% της Jumbo.

Τα funds της Sichester κατέχουν το 6,37% της ΔΕΗ, η FMR LLC το 5% της Jumbo, η Kairus λίγο πάνω από το 5% της Intralot (μέσω Indesa San Paolo), η Montanaro Group to 5% της Frigoglass κ.ά.

Η αλλαγή τάσης, που αποτυπώνεται και στο ταμπλό το τελευταίο 20ήμερο, δείχνει ότι τα μη τραπεζικά χαρτιά εταιριών με εξωστρέφεια (Coca Cola, Τιτάν, F-F, Frigoglass, S&B, METKA) ή με αποδεδειγμένα αμυντικά χαρακτηριστικά (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Φουρλής, ΕΧΑΕ) θα αποτελέσουν τους «πρωταγωνιστές» του επόμενου διαστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα funds της Templeton έκτισαν τις μεγαλύτερες θέσεις τους σε ΕΧΑΕ και Jumbo.

Υπόσχονται… συγκινήσεις το 2011 οι τράπεζες

Στον αντίποδα, οι τράπεζες, λόγω των υψηλών τους θέσεων σε κρατικά ελληνικά ομόλογα και των αυξήσεων κεφαλαίων που υλοποιούν, συνεχίζουν να αποτελούν υψηλού κινδύνου επενδυτικές επιλογές για τα ξένα θεσμικά κεφάλαια.

Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο για τις τράπεζες, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος asset management, λόγω ακριβώς των αυξήσεων κεφαλαίου. Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις διενεργούνται σε τιμές που ενέχουν discount ως και 50% σε σχέση με την τιμή στην οποία διαπραγματεύονταν οι τράπεζες όταν ανακοινώθηκαν, οι επενδυτές προτιμούν να τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της αύξησης αγοράζοντας μετοχές ή δικαιώματα.

Οι μεγάλες εκπτώσεις στην τιμή διάθεσης αποτελούν «κράχτη» για να μπει φρέσκο χρήμα και ταυτόχρονα «ασπίδα» απέναντι στο υψηλό ρίσκο των κρατικών ομολόγων. Και αυτό γιατί, αν μια τράπεζα με καθαρή θέση 10 δισ. ευρώ υλοποιεί αύξηση σε αποτίμηση 7 δισ. ευρώ, τότε ο νέος μέτοχος έχει καλυφθεί και απέναντι στο χειρότερο σενάριο (haircut ως και 30%) ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οι διαχειριστές εκτιμούν ότι όταν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου, και εφόσον η χώρα συνεχίζει να υλοποιεί τους στόχους του μνημονίου, οι τράπεζες θα βρεθούν εντός του 2011 στην πρώτη γραμμή των επενδυτικών επιλογών.

Τι σηματοδοτεί για το Χ.Α. η αλλαγή σκυτάλης

Η αλλαγή σκυτάλης με πωλήσεις από pension funds και αγορές από «θερμό» χρήμα (emerging funds, εφοπλιστές κ.ά.) αναμένεται, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος asset management εγχώριας τράπεζας, να οδηγήσει σε αύξηση του volatility στο Χ.Α.

Τα pension funds λόγω του μακροπρόθεσμου επενδυτικού τους ορίζοντα λειτουργούν ως σταθεροποιητές του συστήματος και το ειδικό τους βάρος στο Χ.Α. είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς η Ελλάδα δεν έχει «ισχυρά» ταμεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ABP Stichting, ταμείο των Ολλανδών δασκάλων, αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της ΕΧΑΕ, κατέχοντας 6,27% του μετοχικού της κεφαλαίου, όταν από τις τράπεζες που τη διοικούν καμία δεν έχει θέση υψηλότερη του 5%.

Αντίστοιχα, το νορβηγικό Global fund, κρατικό συνταξιοδοτικό κεφάλαιο, διατηρεί εδώ και χρόνια θέση στην Εθνική Τράπεζα και μικρότερες θέσεις σε άλλες τραπεζικές μετοχές, τις οποίες επίσης μειώνει το τελευταίο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v