Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοκ και δέος για τα κέρδη του σαραντάρη

H αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων εξαμήνου και οι πρώτες αντιδράσεις για τα midcaps, κρίνοντας και από τη Σοφοκλέους, είναι αρνητικές, αφού ο FTSE/ASE Mid 40 βρίσκεται στις 1.780 μονάδες.

Σοκ και δέος για τα κέρδη του σαραντάρη
* Οι πίνακες που αφορούν στα αποτελέσματα εξαμήνου για τις εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

H αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου και οι πρώτες αντιδράσεις για τα midcaps, κρίνοντας και από το ταμπλό της Σοφοκλέους, είναι αρνητικές, αφού, παρά το γεγονός πως ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να διασπάσει τις 1.600 μονάδες, ο FTSE/ASE Mid 40 βρίσκεται κοντά στις 1.780 μονάδες.

O δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο παρελθόν έκρυβε περισσότερες θετικές εκπλήξεις στα αποτελέσματά του από όσες στη διάρκεια του 2010. Η εικόνα των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου των 30 εταιρειών που τον απαρτίζουν είναι πολύ χειρότερη από αυτήν του πρώτου φετινού τριμήνου, καθώς κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση τόσο με το πρώτο τρίμηνο όσο και με την περυσινή χρονιά.

Από την άλλη πλευρά, αν και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα χρήζουν ακόμα βαθύτερης έρευνας και μελέτης, μερικές εταιρείες συνεχίζουν να διακρίνονται.

Η συνολική εικόνα του πρώτου εξαμήνου απογοητεύει και προκαλεί σημαντικές επιφυλάξεις για τη δυναμική κάποιων επιχειρήσεων. Το βασικό αρνητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η αύξηση στις πωλήσεις σε μεγάλο αριθμό εισηγμένων αλλά και στο σύνολο του δείκτη δεν μπόρεσε να ανακόψει ούτε στο ελάχιστο την πτώση τόσο στα λειτουργικά όσο και στα καθαρά αποτελέσματα.

Παράλληλα, σε μεγάλο βαθμό, τα αποτελέσματα των εταιρειών του FTSE/ASE Mid 40 κινήθηκαν σε χαμηλότερα σημεία από αυτά των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι δύο κατηγορίες μετοχών παρουσίασαν διαφορετικούς ρυθμούς ανόδου στον κύκλο εργασιών, της τάξεως του 8,8% για τον «εικοσάρη» έναντι 5,5% για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα συνολικά λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων του «σαραντάρη» κινήθηκαν πτωτικά σε ποσοστό 33%, αισθητά υψηλότερα απ’ όσο στους τίτλους του δείκτη FTSE/ASE-20, οι οποίοι σημείωσαν κάμψη της τάξεως του 12%. Σε επίπεδο καθαρών κερδών, και οι δύο δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

--- Το πλέον ανησυχητικό

Μία ακόμα έντονη ανησυχία είναι η επιδείνωση των αποτελεσμάτων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Παρά το γεγονός πως ο κύκλος εργασιών παρουσίασε παρόμοια ποσοστά ανόδου (σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) στα δύο τρίμηνα, 5,9% στο πρώτο έναντι 5,1% στο δεύτερο τρίμηνο, τα λειτουργικά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν 56% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο πρώτο τρίμηνο η πτώση ήταν 11%.

Η αύξηση στον κύκλο εργασιών του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με το πρώτο είναι 10,1%, αλλά η πτώση στα λειτουργικά κέρδη είναι 51,3% εν συγκρίσει με το πρώτο τρίμηνο!

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη, η εικόνα είναι πλήρως απογοητευτική αφού από κάμψη στο πρώτο τρίμηνο κατά 56% ο σαραντάρης στο δεύτερο τρίμηνο «γράφει» ζημίες και μάλιστα μεγάλες: το απόλυτο μέγεθος των ζημιών είναι 224,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με 59,5 εκατ. ευρώ κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους και 183 εκατ. ευρώ κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Συνολικά, από τις 30 εταιρείες του FTSE/ASE Mid 40, οι 19 παρουσίασαν κέρδη και 11 εμφάνισαν ζημίες σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας. Στις πωλήσεις, η εικόνα είναι παρόμοια: 17 εισηγμένες παρουσίασαν άνοδο και 13 μείωση. Στα λειτουργικά αποτελέσματα, μόλις 7 εταιρείες αύξησαν τα EBIΤDA σε σχέση με πέρυσι.

Θετική συμμετοχή για τη διαμόρφωση του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαν οι μετοχές των εταιρειών Μέτκα, Folli Follie, Frigoglass, Σιδενόρ, ΟΛΠ και ΕΛΒΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των εισηγμένων εταιρειών:

* Η Μέτκα παρουσίασε σημαντική αύξηση στα μετά φόρων κέρδη της, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 48,3 εκατ. ευρώ, ανοδικά σε ποσοστό 496% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. 

* Σε επίπεδο μεταβολής καθαρών κερδών, πολύ υψηλά ακόμα κινήθηκαν η Frigoglass με 14,8 εκατ. ευρώ από 6,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο και ο ΟΛΠ με άνοδο της τάξεως του 606% στο 1,65 εκατ. ευρώ. 

* Όσον αφορά στα λειτουργικά κέρδη, πέραν της Μετκα, τη μεγαλύτερη έκπληξη έκανε η ΕΛΒΑΛ, καθώς αύξησε τα EBITDA με ρυθμό της τάξεως του 70% στα 32,2 εκατ. ευρώ, ενώ και η Frigoglass με 42,3 εκατ. ευρώ επέδειξε βελτίωση 40%.

Εκτός όμως από τις θετικές περιπτώσεις, οι αρνητικές εκπλήξεις σε αριθμό ήταν αισθητά περισσότερες εν συγκρίσει με προηγούμενα εξάμηνα. 

* Η Γενική Τράπεζα κατέγραψε ζημίες ύψους 214 εκατ. ευρώ από τα -36,18 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα έσοδα από τόκους μειώθηκαν σε ποσοστό 12,3%. 

* Οι εταιρείες Aegean Airlines και Forthnet επίσης κινήθηκαν με μεγάλες ζημίες στο εξάμηνο ύψους 32,6 και 31,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ για την Aegean Airlines ζημιογόνο ήταν και το λειτουργικό αποτέλεσμα με μικρή μείωση στον τζίρο. 

* Ο ΔΟΛ παρουσίασε μείωση της τάξης του 17,5% στον κύκλο εργασιών, λειτουργικές ζημίες 10,7 εκατ. ευρώ και -16,1 εκατ. ευρώ στα κέρδη μετά από φόρους.

* Τα κέρδη μετά φόρων για τις εταιρείες του κλάδου των κατασκευών ήταν ελάχιστα. Τα καθαρά αποτελέσματα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ κινήθηκαν πτωτικά κατά 97%, της J&P Άβαξ σε ποσοστό 45% και η Μηχανική από κέρδη είχε ζημίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος της ΓΕΚ σημείωσε επίδοση 1,94 εκατ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε 25,2% στα 275,01 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν κάμψη 35% στα 28,20 εκατ. ευρώ. Για την J&P Άβαξ σημαντική πτώση σημειώθηκε στον κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε στα 391,45 εκατ. ευρώ (-15%), ενώ στα καθαρά κέρδη η μείωση διαμορφώθηκε στο 45% (10,57 εκατ. ευρώ).

--- Το ταμπλό

Βάσει των παραπάνω, η ισχυρή υποαπόδοση των μεσαίων «χαρτιών» σε όλα τα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια του 2010 κρίνεται απολύτως φυσιολογική. Οι μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες αρνητικές αποδόσεις των blue chips.

Πρώτοι και μόνοι σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους βρίσκονται οι τίτλοι της Frigoglass και της Folli Follie με απόδοση 35,3% και 25,7% αντίστοιχα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτές οι δύο εισηγμένες εταιρείες έχουν κινηθεί θετικά σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο εξάμηνο του 2010 και οι προσδοκίες για το σύνολο του έτους έχουν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μικρές απώλειες σημειώνουν η μετοχή του ΟΛΠ (7,7%) και ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (9,7%), ενώ όλες οι υπόλοιπες εταιρείες ξεπερνούν σε κάμψη το 10%. Στις επόμενες θέσεις με μονοψήφια πτώση βρίσκονται δύο εταιρείες τα αποτελέσματα των οποίων απογοήτευσαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους: η Γενική Τράπεζα και η Μηχανική. Για την πρώτη η πτώση είναι 62,4% και για τη δεύτερη 57,8%. Όσον αφορά στην εταιρεία J&P Άβαξ, οι απώλειες βρίσκονται κοντά στο 50%.

* Οι πίνακες που αφορούν στα αποτελέσματα εξαμήνου για τις εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 650ό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 3 - 7 Σεπτεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v