Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις νέου τύπου στις τράπεζες για deals...

Με το όπλο "παρά πόδα" για συνενώσεις και αυξήσεις κεφαλαίου οι τραπεζίτες, που πυκνώνουν τις συναντήσεις μεταξύ τους καθώς στερεύουν σταδιακά οι επιλογές τους. Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης και ο ρόλος του ΔΝΤ.

Πιέσεις νέου τύπου στις τράπεζες για deals...
Το ενδεχόμενο νέου γύρου εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, ίσως και πριν από το τέλος Αυγούστου, θεωρούν πολύ πιθανό παράγοντες του συγκεκριμένου χώρου. Η νέα προτροπή-σύσταση του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση να προχωρήσουν συνεργασίες τραπεζών με ξένους ομίλους για να στηριχτεί το πιστωτικό σύστημα και να δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία υποστηρίζεται πως επισπεύδει τις όποιες εξελίξεις.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για όλο και πιο πυκνές συναντήσεις μεγαλομετόχων ιδιωτικών ομίλων και επιχειρηματιών στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του εδάφους για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρονται σε συναντήσεις του μεγαλομετόχου της Eurobank με τον ισχυρό άνδρα της Alpha Bank στην έδρα του κ. Σπ. Λάτση στη Γενεύη.

Άλλοι οικονομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για βολιδοσκόπηση του ενδιαφέροντος ξένων ομίλων και τα ονόματα που παίζουν δυνατά είναι της HSBC και της BNP. Άλλοι όμιλοι, όπως η Deutsche Bank, η Morgan Stanley, η Credit Suisse και πιθανοί σύμβουλοι του Δημοσίου, φέρεται να μην είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος πιθανών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ιδιωτικών τραπεζών... 


Στον ρυθμό του ΔΝΤ...

Οι αρμόδιοι του ΔΝΤ φέρεται να γνωρίζουν αρκετά καλά τα προβλήματα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, έχουν όμως ξεκάθαρη αντίληψη για την πιστοληπτική ικανότητά τους, που παραμένει χαμηλότερη από πολλών ξένων, ενώ είναι απόλυτα ενήμεροι για τα χρονικά περιθώρια χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Η φιλοσοφία των ανθρώπων του ταμείου είναι πως σε ενδεχόμενες στρατηγικές συνεργασίες με ξένους ομίλους, οι οποίοι έχουν καλύτερη αξιολόγηση και πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, οι ελληνικοί θα αποκτήσουν σχετικά άμεσα και σαφώς ευκολότερα πηγές χρηματοδότησης.

Τραπεζική πηγή σημείωνε πως "οι άνθρωποι του ΔΝΤ ξέρουν απ’ έξω και ανακατωτά και για τα 68 δισ. που έχει λάβει ως στήριξη ο κλάδος την τελευταία διετία και ότι η συνολική άντληση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φτάνει πλέον τα 100 εκατ. ευρώ". Η ίδια πηγή παραδεχόταν πως ορισμένα ιδρύματα "εξαντλούν τα ενέχυρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ΕΚΤ για την άντληση επιπλέον ρευστότητας". 


Έπεισαν την κυβέρνηση οι επιχειρηματίες

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως έχει αλλάξει η αρχική φιλοσοφία, η οποία ήταν και η γραμμή Παπακωνσταντίνου, για συνένωση δυνάμεων μεταξύ ελληνικών ομίλων προς την κατεύθυνση της ξένης συμμετοχής.

Επιχειρηματίες που μετέφεραν προσωπικά στον πρωθυπουργό τα καίρια προβλήματα, τα οποία κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν υγιείς επιχειρήσεις και παραδοσιακοί βιομηχανικοί όμιλοι εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά, εκτιμάται πως συνέβαλαν και αυτοί σε κάποιον βαθμό στην αλλαγή πλεύσης.

Μια πολύ σοβαρή πτυχή του θέματος αφορά στην αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων στην οποία θα πρέπει να προχωρήσουν ισχυροί όμιλοι μέχρι τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο.

Επιχειρηματικοί κύκλοι προειδοποιούν πως, αν δεν υπάρξει λύση μέσα στο φθινόπωρο, ακόμη και υγιείς όμιλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Την ίδια στιγμή, με τις ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά αποκλεισμένες από τις αγορές, το κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις καθίσταται απαγορευτικό, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους έναντι ξένων ομίλων.

Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί από ανθρώπους του ΔΝΤ, οι ελληνικές τράπεζες με υποχρεώσεις περίπου 50 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία και με τις αγορές σχεδόν κλειστές χρειάζονται πρωτίστως ρευστότητα και όχι συνενώσεις με ανταλλαγή μετοχών, χαρτιά και συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων επισφαλειών και κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Δεν είναι τυχαίο πως και ο ισχυρός άνδρας του ομίλου της Alpha Bank παραδέχτηκε πως ένα από τα καίρια προβλήματα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος είναι η έλλειψη ρευστότητας. Ενδεικτικά, η Alpha Bank εμφανίζεται να έχει υποχρεώσεις 14 δισ. ευρώ (έως το 2014), ενώ τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονταν σε 4,4 δισ. ευρώ στο πρώτο φετινό τρίμηνο. 


Στερεύουν οι επιλογές

Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει πως "η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ρευστότητας της ΕΚΤ και των εργαλείων που παρέχει το Δημόσιο έχει ημερομηνία λήξεως".

Οι τραπεζίτες, μετά τα αλλεπάλληλα μηνύματα που έχουν λάβει από όλες τις πλευρές (από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μέχρι τον υπουργό Οικονομικών και την ΤτΕ), συνειδητοποιούν πως δεν έχουν και πολλές επιλογές ή για την ακρίβεια πως έχουν δύο, άντε το πολύ τρεις: ή αποδέχονται τους σκληρούς όρους ένταξης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κινδυνεύοντας επί της ουσίας να χάσουν τις τράπεζές τους, ή καλύπτουν αυτοί τα κεφάλαια που απαιτούνται.

Επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στους στόχους ή στις δυνατότητές τους, μένει μόνο μία επιλογή-διέξοδος, που σχετίζεται με την υλοποίηση προγραμμάτων αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βεβαίως και δεν θα αποφύγουν την προοπτική εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο ξένων ομίλων, ωστόσο θα διατηρήσουν ικανό μέρος της συμμετοχής τους.

Επιπροσθέτως, θα επιμεριστεί το μεγαλύτερο βάρος των υποχρεώσεων και των επισφαλειών, ενώ ακόμα θα πάρουν... ανάσες τα ταμεία των τραπεζών και θα αρχίσει να κυκλοφορεί ρευστό στην αγορά, που άλλωστε είναι και το ζητούμενο για την κυβέρνηση και την οικονομία... 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v