Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ποιες μετοχές & γιατί έχασαν το ράλι

Ποιες μετοχές του ταμπλό "έμειναν πίσω" και δεν συμμετείχαν στο πρόσφατο ράλι που ξεκίνησε το α' 10μερο του Ιουνίου. Αναλυτικός πίνακας με στατιστικά, θεμελιώδη στοιχεία και χρήσιμες επισημάνσεις.

Σοφοκλέους: Ποιες μετοχές & γιατί έχασαν το ράλι
Αναλυτικός πίνακας με τις μετοχές του ταμπλό που "έμειναν πίσω" και δεν συμμετείχαν στο πρόσφατο ράλι που ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου - Στατιστικά, θεμελιώδη στοιχεία και χρήσιμες επισημάνσεις.

Από την 7η Ιουνίου έως και την 29η Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κέρδισε 21,69%, ανακτώντας ένα μέρος των πολύ μεγαλύτερων απωλειών που είχε καταγράψει το τελευταίο δεκάμηνο.

Ωστόσο, από μια ανάγνωση του παρατιθέμενου πίνακα προκύπτει ότι στο συγκεκριμένο ράλι δεν συμμετείχαν όλες οι μετοχές του Χ.Α., ή καλύτερα δεν συμμετείχαν οι περισσότερες… Κι αυτό γιατί από τις 261 μετοχές του ταμπλό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα:

• 66 μετοχές, ή το 25,3% (η μία στις τέσσερις), είτε υποχρεώθηκαν σε ζημίες, είτε παρέμειναν στα ίδια επίπεδα τιμών.

• Άλλες 50 μετοχές (19,1%) κατέγραψαν μεν άνοδο έως και 10%, αλλά δεν σημείωσαν ούτε τη μισή από αυτήν που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης.

• Από την άλλη πλευρά, 24 τίτλοι (9,2%) σημείωσαν κέρδη άνω του 50% και άλλοι 47 (18%) ανέβασαν την τιμή τους στο ταμπλό από 30% έως και 50%.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει μια πορεία δύο ταχυτήτων στη Σοφοκλέους: Στη μία πλευρά ανήκουν οι "θριαμβευτές" του ράλι, οι οποίοι σημείωσαν κέρδη από 50% έως και 125%. Σε αυτούς συγκαταλέγονται γνωστά blue chips (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Eurobank, Fourlis, Βιοχάλκο, Σιδενόρ, κ.ά.) αλλά και μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που φαίνεται πως λειτούργησαν με τη λογική του ελατηρίου έπειτα από μια παρατεταμένη πτώση (Pasal, Hellas On Line, Dionic, Imperio κ.ά.).

Στην αντίπερα όχθη, από τις μετοχές που είτε υποχρεώθηκαν σε ζημίες, είτε σημείωσαν ελάχιστα κέρδη, ξεχωρίζουν -μεταξύ άλλων- δύο μεγάλες κατηγορίες τίτλων: Πρώτον, αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (π.χ. Atlantic, Έδραση, Κλωνατέξ, Μαράκ, Ridenco, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Plias, Ευρωσυμμετοχές, Ιπποτούρ, Αττικάτ κ.ά.). Και δεύτερον, τίτλοι υγιών εταιριών με κοινό χαρακτηριστικό τη χαμηλή εμπορευσιμότητά τους στο ταμπλό (π.χ. Vivartia [-7,2%], ΓΕΚΕ [-1,52%], ΑΓΕΤ Ηρακλής [-0,42%], Ζάμπα [-0,26%], Καραμολέγκος [+3,28%], Κανάκης [+3,36%], κ.ά.).

Χωρίς ιδιαίτερη ορμή ήταν σε αυτήν τη φάση και τα λεγόμενα "κρατικόχαρτα", καθώς η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως πόνταρε πολύ περισσότερο στα deals των τραπεζών, παρά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων της κυβέρνησης (αυτό ωστόσο μπορεί να αλλάξει από το φθινόπωρο, καθώς κάποτε θα πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση και με τις αποκρατικοποιήσεις).

Έτσι, στο διάστημα από τις 7η Ιουνίου έως και τις 29 Ιουλίου είχαμε περιορισμένα κέρδη για ΟΠΑΠ (8,22%), ΟΤΕ (9,41%), για τον οποίο μάλιστα οι προβλέψεις αναλυτών αναφέρονται σε ασθενές β΄ τρίμηνο, για ΕΥΔΑΠ (10,4%), ΕΥΑΘ (10,5%), ΔΕΗ (10,7%) και ΟΛΘ (11,5%).

Μια άλλη εκτίμηση είναι ότι η σχετική υποαπόδοση των κρατικόχαρτων οφείλεται στο γεγονός ότι στο προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν είχαν υποχρεωθεί σε τόσο μεγάλη πτώση όσο οι υπόλοιπες μετοχές. Με τον ίδιο τρόπο ερμηνεύουν μερικοί και τη σχετική υποαπόδοση κάποιων άλλων μετοχών, όπως η Coca Cola Τρία Έψιλον (+7,4%, εμφάνισε κάπως χαμηλότερο Q2 έναντι των προβλέψεων, αλλά αυτό οφείλεται μάλλον στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης), η Μέτκα (+8%), η Autohellas (3%) κ.ά.

Δυσκολίες στο ταμπλό φαίνεται πως αντιμετωπίζουν και όσες μετοχές σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους κλάδους της υγείας, του φαρμάκου και των νοσοκομειακών υλικών, λόγω της οικονομικής κρίσης, της στενότητας των δημόσιων οικονομικών κ.λπ. Έτσι, στο διάστημα αυτό μεταξύ των εισηγμένων που υποαπέδωσαν στο ταμπλό συγκαταλέγονται η Euromedica (-33,3%), η Alapis (+4,63%), η Medicon (-5,45%) και το ΙΑΣΩ (+5,56%).
 
Άλλες μετοχές που έχουν υποαποδώσει σαφώς έναντι του Γενικού Δείκτη το χρονικό διάστημα από τις 7 Ιουνίου έως και τις 29 Ιουλίου είναι: Alapis (+4,63%), Aegean Airlines (4,78%), οι δύο ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties +5,08%, Trastor -5,62%, εταιρίες όπου αναμένονται με ενδιαφέρον οι εύλογες αξίες των ακινήτων τους με ημερομηνία 30/6/2010), ο Σαράντης (+6,23%), η Γενική Τράπεζα (+4,76% λόγω ίσως και της επικείμενης ΑΜΚ), η Εμπορική Τράπεζα (-16,5%), η Τέρνα Ενεργειακή (+10,9%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+12,9%), ο Κορρές (-4,25%) κ.ά.


*** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με την πορεία των τιμών των μετοχών από τις 7/6 έως τις 29/7 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v