Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τα "κρατικόχαρτα";

Η άποψη της αγοράς είναι ότι τα "κρατικόχαρτα" αποτελούν καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας. Από την άλλη, λόγω οικονομικής στενότητας, υπάρχει ο φόβος το Δημόσιο μπορεί να ρίξει τις εταιρίες του...

ΧΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τα κρατικόχαρτα;
Η κραταιά άποψη της αγοράς είναι ότι τα κρατικόχαρτα αποτελούν «ασφαλή καταφύγια» σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας, ωστόσο από την άλλη πλευρά και σε καταστάσεις τέτοιας οικονομικής στενότητας η αγορά φοβάται πως το Δημόσιο στην προσπάθειά του να βρει πόρους μπορεί να «ρίξει» τις εταιρίες του για γενικότερους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Το ερώτημα βέβαια που εγείρεται αφορά στο εάν είναι καιρός για κάποιες τοποθετήσεις τώρα όπου οι αποτιμήσεις των κρατικόχαρτων είναι πολύ πιο χαμηλές από αυτές του προηγούμενου τριμήνου ή εξαμήνου. Παράλληλα, ίσως είναι ο καιρός που όχι μόνο θα ανοίξει η συζήτηση, αλλά και η πράξη αναφορικά με σημαντικές επιχειρήσεις του Δημοσίου μπορεί να μην είναι πολύ μακριά.

Σε γενικές γραμμές οι μετοχικές αποδόσεις των κρατικόχαρτων δεν κινούνται πολύ καλύτερα από την ευρύτερη αγορά, παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρίες από αυτές διαθέτουν σημαντικά αμυντικά χαρακτηριστικά και στην τρέχουσα οικονομική κρίση οι οικονομικές επιδόσεις τους μπορεί να μην υποστούν σημαντική μείωση, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η ζήτηση για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους εμφανίζεται ανελαστική.

Οι αποδόσεις από τις αρχές του έτους για τα επονομαζόμενα κρατικόχαρτα δεν είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, αν και σε μεμονωμένες περιπτώσεις εμφανίζονται σημαντικές αποκλίσεις.
 
Η μετοχή του ΟΠΑΠ την παρούσα χρονική στιγμή αποτελεί το... βαρύ πυροβολικό, με αποτίμηση πάνω από 3,6 δισ. ευρώ, ωστόσο η απόδοσή της τον τελευταίο μήνα όπου η αγορά κινείται ανοδικά με 16,6% είναι λίγο χαμηλότερη με 9,6%, ενώ και από τις αρχές του 2010, αν και μετοχή με σαφή αμυντικά χαρακτηριστικά, σημειώνει μεγαλύτερη πτώση από τον Γενικό Δείκτη αλλά και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή του ΟΤΕ, αν και «σηκώνει» πολλή κουβέντα το αν αποτελεί πλέον κρατικόχαρτο με τους Γερμανούς να έχουν τον πρώτο λόγο, εμφανίζει ακριβώς αντίθετη εικόνα στο ταμπλό της Σοφοκλέους το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα μετοχικής απαξίωσης για τον ΟΤΕ στο ταμπλό της αγοράς, τον τελευταίο μήνα δυστυχώς συνεχίζει να υποαποδίδει σημαντικά σε σχέση με τους δείκτες και κινείται με -0,8% έναντι +23,1% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από αρχές έτους, ωστόσο, ο τίτλος του ΟΤΕ εξακολουθεί να υποαποδίδει σε σχέση με το γενικότερο περιβάλλον, αφού σημειώνει απώλειες 39,7% και ο FTSE/ASE-20 κινείται στο -25,5%.

Σαφώς καλύτερη απόδοση από τη μετοχή της ΔΕΗ σε όλα τα χρονικά διαστήματα, ενώ από τις αρχές του 2010 εμφανίζει την 3η καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών με κρατικό «ενδιαφέρον». Από αρχές 2010, η ΔΕΗ κινείται με -2,4%, πολύ καλύτερη απόδοση από τους δείκτες της αγοράς, ενώ για τον τελευταίο μήνα υποαποδίδει ελαφρώς, αφού στην ανοδική κίνηση της αγοράς ο τίτλος της ΔΕΗ «έχει μείνει λίγο πίσω».

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, άλλη μία μετοχή με ειδικό καθεστώς αλλά και αμυντικά χαρακτηριστικά, κινούνται με σαφώς καλύτερη απόδοση από τις αρχές του 2010, ενώ το ίδιο ισχύει και σε ορίζοντα 3ετίας και 5ετίας.

Την καλύτερη επίδοση από τα κρατικόχαρτα από αρχής έτους προσφέρει η μετοχή του ΟΛΠ με +0,3%, ενώ είναι σημαντικό ότι ο τίτλος του ΟΛΠ σημειώνει κέρδη σε όλες τις περιόδους του 2010 και απώλειες μόλις 10,3% για την περίοδο της 5ετίας, όταν για το ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 49% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης  κινείται στο -54,6%.
 
Στον αντίποδα, πέραν των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ, οι τρεις χειρότερες αποδόσεις από την 1η/1 εμφανίζουν οι ΑΤΕΒΑΝΚ, ΕΒΖ και Τράπεζα Αττικής. Με το ενδιαφέρον ωστόσο να στρέφεται στην ΑΤΕΒΑΝΚ, οι αποδόσεις μπορούν εύκολα να αντιστραφούν, αφού η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς «έχει βάλει φωτιά» στον τραπεζικό κλάδο. Πάντως, από τις αρχές του 2010 οι επιδόσεις για την ΑΤΕ στο ταμπλό του Χ.Α. είναι ισχνές με -38,1%.

Οι συστάσεις των αναλυτών

Οι τίτλοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ αποτελούν top picks για πολλά τμήματα ανάλυσης, αφού είναι επιλογές με αμυντικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συλλέγει η FactSet, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή του ΟΤΕ είναι τα 9,45 ευρώ, ενώ με σύσταση αγοράς προτείνουν τον τίτλο οι Proton Bank, Oddo Securities, Cheuvreux, Beta Χρηματιστηριακή και Citigroup Investment Research.

Αναφορικά με τη μετοχή της ΔΕΗ και βάσει της FactSet, η μέση τιμή-στόχος είναι 17,07 ευρώ, ενώ με θετική σύσταση προτείνεται από τις Alpha Finance, Εθνική Χρηματιστηριακή, Deutsche Bank, Πειραιώς Χρηματιστηριακή, Cheuvreux και Beta ΑΧΕ.

Για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, οι συστάσεις, όπως είναι λογικό, είναι λιγότερες σε αριθμό, ενώ ουδέτερη σύσταση προτείνουν τόσο η Alpha Finance όσο και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, με μέση τιμή-στόχο τα 6 ευρώ και τα 5,30 ευρώ αντίστοιχα. Η ATE χαρακτηρίζει την ΕΥΔΑΠ αμυντική μετοχή που κατά την εκτίμησή της, μεσούσης της κρίσης, συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που ζητούν οι επενδυτές από έναν αμυντικό τίτλο, με τιμή-στόχο τα 5,31 ευρώ ανά μετοχή.

Αντίθετα, η μετοχή της ΕΥΑΘ προτείνεται με σύσταση αγοράς από δύο τμήματα ανάλυσης, Alpha Finance και Εθνική Χρηματιστηριακή, με τιμές-στόχους 8,30 ευρώ και 5,80 ευρώ αντίστοιχα.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 15,76 ευρώ και το περιθώριο ανόδου κυμαίνεται στο 38%. Από τις εγχώριες δυνάμεις, οι Proton Bank, Beta ΑΧΕ, Εθνική Χρηματιστηριακή, Marfin Analysis, EFG Eurobank και Πειραιώς Χρηματιστηριακή προτείνουν υπεραπόδοση, ενώ από τους ξένους επενδυτικούς οίκους η Merrill Lynch προτείνει αγορά με τιμή-στόχο τα 13,3 ευρώ, η HSBC προτείνει υπεραπόδοση με 17 ευρώ τιμή-στόχο, ενώ αντίθετα η Morgan Stanley συνιστά υποαπόδοση με τιμή-στόχο 15 ευρώ, η Jefferies επίσης προτείνει υποαπόδοση με τιμή-στόχο 12 ευρώ όπως και η C.A. Cheuvreux με 14 ευρώ τιμή-στόχο.

Η μετοχή της ΑΤΕΒΑΝK αποτελεί τον έναν από τους δύο τίτλους με τιμή-στόχο που υπολείπεται της τιμής στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Με μέση τιμή-στόχο στο 0,85 ευρώ και τιμή στο ταμπλό 1,20 ευρώ, η τιμή της ΑΤΕ κινείται 30% πάνω από τη μέση τιμή-στόχο. Καμία χρηματιστηριακή ή ξένος επενδυτικός οίκος δεν προτείνει αγορά για τις μετοχές της ATE, ενώ μόνο η Euroxx Χρηματιστηριακή έχει ουδέτερη σύσταση με τιμή-στόχο το 1 ευρώ.

Αντίθετα, από τις εγχώριες χρηματιστηριακές οι Εθνική Χρηματιστηριακή, Marfin Analysis και Πειραιώς Χρηματιστηριακή συνιστούν υποαπόδοση, ενώ η τιμή-στόχος από πλευράς Πειραιώς είναι 0,50 ευρώ. Η Goldman Sachs και η JP Morgan επίσης συνιστούν πώληση με τιμές-στόχους το 0,45 ευρώ και 0,40 ευρώ αντίστοιχα.

Για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επίσης καμία σύσταση αγοράς δεν υφίσταται, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές διατηρούν ουδέτερη ή αρνητική σύσταση. Η μέση τιμή-στόχος για το Ταχ. Ταμιευτήριο είναι τα 2,95 ευρώ ανά μετοχή, ενώ από την τιμή στο ταμπλό υπολείπεται 31%.

Σημαντικό περιθώριο ανόδου φαίνεται ότι προσφέρει και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με μέση τιμή-στόχο 7,62 ευρώ και τιμή στο ταμπλό κοντά στα 6,2 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να ξεπερνάει το 25%. Από τις ελληνικές χρηματιστηριακές μόνο η Marfin Analysis προτείνει αγορά με τιμή-στόχο τα 7,90 ευρώ, ενώ όλες οι άλλες (Alpha Finance, Proton Bank, Euroxx Χρηματιστηριακή και Εθνική) προτείνουν neutral. Από τους ξένους επενδυτικούς οίκους, η Nomura Equity Research συνιστά πώληση και τιμή-στόχο τα 7,2 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, για τον τίτλο του ΟΛΠ, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 25 ευρώ ανά μετοχή και φαίνεται να εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου μεταξύ των κρατικόχαρτων. Η Alpha Finance συνιστά αγορά για τη μετοχή του οργανισμού.


* Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των κρατικόχαρτων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v