Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τι θα γίνει με αυξήσεις και τιμές

Η προεργασία συμβούλων και βασικών μετόχων για κάλυψη των ΑΜΚ. Πού θα βγουν οι τιμές διάθεσης. Το προηγούμενο της Alpha, το παράδειγμα της ΚΥΠΡ. Το «μαξιλάρι» τιμών & η αντιστάθμιση κινδύνου από αναδόχους.

Τράπεζες: Τι θα γίνει με αυξήσεις και τιμές
Το πρώτο φως στο βάθος του τούνελ, έπειτα από εννέα εξαιρετικά δύσκολους μήνες, βλέπουν οι εγχώριες τράπεζες καθώς δημιουργούνται, πλέον, συνθήκες διενέργειας αυξήσεων κεφαλαίου, έστω και αν χρειαστεί να πληρώσουν «τσουχτερές» προμήθειες στους αναδόχους για την κάλυψη τυχόν αδιάθετων μετοχών.

Η πρόταση Σάλλα στην κυβέρνηση, για συνδυαστική εξαγορά των ΑΤΕ και Τ.Τ., λειτούργησε, όπως αναμενόταν, ως καταλύτης για την αλλαγή κλίματος στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Οι αποτιμήσεις των μεγάλων τραπεζών καταγράφουν από τα τέλη Ιουνίου άνοδο ως και 50% [άνοδο της τάξης του 41%(!) καταγράφει από τις 29 Ιουνίου ο τραπεζικός δείκτης], έχοντας ξεπεράσει τις τιμές-στόχους, χωρίς ουσιαστικά να αλλάξει κάτι στα θεμελιώδη στοιχεία.

Το μεγάλο στοίχημα που έχουν, τώρα, μπροστά τους είναι να μετουσιώσουν την αλλαγή κλίματος σε αλλαγή σελίδας.

«Εφόσον έστω και μία ελληνική τράπεζα πετύχει να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από τις αγορές, τότε θα έχουμε την πρώτη έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και την οικονομία από τις αγορές», σχολιάζει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο εκτιμά ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει «κλειδώσει» μια αύξηση κεφαλαίου από εγχώρια τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, για διάφορους λόγους, φαίνεται να έχει προβάδισμα. Οι πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται από κύκλους της τράπεζας, αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1 - 1,1 δισ. ευρώ για την οποία ήδη έχει ξεκινήσει η απαραίτητη προεργασία.

Προσθέτουν, όμως, ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφότου ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι θα πράξει με τις κρατικές συμμετοχές στις τράπεζες.

Η προεργασία πάντως για την ενδεχόμενη αύξηση έχει ήδη ξεκινήσει και στο Λονδίνο αποτελεί κοινό μυστικό ότι μεγάλη αμερικανική τράπεζα διερευνά το ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων για συμμετοχή στην αύξηση. «Η διερεύνηση είναι τόσο προχωρημένη ώστε να ακούγεται ότι 700 εκατ. ευρώ είναι ήδη «κλεισμένα», αναφέρουν στελέχη επενδυτικής τραπεζικής ξένων τραπεζών.

Το σίγουρο είναι ότι για τους περισσότερους εκ των βασικών μετόχων της Πειραιώς η σχετική προεργασία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Βαρδινογιάννη θεωρείται δεδομένη, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει ενισχυθεί σημαντικά από τη χρυσοφόρο πώληση συμμετοχής στην Αίγυπτο αλλά και την επιπρόσθετη χρηματοδότηση που εξασφάλισε μεταβιβάζοντας πακέτα μετοχών Motor Oil.

Αναμφισβήτητη είναι και η οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Αγγελόπουλου, ενώ προεργασία έχει υπάρξει και από άλλες επιχειρηματικές οικογένειες που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς. Η ίδια η τράπεζα διαθέτει, άλλωστε, τη δυνατότητα να δανειοδοτήσει στελέχη και υπαλλήλους για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, όπως έκανε και την τελευταία φορά.

Στο 7% - 8% οι προμήθειες αναδοχής

Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι οι αυξήσεις που θα διενεργηθούν στην τρέχουσα συγκυρία από ελληνικές τράπεζες θα γίνουν με το σύστημα της «σκληρής» αναδοχής, της ανάληψης δηλαδή από τους αναδόχους κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών.

Οι προμήθειες, σύμφωνα με κορυφαία τραπεζικά στελέχη, θα κινηθούν στα επίπεδα του 7% - 8%, λίγο υψηλότερες δηλαδή από τις χρεώσεις που υπήρχαν τον περασμένο Οκτώβριο λίγο πριν από το τυπικό ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης για την ελληνική οικονομία.

Ετοιμάζονται road shows

Ο χρόνος για τις αυξήσεις θα αρχίσει, σύμφωνα με τους ίδιους, να τρέχει αντίστροφα μετά τις 20 Αυγούστου. Εφόσον δεν υπάρξει ολική ανατροπή του κλίματος, τότε με την ανακοίνωση των αυξήσεων θα ξεκινήσει μπαράζ παρουσιάσεων στο εξωτερικό από τους αναδόχους.

Αν όλα αυτά συνοδευτούν και από δρομολογημένες κινήσεις συγκέντρωσης (π.χ. πώληση του Τ.Τ. και της ΑΤΕ, συνδυαστικά ή μεμονωμένα, επίσημες συζητήσεις συγχώνευσης μεταξύ άλλων ελληνικών τραπεζών), τότε το ενδιαφέρον των ξένων για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί διευκολύνοντας την κάλυψη των αυξήσεων.

Τι έδειξε το προηγούμενο της Alpha Bank

Στις περιπτώσεις της σκληρής αναδοχής συνηθίζεται οι ανάδοχοι να προχωρούν σε ενεργή αντιστάθμιση κινδύνου. Αφενός γιατί κινδυνεύουν να βρεθούν με μετοχές λόγω κάλυψης αδιάθετων και αφετέρου γιατί η τιμή της μετοχής ενδέχεται να υποχωρήσει και κάτω από την τιμή διάθεσης.

Το προηγούμενο της Alpha Bank (τελευταία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου από ελληνική τράπεζα) έδειξε ότι οι ανάδοχοι ξεκίνησαν τον δανεισμό τίτλων πριν από την αύξηση και συνέχισαν να δανείζονται μετοχές καθ' όλη την περίοδο κάλυψης, κυρίως μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (OTC), ενώ σκούπιζαν το pool της ΕΤΕΣΕΠ διατηρώντας ακριβό το επιτόκιο δανεισμού τίτλων.

Με την τακτική αυτή αφενός καθιστούσαν «ακριβό» το εγχείρημα σορταρίσματος από τρίτους, αφετέρου διέθεταν δανεισμένες μετοχές για να σορτάρουν οι ίδιοι αντισταθμίζοντας τη long θέση που ενδεχομένως να αποκτούσαν από την κάλυψη αδιάθετων μετοχών.

Η παραπάνω τακτική συνέβαλε στη διατήρηση περιθωρίου ασφαλείας μεταξύ της τιμής διάθεσης (8 ευρώ) και της τιμής στο ταμπλό κατά τη διάρκεια της περιόδου κάλυψης.

Αντίστοιχες πρακτικές, ίσως και σε μεγαλύτερη κλίμακα, αναμένεται να υπάρξουν και σε αυξήσεις κεφαλαίου που θα διενεργηθούν το επόμενο τρίμηνο.

Oδηγός η Κύπρου για το discount στις τιμές διάθεσης;

Οι τιμές διάθεσης των κυοφορούμενων αυξήσεων θεωρείται δεδομένο ότι θα βγουν με σημαντικό discount σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις προκειμένου αφενός να δείχνουν θελκτικές, αφετέρου να εξασφαλίσουν ένα ικανό «μαξιλάρι» ελιγμών στους αναδόχους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση υπέρ των παλαιών μετόχων (2 νέες για κάθε 7 παλαιές) με τιμή διάθεσης τα 2 ευρώ για κάθε νέα μετοχή, όταν στο ταμπλό η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα 3,60 ευρώ ( discount της τάξης του 40%).

Βάσει της τρέχουσας αποτίμησης το discount έχει διευρυνθεί, καθώς χθες η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 4,29 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v