Περιφέρεια: Πώς εξαϋλώθηκαν 15 δισ. ευρώ

Ποσά ανώτερα από όσα προσπαθεί να εξοικονομήσει η κυβέρνηση μέσω των μέτρων, «χάθηκαν» στην περιφέρεια του ΧΑ από το 2007 μέχρι σήμερα! - 4 στις 10 μετοχές με απώλειες άνω του 80% - Αναλυτικός πίνακας.

Περιφέρεια: Πώς εξαϋλώθηκαν 15 δισ. ευρώ
Πλούτος πάνω από 15 δισ. «χάθηκε» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας από τον Οκτώβριο του 2007 (το μέγιστο του Γενικού Δείκτη της τελευταίας πενταετίας) έως και την 1η Ιουνίου του 2010, και μάλιστα μόνο από τις μετοχές που σήμερα έχουν κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 150 εκατ. ευρώ!

Αν δηλαδή στα περισσότερα από 100 δισ. ευρώ που «εξατμίστηκαν» κατά την ίδια περίοδο στην υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση προστεθούν και τα 15 αυτά δισ., τότε δεν είναι καθόλου υπερβολή να πει κάποιος ότι η χρηματιστηριακή πτώση είχε ως αποτέλεσμα να «χαθεί» μισό περίπου ΑΕΠ!

Μάλιστα, οι απώλειες των 15 δισ. στις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση κάτω των 150 εκατ. ευρώ, έχουν μια ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς στην κατηγορία των συγκεκριμένων τίτλων, η παρουσία των ξένων θεσμικών είναι σαφώς περιορισμένη και τον πρώτο λόγο τον έχουν οι Έλληνες επενδυτές.

Με μια δόση υπερβολής, θα λέγαμε ότι από την μικρή κεφαλαιοποίηση «χάθηκε» από ελληνικά χέρια, το ποσό που προσπαθεί να μαζέψει το ελληνικό δημόσιο το 2010 μέσα από μια σειρά σκληρών μέτρων, προκειμένου να τιθασεύσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας!

Επιπλέον, τα στοιχεία αυτά δείχνουν το μέγεθος των απωλειών που κατέγραψαν οι Έλληνες επενδυτές από το 2007 έως σήμερα, οι οποίες έρχονται να μετρηθούν προσθετικά στις μνήμες της χρηματιστηριακής φούσκας (1999-2000) και έτσι να διαμορφωθεί ένα αρνητικό κλίμα για το ΧΑ (δραστικός περιορισμός των ενεργών κωδικών, κ.λπ.).

Και ένα τρίτο συμπέρασμα που θα μπορούσε να προκύψει από την ανάγνωση του πίνακα, είναι το ότι σε περιόδους κρίσεων, μεγάλες απώλειες δεν προκύπτουν μόνο από τα λεγόμενα «επικίνδυνα χαρτιά», αλλά και από τις τοποθετήσεις σε ισχυρούς επιχειρηματικούς Ομίλους.

Ακόμη μεγαλύτερες οι απώλειες

Στην πράξη βέβαια, οι απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες για διάφορους λόγους:

Πρώτον, γιατί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, πάνω από δέκα εισηγμένες έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης λόγω μιας σειρά προβλημάτων που αντιμετώπιζαν (Betanet, Εμπορικός Δεσμός, ΔΙΕΚΑΤ, Αφοί Μεσοχωρίτη, Ασπίς Πρόνοια, Alma-Ατέρμων, Πραξιτέλειο, Χαλυβδοφύλλων, Lannet, κ.α.)

Δεύτερον, γιατί υπάρχουν εταιρείες που είτε έχουν εισέλθει στο ΧΑ μετά τον Οκτώβριο του 2007 και καταγράφουν απώλειες, είτε αποχώρησαν μέσω δημόσιας πρότασης, «κλειδώνοντας» ζημιές για τους επενδυτές, οι οποίες όμως δεν καταγράφονται στο συγκεκριμένο πίνακα.

Η ακτινογραφία του προβλήματος

Εξετάζοντας κάποιος τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, μπορεί να διαπιστώσει τα εξής:

Α. Από τις 209 μετοχές που περιλαμβάνονται στον πίνακα, μόλις τρεις έκλεισαν με άνοδο: MLS, ΓΕΚΕ, Ευρωσύμβουλοι.

Β. Ποσοστιαίες απώλειες άνω του 90% καταγράφουν 20 εταιρείες (ποσοστό κάτι λιγότερο από 10%) μεταξύ των οποίων όχι μόνο επιχειρήσεις με γνωστά οικονομικά προβλήματα (Altec, Εδραση, κ.α.) αλλά και ισχυροί Όμιλοι (Sprider, Forthnet, Μηχανική, κ.α.)

Γ. Μετοχές 63 εταιρειών υποχρεώθηκαν σε απώλειες μεταξύ του 80% και του 90%. Έτσι, πτώση άνω του 80% κατέγραψε συνολικά το 40% των μετοχών!

Δ. Στις μετοχές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες (σε απόλυτο αριθμό) απώλειες κεφαλαιοποίησης, συγκαταλέγονται: ΕΛΒΑΛ 325 εκατ., ΙΑΣΩ 421 εκατ., J&P Άβαξ 459 εκατ., Intracom 502 εκατ., Μηχανική 623 εκατ., Βωβός 714 εκατ. ευρώ, Σφακιανάκης 279 εκατ. ευρώ, κ.α.

* Οι αποδόσεις μετοχών από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Μάιο του 2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v