Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Ικανοποίηση αναλυτών για το Q1

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται σε γενικές γραμμές οι αναλυτές από τη βασική κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας εάν δεν συνυπολογιστεί η φορολογία. Έλληνες και ξένοι αναλυτές αποδίδουν το θετικό Q1 και στις προβλέψεις.

Εθνική: Ικανοποίηση αναλυτών για το Q1
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται σε γενικές γραμμές οι αναλυτές από τη βασική κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας εάν δεν συνυπολογιστεί η έκτακτη φορολογία. Έλληνες και ξένοι αναλυτές αποδίδουν το θετικό Q1 και στην καλύτερη επίδοση αναφορικά με τις προβλέψεις.

Αναλυτικά, καλύτερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει η Merrill Lynch τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Εθνικής, διατηρώντας τη σύσταση "buy" και την τιμή-στόχο στα 16 ευρώ.

Στην έκθεσή του με ημερομηνία 27 Μαΐου ο οίκος αποδίδει την εξέλιξη στα καλύτερα του αναμενομένου έσοδα από τόκους και στις χαμηλότερες προβλέψεις, ενώ επισημαίνει την κατά 20% καλύτερη επίδοση του αναμενομένου στα κέρδη προ φόρων. Στα καθαρά κέρδη αναφέρει η Εθνική ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων λόγω της υψηλότερης φορολογίας.

Η Merrill Lynch αναφέρει ότι η από τα δύο "buy" που έχει στην ελληνική τραπεζική αγορά (Εθνική και Alpha) η Εθνική είναι ο προτιμώμενος τίτλος. "Στην Εθνική μας αρέσει η ισχυρή της ρευστότητα, οι ανώτεροι του μέσου όρου κεφαλαιακοί δείκτες και η διαφοροποίηση των κερδών", τονίζεται.

Σε έκθεσή της, η Citi χαρακτηρίζει "καλές" τις υποβόσκουσες τάσεις στα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας, ενώ διατηρεί τη σύσταση "buy" με τιμή-στόχο στα 13 ευρώ για τη μετοχή. Παράλληλα, χαρακτηρίζει "ανθεκτικά" τα καθαρά έσοδα από τόκους.  


"Αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις της" χαρακτηρίζει τα καθαρά κέρδη της Εθνικής η JP Morgan σε έκθεση με ημερομηνία 26 Μαΐου - μία μόλις ημέρα μετά τη σημαντική περικοπή της τιμής-στόχου για ελληνικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και η Εθνική, στα 9,80 ευρώ.

Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι τα μεγέθη του Q1 της τράπεζας ήταν καλύτερα των εκτιμήσεών του αν δεν συνυπολογιστούν οι φόροι και αυτό το αποδίδει στα υψηλότερα έσοδα από βασικές δραστηριότητες και στις χαμηλότερες προβλέψεις. Κατά την JP Morgan, η Εθνική διαπραγματεύεται με P/E στο 8,6 βάσει των εκτιμήσεων του 2011.

Εν τω μεταξύ, η UBS προχώρησε σε περιορισμένη υποβάθμιση της τιμής-στόχου (στα 12,60 ευρώ από 13,80), διατηρώντας όμως αμετάβλητη τη σύσταση "neutral".

Η UBS υπογραμμίζει ότι οι υποβόσκουσες τάσεις παραμένουν ισχυρές, αλλά τα καθαρά κέρδη της τράπεζας είναι αδύναμα.

Οι Έλληνες

Ανώτερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει και η Alpha Finance το Q1 της Εθνικής αν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις της φορολογίας. Συνολικά, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, οι βασικές δραστηριότητες της τράπεζας φαίνεται ότι παραμένουν ανθεκτικές στο δυσμενές οικονομικό και αγοραίο περιβάλλον.

Αντίστοιχη άποψη έχει και η Marfin Analysis, η οποία χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα αποτελέσματα σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, δεδομένου, όπως λέει, του δυσμενούς περιβάλλοντος. Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι οι υποβαθμίσεις είναι αναπόφευκτες λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών προοπτικών, των χαμηλών συναλλαγών και της έκτακτης φορολογίας.

Η Proton εκτιμά ότι η Finansbank τελικώς θα αντισταθμίσει εν μέρει τις εγχώριες πιέσεις για την ΕΤΕ. Διατηρεί σύσταση "outperform" και τιμή-στόχο στα 19 ευρώ.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v