Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έως τις 468 μβ εκτινάσσεται το spread του 10ετούς

Στα ύψη παραμένουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin της Παρασκευής και του Σαββάτου και εν μέσω σεναρίων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα.

Έως τις 468 μβ εκτινάσσεται το spread του 10ετούς
Στα ύψη τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin της Παρασκευής και του Σαββάτου και εν μέσω σεναρίων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα. 

Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς τίτλου εκτινάσσεται σε νέο ιστορικό υψηλό έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, έως τις 468 μονάδες βάσης, κινούμενο σε εύρος 417 - 468 μονάδων, από 430 μονάδες βάσης την Παρασκευή, μεταδίδει το Reuters. Αυτή την ώρα, το spread διαμορφώνεται στις 439 μονάδες.

Η απόδοση του τίτλου υπερβαίνει πλέον το 7,5%, ενώ σε επίπεδα άνω του 7% παραμένουν οι αποδόσεις στο σύνολο των ελληνικών εκδόσεων.

Στα ύψη και το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας, το οποίο ενισχύεται στις 462,4 μονάδες βάσης (4,62%) στην πενταετία, έναντι επιπέδων 438 μονάδων την Παρασκευή.

Το spread του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται στις 645 μονάδες, ενώ το spread του 3ετούς εκτινάσσεται έως τις 676 μονάδες, με την απόδοση να "αγγίζει" τα επίπεδα του 8% εν μέσω έντονης μεταβλητότητας.  

Το spread του 5ετούς διαμορφώνεται στις 521 μονάδες βάσης.


---Το σχόλιο της Πήγασος

Νευρικότητα και νέες απώλειες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά την τελευταίας ημέρας την εβδομάδας η οποία κύλησε υπό την σκιά της Συνόδου του Eurogroup.

Το περιθώριο απόδοσης διευρύνθηκε κατά 29,7 μ.β. στις 430,31 μ.β. αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν τα 2ετή και 5ετή spreads που διαμορφωθούν στις 585,67 και 516,75 μ.β. με άνοδο 34,2 και 44,1 μ.β. αντίστοιχα. Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας επιβαρύνθηκε, με το 5 CDS να αναρριχάται 31 μ.β. Πλέον, η αντιστάθμιση του ρίσκου αθέτησης πληρωμής κοστίζει στον επενδυτή 438.250 δολάρια για κάθε 10 εκ. δολάρια ονομαστικής αξίας.

Η πιθανότητα χρεοκοπίας, όπως αυτή προκύπτει από τα Credit Default Swaps, επιδεινώθηκε φθάνοντας στο 32,3% στην 5ετία και 49,7% στην δεκαετία. Σύμφωνα με τη CMA Data Vision, η Ελλάδα εμφανίζει με βάση στην 5ετία, την 4η μεγαλύτερη πιθανότητα χρεοκοπίας μεταξύ των καλυμμένων χωρών, μετά τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή και το Πακιστάν, και θεωρείται πιο επίφοβη π.χ. από το Ντουμπάι και την Ισλανδία.

Τα CDS διαπραγματεύονται πλέον σε επίπεδα που δεν συνάδουν με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς οι τιμές των κρατικών ομολόγων ενσωματώνουν μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που προκύπτει από την φερεγγυότητάς της. Αυτή η απόκλιση, η οποία είναι σύνηθες φαινόμενο σε περιόδους κρίσης, αναμένεται να διαρκέσει καιρό και αποτελεί προάγγελο περαιτέρω υποβάθμισης του ελληνικού χρέους.

Ζημιές είχαμε σε όλο το φάσμα της καμπύλης των επιτοκίων, με τον τζίρο να παραμένει αναιμικός πέριξ των 500 εκ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες απώλειες επικεντρώθηκαν στα ομόλογα μεγαλύτερης ωρίμανσης (3έτη και άνω) που κινήθηκαν μεταξύ 1 και 1,7%. Πιο χαμένη αναδείχτηκε η νέα 10ετία με 1,7% η οποία προσέλκυσε και το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 180 εκ. ευρώ. Οι προσφερόμενες αποδόσεις στην λήξη διαμορφώνονται πλέον πάνω από 7% και, συγκεκριμένα, 7,38% στη 10ετία, 7,49% στην 7ετία, 7,26% στην 5ετία και 7,18% στην 3ετία.

Η Κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, έπραξε το αυτονόητο, αποφασίζοντας να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε ο μηχανισμός στήριξης να είναι άμεσα υλοποιήσιμος και εφαρμοστέος. Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι δύσκολα θα έχουμε μια αποκλιμάκωσή των spreads καθώς εξακολουθεί να κυριαρχεί μεταξύ των επενδυτών η δυσπιστία, η αβεβαιότητα και ο φόβος.

Ως εκ τούτου, μια σημαντική εξωτερική βοήθεια θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει άμεσα το σοβαρό βραχυπρόθεσμο ρίσκο αναχρηματοδότησής της και να συνδράμει στην υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού.

Παράλληλα, θα προσέφερε την απαραίτητη πίστωση χρόνου για να φανούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, με τις τελευταίες να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση της αποκατάστασης την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε κάποιο βάθος χρόνου.

Η ενεργοποίηση του διχτύου ασφαλείας δεν αναμένεται ωστόσο να προσφέρει λύση στο σημαντικότερο κίνδυνο της Ελλάδας που, ουσιαστικά, αφορά στη στάση πληρωμών και που, κατά την εκτίμησή μας, διατηρεί και θα διατηρήσει τα spreads και τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα. H χώρα καλείται μέσα στην 4ετία 2010-2013 να αντλήσει, συμφώνα με συντηρητικούς υπολογισμούς μας, 65% του ονομαστικού ΑΕΠ της κατά το 2009 (~155 δις ευρώ) προκειμένου να καλύψει την αναχρηματοδότηση του χρέους, την εξυπηρέτησή του και τις επιπλέον δανειακές ανάγκες που προκύπτουν από την ελλειμματική λειτουργία του κράτους. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος αναμένεται ότι θα εκτοξευθεί στο 135%, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί τη μόνη μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση.

Σε περίπτωση, πάντως, εφαρμογής του πακέτου στήριξης, πιο κερδισμένοι θα βγουν οι κυβερνητικοί τίτλοι με τις κοντύτερες ημερομηνίες λήξης, καθώς η οικονομική βοήθεια θα εξαλείψει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα ενώ οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι θα παραμείνουν ως έχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v