Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Επιφυλάξεις για τα εταρικά κέρδη του 2011

Μικρό… καλάθι κρατά ο στρατηγικός αναλυτής της ING Ad van Tiggelen σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη του 2011 επισημαίνοντας ωστόσο ότι για το 2010 ποσοστό αύξησης 30% είναι εύκολα επιτεύξιμο.

ING: Επιφυλάξεις για τα εταρικά κέρδη του 2011
Μικρό… καλάθι κρατά ο στρατηγικός αναλυτής της ING Ad van Tiggelen σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη του 2011 επισημαίνοντας ωστόσο ότι για το 2010 ποσοστό 30% είναι εύκολα επιτεύξιμο.

Μόλις αναδυθήκαμε από τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας, αλλά οι αναλυτές ήδη προβλέπουν ότι μέσα στον επόμενο χρόνο τα εταιρικά κέρδη (εξαιρώντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα) θα φτάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά, επισημαίνει σε παρέμβασή του ο αναλυτής.

Τα εταιρικά κέρδη σε παγκόσμια κλίμακα αναμένεται να αυξηθούν κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30% μέσα στο 2010 και περίπου 20% μέσα στο 2011…εάν πιστεύετε τη πλειοψηφία των σχετικών εκτιμήσεων. Εμείς δεν τους πιστεύουμε, τουλάχιστον όχι για το 2011.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκεντρώνονται και δημοσιεύονται από την IBES (Institutional Brokers’ Estimate System). Αυτό γίνεται παγκοσμίως από το 1987, για 45.000 εταιρίες σε 70 αγορές! Παρά το γεγονός ότι πολλοί μεμονωμένοι αναλυτές προβαίνουν σε λογικές προβλέψεις για τις εταιρίες που παρακολουθούν, η συνισταμένη του συνόλου των εκτιμήσεων από όλους αυτούς τους επαγγελματίες τείνει να πάσχει από υπερβολική αισιοδοξία. Στα 8 από τα 10 χρόνια, οι αναλυτές υποχρεώνονται να μειώνουν σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις τους για κερδοφορία στην πορεία του έτους και με τις υποδείξεις της πραγματικότητας.

Παρά το γεγονός αυτό, αυτές οι εκτιμήσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των πιο διαδεδομένων τεχνικών αποτίμησης για τις μετοχικές αγορές. Άλλωστε, ποια είναι η εναλλακτική;

Με βάση τα παραπάνω, η αισιοδοξία των αναλυτών για το 2010 είναι κατανοητή. Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει σταδιακά, τα επιτόκια παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, τα αποθέματα θα χρειαστεί να αναπληρωθούν και η σύγκριση με την εξασθενημένη κερδοφορία του 2009 είναι σχετικά εύκολη. Επομένως, το αναμενόμενο ποσοστό του 32% για ανάπτυξη της κερδοφορίας για το 2010 μπορεί πολύ εύκολα να επιτευχθεί, ακόμα και αν η πορεία των εσόδων πιθανώς παραμείνει σε μέτρια επίπεδα.

Ωστόσο, το 2011 είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση! Με τις κυβερνήσεις να αρχίζουν να μειώνουν το χρέος τους (αύξηση φόρων;) και τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν δειλά τα επιτόκιά τους, το περιβάλλον θα γίνει λιγότερο ευνοϊκό.

Επίσης, οι συγκρίσεις με την υψηλότερη βάση κερδών του 2010 θα γίνουν
περισσότερο δύσκολες και ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της
κερδοφορίας θα εξαρτάται από το σκέλος των εσόδων. Τα έσοδα είναι πιθανό να ενισχυθούν μόνο εάν οι εταιρείες μπορέσουν να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές, μία εξέλιξη η οποία αν και δεν μπορεί να αποκλεισθεί, φαντάζει μάλλον απίθανη.

Άλλωστε, οι αποδόσεις των ομολόγων στο δυτικό κόσμο δεν υπονοούν μία
συγκυρία με αυξανόμενες τιμές και πληθωριστικές πιέσεις. Οι μετρήσεις των εκτιμήσεων για τα εταιρικά κέρδη λειτουργούν περίπου για 20 έτη. Σε αυτή την περίοδο η εταιρική κερδοφορία ως ποσοστό του ΑΕΠ κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην ιστορία. Αυτή η έκρηξη των κερδών προήλθε κυρίως από 5 παράγοντες:

*?Τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα τριπλασιάσθηκαν ως ποσοστό
του ΑΕΠ (ειδικά στις ΗΠΑ)
* ?Ο μέσος εταιρικός φορολογικός συντελεστής κατέγραψε συστηματική
μείωση
*?Το χρηματοδοτικό κόστος υποχώρησε και τα επιτόκια μειώθηκαν
* ?Η κατανάλωση εκτινάχθηκε, αλλά παράλληλα δεν συνέβη το ίδιο με το
εργατικό κόστος, καθώς η παγκόσμια προσφορά εργασίας αυξήθηκε και
οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν ένα μέρος της αυξημένης αξίας των
σπιτιών τους.
* ?Η παγκοσμιοποίηση ώθησε τις δυτικές επιχειρήσεις να αυξήσουν
σημαντικά το τμήμα των κερδών τους, που προερχόταν εκτός της
μητρικής τους αγοράς.

Από αυτούς του 5 παράγοντες μόνο ο τελευταίος είναι αυτός που πιθανώς θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη μακροχρόνια αύξησης των ρυθμών εταιρικής κερδοφορίας στις ανεπτυγμένες αγορές. Οι υπόλοιποι θα είναι λιγότερο σημαντικοί, για προφανείς λόγους.

Που μας οδηγεί αυτό το συμπέρασμα; Προς το παρόν οι πιο κυκλικοί κλάδοι ακόμα επωφελούνται περισσότερο από τη συγκυρία και την ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας. Καθώς το 2010 θα κυλά, οι προσδοκίες θα συνεχίζουν να αυξάνονται και οι συγκρίσεις θα είναι πιο δύσκολες, πράγμα που ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες απογοητεύσεις και στροφή σε πιο αμυντικούς κλάδους.

Για το 2011 θα ήμασταν ευχαριστημένοι ακόμα και αν το μισό της προσδοκώμενης αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας (20%) επιτευχθεί. Ακόμα και αυτό το γεγονός θα άφηνε τις μετοχικές αγορές σε σχετικά ελκυστικές αποτιμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v