Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "ψιλά γράμματα" των αποτελεσμάτων

"Πυξίδα" για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές από τις εγχώριες τράπεζες το 2010 αποτελούν τα μεγέθη του δ' τριμήνου 2009. Οι προκλήσεις και ο "κρυφός άσος" στο μανίκι. Αναλυτικός πίνακας.

Τα ψιλά γράμματα των αποτελεσμάτων
* Ο αναλυτικός πίνακας με τα αποτελέσματα έτους και δ' τριμήνου των τραπεζών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Το πρόβλημα των τραπεζών δεν φαίνεται τόσο από τη μειωμένη κερδοφορία που εμφάνισαν το 2009 όσο από τα «ψιλά γράμματα» των λογιστικών τους καταστάσεων, στα οποία αποτυπώνεται ο βαθμός στον οποίο επηρεάστηκαν τα αποτελέσματά τους από τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σχεδόν... ασήμαντες χορηγήσεις, δυσκολία στις καταθέσεις, αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έκθεση στα κρατικά ομόλογα είναι τα κυριότερα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Προβλήματα τα οποία όλα δείχνουν ότι θα ενταθούν εφόσον συνεχίζει να διατηρείται το περιβάλλον δημοσιονομικής αστάθειας και οικονομικής ύφεσης...

Στο «μικροσκόπιο» των αναλυτών τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου μπορούν να θεωρηθούν «πυξίδα» για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές σε επίπεδο τόσο κερδών όσο και κινδύνων για το τρέχον έτος. Συνολικά, τα αποτελέσματα δεν ήταν εντυπωσιακά, αφού τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις ώθησαν τα μεγέθη σε πολλές περιπτώσεις, ενώ... κρυφός άσος στο μανίκι στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 μπορεί να αποτελέσει η σταδιακή κορύφωση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Οι ζημιές της Εθνικής Τράπεζας στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκαν στα 87 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του έτουςτα κέρδη ανήλθαν στα 923 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 40% εν συγκρίσει με το 2008. Στα θετικά στοιχεία του τέταρτου τριμήνου ήταν η ισχυρή αύξηση των εσόδων από τόκους, ενώ στο έτος η συνεισφορά της Finansbank είναι το 38% των βασικών τραπεζικών κερδών προ φόρων

Από την άλλη πλευρά, ο διπλασιασμός των προβλέψεων στο έτος και ο δείκτης στο 6,4% είναι σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το 2008, ενώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 2009 7πλασιαάστηκαν σε 2,092 δις ευρώ από 266 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ και το κόστος στην Ελλάδα ήταν αυξημένο σε αντίθεση με τις εξωτερικές δραστηριότητες του Ομίλου.

Η ισχυρή ανάπτυξη των καταθέσεων και των δανείων, αποτελεί ένα θετικό στοιχείο για την ΕΤΕ στο 2009, αφού οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε επίπεδο ομίλου 3,5 δις. ευρώ το 2009. Στην Νοτιανατολική Ευρώπη, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις για το 2009 μειώθηκε στο 157% από 188%, ενώ οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν 634 εκατ. ευρώ, ενώ στην Τουρκία ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 128% από 144% με τις καταθέσεις αυξημένες κατά 1,37 δις. ευρώ, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η ΕΤΕ διατήρησε το υψηλότερο περιθώριο NIM στο έτος στο 3,66% από 3,72% ενώ στην Ελλάδα το cost of risk ήταν υψηλότερο στις 271 μονάδες βάσης έναντι 260 μ.β. στην Τουρκία και 180 μ.β. στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Στην Για την ΕΤΕ, με την κερδοφορία του προηγούμενου έτους να ανέρχεται στα 923 εκατ. ευρώ, το ιστορικό P/E διαμορφώνεται στις 9,75 φορές.

Αν και υπήρξαν αρνητικά ή ουδέτερα σχόλια για την ΕΤΕ, οι περισσότεροι αναλυτές ήταν θετικοί. Θετικές βρήκε τις επιδόσεις της τράπεζας σε ό,τι αφορά την τραπεζική η Citi, η UBS τόνισε την απομείωση της και η η JP Morgan ήταν θετική. Η Merrill Lynch ανέφερε ότι οι τάσεις στα μεγέθη της τράπεζας ήταν καλύτερες των προσδοκιών, με την ΕΤΕ να καταφέρνει να διευρύνει τα περιθώρια κερδοφορίας της σε Ελλάδα, Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη, με τις τάσεις στα επισφαλή δάνεια να δείχνουν ξεκάθαρη επιβράδυνση.

Για την Eurobank Securities «αρνητική έκπληξη» ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 4ο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα, για Alpha Finance η απομείωση χαρτοφυλακίου είναι σε μεγάλου βαθμό μη επαναλαμβανόμενη, ενώ «μικτά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα έτους της τράπεζας η Euroxx Securities.

EFG EUROBANK

Τα καθαρά κέρδη της EFG Eurobank στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική μείωση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, της τάξεως του 77%, ενώ στο σύνολο του έτους ανήλθαν στα 305 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 53,2% εν συγκρίσει με το 2008. Στα θετικά στοιχεία του τέταρτου τριμήνου ήταν η αύξηση των δανείων, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και, το σημαντικότερο όλων, η συγκράτηση του κόστους σε επίπεδο ομίλου, ενώ μικρή βελτίωση σημείωσε και το καθαρό περιθώριο τόκων ως προς το μέσο ενεργητικό (ΝΙΜ/Average Assets).

Η επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των νέων επισφαλών δανείων σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, σε συνδυασμό με τις υψηλές προβλέψεις, δημιουργεί μια σχετική «ασπίδα ασφάλειας» για την τράπεζα.

Στον αντίποδα, η άνοδος στον δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 123% το τελευταίο τρίμηνο του 2009 από 118% το αμέσως προηγούμενο αλλά και η διαμόρφωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 6,4% στο τρίτο τρίμηνο στο 6,7% στο τέταρτο τρίμηνο αποτελούν «αγκάθια» για την EFG Eurobank. Επιπλέον, η μείωση των καταθέσεων κατά 1,12 δισ. ευρώ από τρίμηνο σε τρίμηνο είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί, ενώ ο φορολογικός συντελεστής ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, αν αφαιρεθεί η one off φορολόγηση της τράπεζας.

Ο σημαντικός περιορισμός των νέων επισφαλών δανείων είναι θετικό στοιχείο για την EFG Eurobank, αφού σταδιακά θα οδηγήσει σε μειωμένο δείκτη κόστους κινδύνου, άρα σε χαμηλότερες προβλέψεις. Στη Νέα Ευρώπη ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις για το 2009 μειώθηκε στο 150% από 169%, ενώ οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν 939 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι αγορές της περιοχής συμπλήρωσαν τέσσερα συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα, με το σύνολο των κερδών στα -44 εκατ. ευρώ από κέρδη 137 εκατ. το 2009. Για την EFG Eurobank, με την κερδοφορία του προηγούμενου έτους να ανέρχεται στα 305 εκατ. ευρώ, το ιστορικό P/E διαμορφώνεται στις 11,7 φορές.

Σε γενικές γραμμές θετικοί ήταν οι αναλυτές σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Eurobank, επισημαίνοντας την κατώτερη των εκτιμήσεων φορολογία, τα έσοδα από συναλλαγές αλλά και την επιβράδυνση των «κακών» δανείων.

Η Merrill Lynch αναμένει ανάκαμψη της κερδοφορίας της τράπεζας στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 και επισημαίνει τη μείωση των δαπανών, ενώ η JP Morgan ξεχώρισε τον περιορισμό των δαπανών αλλά και την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους. Η Nomura επισήμανε ότι τα μεγέθη δεν προσθέτουν επιπλέον ανησυχίες, ενώ η Εθνική - P&K έκανε λόγο για θετική έκπληξη σημειώνοντας την επιβράδυνση των επισφαλών δανείων.

Η HSBC εκτίμησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου, αλλά στα αρνητικά περιλαμβάνεται η υποχώρηση των καταθέσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η Marfin Analysis, αντίθετα, χαρακτήρισε τα μεγέθη αδύναμα, αποδίδοντας την υποχώρηση των κερδών στα υψηλότερα κόστη, στις προβλέψεις όπως και στο αρνητικό γενικότερο περιβάλλον.


ALPHA BANK

Ο όμιλος της Alpha Bank εμφάνισε κέρδη 5 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 έναντι 130 εκατ. ευρώ στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση τα κέρδη σημείωσαν πτώση της τάξης του 31,7% στα 350 εκατ. ευρώ έναντι 512 εκατ. ευρώ το 2008. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, τα νέα δάνεια αυξήθηκαν στα 480 εκατ. ευρώ έναντι 318 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, ενώ οι προβλέψεις παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 180 εκατ. ευρώ από 170 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης cost of risk της Alpha Bank παραμένει χαμηλά σε σχέση με τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα, αυξανόμενος ωστόσο στις 136 μονάδες βάσης, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο είναι η σημαντική άνοδος στον δείκτη εξόδων προς έσοδα, αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αυξήθηκαν σημαντικά στο τελευταίο τρίμηνο.

Κυρίαρχο δεδομένο για τη θετική εξέλιξη των εσόδων ήταν τα 171,5 εκατ. ευρώ από χρηματοοικονομικές πράξεις (ομόλογα κυρίως) έναντι -6,8 εκατ. ευρώ το 2008. Στα θετικά στοιχεία για τον όμιλο της Alpha Bank είναι η ενισχυμένη ρευστότητα στον ισολογισμό και η αύξηση των καταθέσεων τόσο στο τέταρτο τρίμηνο όσο και στο έτος.

Αρνητικό στοιχείο παραμένει ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, ο οποίος, παρότι διέκοψε την ανοδική πορεία του στο 124% από 125% στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, εντούτοις παραμένει ψηλά, ενώ η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 8,3% για το 2009. Στο εξωτερικό, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις της Alpha Bank, παρότι μειώθηκε, παραμένει στο 179%. Για το σύνολο του προηγούμενου έτους, με τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank να ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ, ο δείκτης τιμής προς κέρδη υπολογίζεται στις 11 φορές, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία στη 0,88 φορά.

Σε μικρή μείωση της τιμής-στόχου για την Alpha Bank προχώρησαν συνολικά οι αναλυτές μετά τα αποτελέσματα. Η Nomura περιέκοψε την τιμή-στόχο στα 8,20 ευρώ ανά μετοχή από 8,30 ευρώ προηγουμένως και χαρακτήρισε τα αποτελέσματα χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Νέα, μικρότερη τιμή-στόχο στα 7,5 ευρώ από 7,75 ευρώ προηγουμένως έδωσε η Citigroup, η οποία επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου της τράπεζας ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεων, εξαιρουμένων των κερδών από συναλλαγές, που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων.

Σε υποβάθμιση της σύστασης σε «add» από «buy» προχώρησε η Natixis. Η UBS, παρότι διατηρεί τη σύσταση «buy» και την τιμή-στόχο των 9,50 ευρώ, έκανε λόγο για χαμηλή κερδοφορία στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά για καλή ρευστότητα. Η Merrill Lynch διατήρησε την τιμή-στόχο, όπως και η JP Morgan, η οποία όμως τόνισε ότι το τέταρτο τρίμηνο ήταν ελαφρώς χαμηλότερο των εκτιμήσεων.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Για την Τράπεζα Πειραιώς, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων του τελευταίου τριμήνου του 2009 ήταν αρνητικά, στα -17 εκατ. ευρώ έναντι 90 εκατ. ευρώ στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκαν στα 202 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 35,9% σε σχέση με το 2008, όπου είχαν ανέλθει στα 315 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκαν σημαντικά στα 160 εκατ. ευρώ έναντι 124 εκατ. ευρώ στο αμέσως προηγούμενο, ενώ ο δείκτης cost of risk σε μέσο όρο δανείων στο τεταρτο τρίμηνο κινήθηκε ανοδικά στις 167 μονάδες βάσης, από 129 μ.β. στο τρίτο τρίμηνο.

Σημαντικό αρνητικό στοιχείο για την τράπεζα ήταν το γεγονός ότι τα νέα δάνεια κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος για το σύνολο του 2009, ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν 655 εκατ. ευρώ από το τρίτο στο τέταρτο τρίμηνο και παράλληλα ο δείκτης κόστους προς έσοδα κινήθηκε από το 49% στο τρίτο τρίμηνο στο 59% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αύξηση παρουσίασε και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, στο 126% από 125%.

Για το σύνολο του 2009, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 2,02% έναντι 2,29% το 2008. Η συγκράτηση στο κόστος βοήθησε τα λειτουργικά κέρδη. Ωστόσο, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις εξακολουθεί να κινείται στο 126% για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ μικρή βελτίωση παρουσίασαν τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στο εξωτερικό, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις για την τράπεζα διαμορφώθηκε στο 179% από 194%, τα non performing loans αυξήθηκαν κατά 76% ή 238 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης NPLs από το 3,5% «εκτοξεύτηκε» στο 6,3%. Βάσει των καθαρών κερδών της Τράπεζας Πειραιώς, ο πολλαπλασιαστής κερδών εκτιμάται σε 10,8 φορές τα καθαρά κέρδη του 2009, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία σε 0,71 φορά.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα χωρίς εκπλήξεις αλλά αδύναμα. Η Merrill Lynch εκτίμησε ότι τα έσοδα ήταν καλύτερα των προβλέψεών της, ενώ η UBS απέδωσε την κάμψη που παρατηρήθηκε στα κέρδη στη μεγαλύτερη των προβλέψεων έκτακτη φορολογία. Η Nomura θεωρεί ότι πρόκειται για σχετικά καλά αποτελέσματα, ωστόσο επισήμανε πως το περιβάλλον επιδεινώνεται και τα μεγέθη αναμένεται να χειροτερέψουν στα επόμενα λίγα τρίμηνα, πριν βελτιωθούν. Η Natixis μείωσε την τιμή-στόχο στα 5,2 ευρώ από 5,9 ευρώ προηγουμένως. Η Alpha Finance τόνισε ότι συνολικά τα αποτελέσματα ήταν αδύναμα αλλά σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα, ενώ η Marfin Analysis ανέφερε πως το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και πιθανόν θα αναδείξει θέματα ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού.


MARFIN POPULAR BANK

Θετική έκπληξη αποτέλεσαν τα μεγέθη της Marfin Popular Bank στο τέταρτο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη σημείωσαν σημαντική μείωση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (της τάξεως του 44%), ενώ στο σύνολο του έτους τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 174 εκατ. ευρώ, μειωμένα 55,9% εν συγκρίσει με το 2008.

Στα θετικά στοιχεία ήταν η αύξηση των δανείων στα 756 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους από 345 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και, το σημαντικότερο όλων, η συγκράτηση του κόστους σε επίπεδο ομίλου, ενώ μικρή βελτίωση παρουσίασε και το καθαρό περιθώριο τόκων ως προς το μέσο ενεργητικό (ΝΙΜ/Average Assets).

Η επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των νέων επισφαλών δανείων σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, ενώ η διατήρηση του cost of risk σε χαμηλά επίπεδα ήταν επίσης θετική. Στον αντίποδα, αρνητικά στοιχεία ήταν η αύξηση στον δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 108% το τελευταίο τρίμηνο από 102% το αμέσως προηγούμενο αλλά και η διαμόρφωση του δείκτη εξόδων προς έσοδα στο έτος σε 58% από 54% στο τέλος του 2008.

Σημαντικό δεδομένο είναι η πτώση των καταθέσεων κατά 942 εκατ. ευρώ στο έτος, προερχόμενη ισόποσα από τη μείωση στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στις δραστηριότητες στη χώρα μας, τα βασικά τραπεζικά κέρδη προ φόρων (core pre tax profit) ήταν αρνητικά σε όλη τη διάρκεια του 2009, διαμορφούμενα στα -75 εκατ. ευρώ από 74 εκατ. ευρώ το 2008. Για τη Marfin Popular Bank, με την κερδοφορία της προηγούμενης χρήσης να ανέρχεται στα 174 εκατ. ευρώ, το ιστορικό P/E διαμορφώνεται στις 10 φορές, ενώ ο δείκτης P/BV είναι 0,48 φορά, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο των υπόλοιπων τραπεζών.

Οι αναλυτές έκαναν λόγο για θετική έκπληξη τονίζοντας τα καθαρά έσοδα από τόκους και τις αμοιβές. Η Cheuvreux χαρακτήρισε απρόσμενα καλά τα αποτελέσματα και σημείωσε τα ισχυρότερα καθαρά έσοδα από τόκους, τη βελτίωση των αμοιβών και το υψηλότερο trading, ωστόσο προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου στα 2,5 ευρώ με σύσταση «outperform».

Η UBS τόνισε ότι τα αποτελέσματα υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων. Για καθαρά κέρδη υψηλότερα του αναμενομένου, καλύτερα των εκτιμήσεων καθαρά έσοδα από τόκους και για βελτίωση της ποιότητας των παγίων της Μarfin Ρopular Bank έκανε λόγο η Citigroup.

Η HSBC αναφέρθηκε σε κέρδη τέταρτου τριμήνου υψηλότερα του consensus, χαμηλότερα όμως των δικών της εκτιμήσεων, αν και παράλληλα επισήμανε ότι αποτέλεσαν θετική έκπληξη οι τάσεις όσον αφορά στην ποιότητα των assets της τράπεζας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Η Εθνική - Ρ&Κ τόνισε ότι τα καθαρά κέρδη του τελευταίου τριμήνου ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεών της, ενώ ανέφερε τη σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Για την Τραπεζα Κυπρου το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ήταν ουδέτερο, με τα καθαρά κέρδη να εμφανίζονται μειωμένα κατά 58% περίπου σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, στα 49 εκατ. ευρώ από 117 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του έτους τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 313 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 40% σε σχέση με το 2008.
 
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 οι προβλέψεις αυξήθηκαν στα 92 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 5,2% στο τέλος του τρίτου τριμήνου κινήθηκε υψηλότερα στο 5,6%, ενώ τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας μειώθηκε τόσο στο τέταρτο τρίμηνο όσο και στο σύνολο του έτους, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις και ο δείκτης εξόδων προς έσοδα σημείωσαν επιδείνωση, στο 93% από 90% και στο 53% από 47% το προηγούμενο τρίμηνο αντίστοιχα.

Οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου έδωσαν ώθηση στα οικονομικά αποτελέσματα, αφού τα έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στο 18% του συνόλου από 12% το 2008, ενώ τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν στα 90 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 96% στο έτος, και αποτέλεσαν το 15% των συνολικών κερδών έναντι 7% το 2008.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2009 στην Ελλάδα ήταν ζημιογόνο κατά 19 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του έτους στη χώρα μας η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε καθαρά κέρδη 3 εκατ. ευρώ. Με την κερδοφορία στα 313 εκατ. ευρώ, ο πολλαπλασιαστής κερδών της τράπεζας υπολογίζεται σε 9,3 φορές.

Οι αναλυτές δεν προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές στα κέρδη ανά μετοχή και στην τιμή-στόχο για τον τίτλο της τράπεζας, όμως δύο οίκοι μείωσαν την τιμή-στόχο: Η Euroxx μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 5,40 ευρώ από 6 ευρώ προηγουμένως, ενώ η Alpha Finance περιέκοψε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 5,5 ευρώ από 6,2 ευρώ προηγουμένως με σύσταση «outperform», επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα κέρδη υπέστησαν πλήγμα λόγω των υψηλών προβλέψεων.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τα αποτελέσματα έτους και δ' τριμήνου των τραπεζών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Μέτοχος και Επενδύσεις", τεύχος 626, 19-23 Μαρτίου 2010.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v