Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Υποβαθμίζει 6 ελληνικές τράπεζες

Σε σημαντική περικοπή της τιμής-στόχου για έξι ελληνικές τράπεζες προχωρά η JP Morgan σε σχετική έκθεσή της, ενώ θέτει υψηλότερη τιμή για την Τράπεζα Κύπρου. Καθησυχαστικός ο οίκος για την ελληνική οικονομία.  

JP Morgan: Υποβαθμίζει 6 ελληνικές τράπεζες
Σε σημαντική περικοπή της τιμής-στόχου για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προχωρά η JP Morgan σε σχετική έκθεσή της με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου.   

Συγκεκριμένα, σε περικοπή τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής από τα 36 στα 25 ευρώ προχωρά η JP Morgan, ενώ μειώνει ακόμη την τιμή-στόχο για τις Alpha Bank (στα 10 από 20 ευρώ - "overweight"), Eurobank (στα 7,6 από 16 ευρώ - "overweight"), Πειραιώς (στα 7,30 από 17 ευρώ), Αγροτική (στο 1 από 1,20 ευρώ) και για το Τ.Τ. (στα 3,5 από 4 ευρώ - "underweight").

Ο οίκος στην ίδια έκθεση υποβαθμίζει τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς σε "neutral" από "overweight", ενώ αναβαθμίζει την τιμή (στα 6,8 από 5 ευρώ - "overweight") για την Τράπεζα Κύπρου.

Η Εθνική και η Τράπεζα Κύπρου είναι οι τράπεζες που προτιμά η JP Morgan, καθώς προκρίνει τη ρευστότητά τους, τους ισολογισμούς τους και το ότι ήδη δρέπουν τα οφέλη της διεθνούς αναπτυξιακής στρατηγικής.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες διαπραγματεύονται με λόγο τιμής/καθαρή αξία ενεργητικού στο 0,7 - 1 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2011, 2 έως 3,4 φορές τα κέρδη προ προβλέψεων του ίδιου έτους, και με P/E για το 2012 στο 3,5 έως 5,6.

Ενσωματώνοντας στις προβλέψεις του το σενάριο που κάνει λόγο για 1 - 2 χρόνια ύφεσης και για ανάκαμψη της ΝΑ. Ευρώπης, ο οίκος προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 κατά -7%, του 2010 κατά -59% και του 2011 κατά -56%.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά μακροοικονομικά στοιχεία, ο οίκος επισημαίνει ότι θα επιδεινωθούν, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί τη χρεοκοπία απίθανη. Το ΠΣΑ, αναφέρει η JP Morgan, αν και φιλόδοξο δεν είναι μη επιτεύξιμο. Εκτίμησή της είναι ότι η ελληνική ύφεση θα είναι σχετικά ήπια με αρνητικό ρυθμό ΑΕΠ περίπου στο -2% έως -3%. Με βάση το ότι οι τράπεζες άντεξαν στην παγκόσμια κρίση του 2008 - 2009, η τελική επίδραση στα έτη 2010 και 2011 μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο η αγορά ενδεχομένως προεξοφλεί.

Από τη σκοπιά αυτή, προσθέτει ο οίκος, η Ελλάδα ίσως (σε σχετικούς όρους) να μην είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Μ. Βρετανία και την Πορτογαλία, ενώ σε όρους κερδοφορίας και εταιρικής μόχλευσης η σύγκριση σε σχέση με τις περισσότερες οικονομίες της Ε.Ε. είναι ευνοϊκή. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v