Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύο σενάρια για τη Σοφοκλέους

Το "καλό" και το "κακό" σενάριο για την ελληνική οικονομία και πώς θα επηρεάσουν όλες τις μετοχές του Χ.Α. Οι εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών, οι τράπεζες και τα "μεσαία". Αναλυτικός πίνακας.

Τα δύο σενάρια για τη Σοφοκλέους
**Ο πίνακας με την αποτίμηση του καλού και του κακού σεναρίου σε όλο το εύρος του ταμπλό δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις το κλίμα στο Χ.Α. έχει βελτιωθεί, το τοπίο παραμένει θολό και η μεταβλητότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Οι επενδυτικοί οίκοι (Merrill Lynch, Morgan Stanley, HSBC, Citi, Goldman Sachs και JP Morgan) περιέγραψαν με τον δικό τους τρόπο ο καθένας τα διαφορετικά πιθανά σενάρια για την ελληνική οικονομία, με σημαντικές διαφορές, αλλά και μερικές κοινές παραδοχές για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τι σημαίνουν, όμως, πρακτικά για τις τιμές των μετοχών στο ταμπλό αυτά τα σενάρια; Στη διάρκεια των 52 εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί από τις 1.470 στις 2.897 μονάδες και προσπαθεί να επιστρέψει και πάλι στην περιοχή των 2.000 μονάδων.

Θεωρητικά αυτό το εύρος των 1.400 μονάδων μπορεί να περικλείει ταυτόχρονα τόσο το χειρότερο όσο και το καλύτερο δυνατό σενάριο για την οικονομία της χώρας, αφού στο χαμηλό σημείο της Σοφοκλέους των 52 εβδομάδων, τον Μάρτιο του 2009, υπήρξε το φαινόμενο της Lehman Brothers και στο υψηλό του Οκτωβρίου οι αγορές προεξόφλησαν το καλύτερο δυνατό σενάριο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, η άνοδος των ελληνικών μετοχών έλαβε χώρα ως αποτέλεσμα της μείωσης των spreads στα ομόλογα, του ράλι των ευρωπαϊκών τίτλων και της αύξησης του consensus για τα κέρδη των ελληνικών μετοχών και τανάπαλιν από την πτώση του Οκτωβρίου 2009.

Τα παραπάνω μπορεί να μην έχουν πλήρη εφαρμογή για τις μικρές εταιρείες, αφού ο FTSE/ASE Small Cap 80 σημείωσε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων στις 9/2, ωστόσο για τις τραπεζικές μετοχές, την υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις μετοχές του FTSE/ASE Mid 40 που παρακολουθούν οι ξένοι τα δύο παραπάνω άκρα βρίσκονται ακόμα σε ισχύ.


Οι τράπεζες

Οι τραπεζικοί τίτλοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ελληνική αγορά μετοχών και οποιαδήποτε κίνησή τους επηρεάζει κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο την ευρύτερη αγορά μετοχών.

-Για την Εθνική Τράπεζα, το «κακό» σενάριο πιθανότατα προεξοφλείται στα επίπεδα των 8,26 ευρώ όπου «έφτασε» στις 9/3, με το περιθώριο πτώσης να διαμορφώνεται σε 40% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα (τιμές 9/2/10), ενώ στον αντίποδα το θετικό σενάριο δίνει πολύ υψηλότερη τιμή στα 27,75 ευρώ, με περιθώριο ανόδου πάνω από 100%.

-Για την Alpha Bank τα επίπεδα στο κακό σενάριο είναι στα 3,37 ευρώ και στο -50% περίπου από τα τρέχοντα, ενώ στο θετικό η τιμή προσεγγίζει τα 12,65 ευρώ, αρκετά υψηλότερα κατά 85%.

-Για την EFG Eurobank το κακό σενάριο πιθανότατα να προεξοφλείται στα 3,5 ευρώ και 37% χαμηλότερα, ενώ το θετικό παρουσιάζει τιμή στα 12 ευρώ και αρκετά πάνω από 100%.

-Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, τα όρια είναι ιδιαίτερα υψηλά με -40% στο κακό σενάριο και +125% στο θετικό.

-Για τις κυπριακές τράπεζες Marfin P.B. και Τράπεζα Κύπρου, το κακό σενάριο κινείται στο -
38% και στο -60% αντίστοιχα, ενώ το θετικό σενάριο κινείται στα ποσοστά +77% και +50%.

Σημαντικό ρόλο έχουν οι τιμές-στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές, αφού βρίσκονται πολύ πιο κοντά στις τιμές του θετικού σεναρίου. Για την ETE, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 23,41 ευρώ ή πάνω από +50% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ για την Alpha Bank και τη Eurobank οι μέσες τιμές-στόχοι τοποθετούνται στα 10,54 ευρώ και στα 9,16 ευρώ αντίστοιχα, ήτοι +44% και +47%.

Αναφορικά με τη Marfin P.B. και την Κύπρου, οι μέσες τιμές-στόχοι τοποθετούνται στα 2,70 και στα 5,98 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα, ή 33% και 38% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τα blue chips και οι «μεσαίοι»

Ένας σημαντικός προβληματισμός, ωστόσο, για την παραπάνω ανάλυση είναι το γεγονός ότι για τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική και πολύ διφορούμενη.

Οι τρεις, θεωρητικά, από τους πιο αμυντικούς τίτλους του Χ.Α. έχουν πραγματοποιήσει ισχυρότερα χαμηλά απ’ ό,τι τον Μάρτιο του 2009. Σε αυτές τις περιπτώσεις είτε το κακό σενάριο έχει ήδη προεξοφληθεί στις τρέχουσες τιμές είτε οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε έναν από αυτούς τους τίτλους επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την εικόνα τους στο ταμπλό.

-Για τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ, λοιπόν, οι τιμές-στόχοι των αναλυτών διαμορφώνονται στα 13 ευρώ, στα 17,8 ευρώ και στα 19,6 ευρώ, αντίστοιχα, δηλαδή +39%, +29% και +50%.

Ακριβώς την αντίθετη εικόνα εμφανίζει η μετοχή της Coca Cola 3E, η οποία είναι αναμφισβήτητα η μόνη που κινείται αντίθετα στο ρεύμα. Ο τίτλος της 3E απέχει μόλις 3% από τα υψηλά του Οκτωβρίου και πάνω από 100% από τα χαμηλά του Μαρτίου, ενώ η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών για τη μετοχή είναι στα 18,33 ευρώ ή 10% μεγαλύτερη από τη σημερινή.

Παρόμοια εικόνα με την 3E εμφανίζει και ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος κινείται πολύ κοντά στα ανώτερα επίπεδα από τα υψηλά του Οκτωβρίου.

-Από τις επιλογές των ξένων θεσμικών η Jumbo βρίσκεται μόλις 19% χαμηλότερα από τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2009, ενώ απέχει πολύ από τα χαμηλά του Μαρτίου.

-Αντίθετα, η εικόνα για τη Fourlis είναι αρκετά διαφορετική αφού απέχει 43% από τα υψηλά του Οκτωβρίου και το καλό σενάριο, ενώ το κακό δίνει -27%.

-Για τη Frigoglass, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, το κακό σενάριο είναι 58% χαμηλότερα, ενώ το peak του Οκτωβρίου στο θετικό σενάριο είναι 27% υψηλότερα.

-Ακριβώς αντίθετη η εικόνα για την Alapis: το κακό σενάριο στον Μάρτιο του 2009 τοποθετεί την τιμή του τίτλου στο 0,44 ευρώ, ενώ η τρέχουσα βρίσκεται στο 0,46 ευρώ, και το καλό σενάριο δίνει αρκετά μεγαλύτερη στο 0,64 ευρώ, ή 39% υψηλότερα.

-Για τη Folli Follie, με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, η τιμή της μετοχής διαμορφώνεται αρκετά κοντά στο θετικό σενάριο αφού απέχει 20% από τα υψηλά του Οκτωβρίου.

-Τέλος, αναφορικά με την ΕΧΑΕ, η τιμή του τίτλου βρίσκεται περίπου στη μέση των δύο σεναρίων αφού κινείται 35% υψηλότερα από την τιμή στο κακό σενάριο και 56% χαμηλότερα από αυτή στο καλό σενάριο, στα υψηλά του Οκτωβρίου.

* Ταυτόχρονη δημοσίευση με το 621ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 12-16 Ιανουαρίου 2010.

**Ο πίνακας με την αποτίμηση του καλού και του κακού σεναρίου σε όλο το εύρος του ταμπλό δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v