Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της Kappa για 4 ελληνικές τράπεζες

”Δίκαιες” θεωρεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών η Kappa Securities σε έκθεσή της με ημερομηνία 19 Απριλίου. Η τιμή στόχος για την Εθνική είναι τα 19,7 ευρώ (neutral), για την Αlpha τα 16,5 ευρώ (neutral), για την Εμπορική τα 27,1 ευρώ (overweight) και την Eurobank τα 11,9 ευρώ (underweight).

Εκθεση της Kappa για 4 ελληνικές τράπεζες
”Δίκαιες” θεωρεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών του ελληνικού τραπεζικού τομέα, έκθεση της Kappa Securities, με ημερομηνία 19 Απριλίου 2002, παρά την κατά 17% χαμηλότερη επίδοση τους σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Η έκθεση της Kappa αναφέρει επίσης, ότι σύμφωνα με ”συντηρητικό σενάριο”, τα κέρδη από συναλλαγές δεν θα βελτιωθούν μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2002, ενώ εκτιμά ότι η κερδοφορία θα παραμείνει αρνητική κατά το τρέχον έτος, κυρίως λόγω μειωμένων κερδών από ομόλογα.

Επισημαίνεται επίσης ότι τα περιθώρια ελιγμών στο λειτουργικό κόστος είναι περιορισμένα, ειδικά σε ό,τι αφορά το κόστος προσωπικού.

Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η έκθεση συστήνει ”ουδέτερη στάση” (”neutral”), ενώ θέτει τιμή στόχο τα 19,7 ευρώ. Κάνοντας λόγο για τα κέρδη προ φόρων και μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας του α΄ τριμήνου, πιστεύει ότι θα καταγράψουν απόκλιση 58%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ αυτά του β΄ τριμήνου θα είναι βελτιωμένα και θα παρουσιάσουν μικρότερη απόκλιση (48%). Η Kappa Securities προβλέπει ακόμη αύξηση των παρεχόμενων δανείων κατά 14% για το τρέχον έτος.

”Ουδέτερη στάση” (”neutral”) προτείνει η ίδια έκθεση και για τη μετοχή της Alpha Bank, για την οποία θέτει τιμή στόχο τα 16,5 ευρώ, καθώς εκτιμά ότι τα κέρδη του α’ τριμήνου 2002 θα είναι κατά 52% χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.

Η έκθεση εκτιμά ότι η Alpha Bank είναι προσανατολισμένη στην παροχή δανείων και ως εκ τούτου έχει ”να καλύψει δρόμο” στον τομέα του retail, όπου και θα πρέπει να επικεντρώσει εφεξής το ενδιαφέρον της. Προβλέπει ακόμη, ότι ο ρυθμός αύξησης της καταναλωτικής πίστης και των υποθηκών, θα είναι για το 2002 της τάξης του 60% και του 70% αντίστοιχα, έναντι του στόχου της τράπεζας για ποσοστό 100% και στις δύο κατηγορίες.

”Αγαπημένη” της έκθεσης είναι η EFG Eurobank, καθώς όπως εκτιμάται, ”είναι ευκολότερο για αυτήν να αντιδράσει θετικά, όταν η αγορά ανακάμψει”. Ωστόσο, θεωρεί την χρηματιστηριακή της αξία υπερτιμημένη και για αυτό προβλέπει ότι η επίδοση της μετοχής, θα είναι ”κατώτερη από αυτή της αγοράς” (”underweight”), ενώ θέτει την τιμή στόχο στα 11,9 ευρώ. Η έκθεση επισημαίνει την άνοδο που θα εμφανίσει το κόστος προσωπικού (4,2%), ενώ αναμένει τα κέρδη του α’ τριμήνου θα υποχωρήσουν κατά 34%.

Για τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας, η Kappa προβλέπει ότι θα εμφανίσει επίδοση ”ανώτερη από αυτή της αγοράς” (”overweight”), ενώ τιμή στόχο θέτει τα 27,1 ευρώ. Το περιθώριο καθαρού κέρδους από τόκους παραμένει στα επίπεδα του 3,5%, ένα από τα υψηλότερα του τομέα, επισημαίνει η έκθεση, ενώ βλέπει υποχώρηση 43% στα κέρδη του α’ τριμήνου 2002.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει την έκπληξη που προκάλεσε στην αγορά η απόφαση για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2001 ”την τελευταία στιγμή”, σχολιάζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην πολιτική της τράπεζας, όσον αφορά στην ενημέρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v