Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση δεν δημιούργησε ευκαιρίες για τις ΑΕΕΑΠ

"Κενόν γράμμα", προς το παρόν τουλάχιστον, αποδεικνύεται η εκτίμηση των στελεχών εταιριών επενδύσεων σε ακίνητα πως η οικονομική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Η κρίση δεν δημιούργησε ευκαιρίες για τις ΑΕΕΑΠ
"Κενόν γράμμα", προς το παρόν τουλάχιστον, αποδεικνύεται η εκτίμηση των στελεχών εταιριών επενδύσεων σε ακίνητα πως η οικονομική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν.
 
Έναν χρόνο μετά την κατάρρευση των χρηματαγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα δεν φαίνεται τελικά να είναι τόσες όσες τουλάχιστον πίστευαν αρχικά πως θα ήταν οι παράγοντες των εγχώριων ΑΕΕΑΠ.
 
Έτσι, παρά τις… εξαγγελίες για επενδύσεις σε ακίνητα, που λόγω της οικονομικής κρίσης θα αποτελούσαν πραγματικές ευκαιρίες, οι ΑΕΕΑΠ δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε κάποια σημαντική κίνηση με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου τους.
 
"Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων, η οποία πρωτίστως ενδιαφέρει τις ΑΕΕΑΠ, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί αξιόλογες ευκαιρίες", αναφέρει στέλεχος εταιρίας του κλάδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση του οποίου αναζητά τέτοιου είδους ευκαιρίες αλλά χωρίς αποτέλεσμα προς το παρόν, οι developers - ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα δεν έχουν πιεστεί από τους πιστωτές τους σε τέτοιον βαθμό ώστε να προχωρήσουν σε γενναία μείωση των ζητούμενων τιμών.

Πράγματι, οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα) διατηρούνται σε γενικές γραμμές σταθερές τον τελευταίο χρόνο, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να τα πουλήσουν προκειμένου να καλύψουν τραπεζικές και άλλες υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, η ανοχή που δείχνουν κυρίως οι πιστώτριες τράπεζες αφήνει περιθώρια ελιγμών και αποτρέπει τους developers να προβούν σε πωλήσεις των ακινήτων τους με χαμηλά τιμήματα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρίας Ektasis Development, η οποία παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει (εντάχθηκε πρόσφατα στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα) έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις που της έγιναν τους τελευταίους μήνες και αφορούσαν στην αγορά ακινήτων της με "έκπτωση" 30% - 50% επί των εμπορικών τους αξιών.

Διατηρούν μετρητά αναμένοντας τις ευκαιρίες

Η σθεναρή αντίσταση των κατόχων επαγγελματικών ακινήτων να τα πουλήσουν σε τιμές ευκαιρίας έχει διαψεύσει μέχρι στιγμής τις προσδοκίες των ΑΕΕΑΠ που διακήρυσσαν ότι χάρη στην κρίση θα επιχειρούσαν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους με νέα ακίνητα που θα αποκτούσαν με σχετικά χαμηλό κόστος.
 
Έτσι, από τις αρχές του 2009 και μέχρι σήμερα τόσο τα ταμειακά διαθέσιμα όσο και η αξία του χαρτοφυλακίου των τριών ΑΕΕΑΠ που λειτουργούν στην Ελλάδα δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, γεγονός που αποδεικνύει πως εδώ και μήνες αυτές δεν προέβησαν σε καμία σημαντική επενδυτική κίνηση.

Ειδικότερα, στα τέλη του πρώτου εξαμήνου η Eurobank Properties είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 200 εκατ. ευρώ έναντι 204 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2008 και η  αξία του χαρτοφυλακίου της διαμορφώνεται στα 586 εκατ. ευρώ από 578 εκατ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Ομοίως, η Trastor έχει διαθέσιμα 15,8 εκατ. ευρώ (20,3 εκατ. ευρώ πέρυσι) και χαρτοφυλάκιο αξίας 96 εκατ. ευρώ (95,6 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο), ενώ η MIG Real Estate διατηρεί ταμειακά διαθέσιμα 571 χιλ. ευρώ (265 χιλ. ευρώ στα τέλη του 2008) και ακίνητα αξίας 66,2 εκατ. ευρώ (από 64,5 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Πάντως, τα στελέχη τους θεωρούν πως αργά ή γρήγορα, καθώς με καθυστέρηση η ελληνική οικονομία βυθίζεται σταδιακά σε ύφεση, θα δημιουργηθούν οι αναμενόμενες ευκαιρίες στην κτηματαγορά και οι ΑΕΕΑΠ θα καταφέρουν να τις εκμεταλλευτούν.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v