Blue chips: Παρά το ράλι είναι... φθηνά!

Τη χαμηλότερη αποτίμηση για το 2009 μεταξύ 15 ευρω-δεικτών που έχουν επιλεγεί ως ενδεικτικοί εμφανίζει ο FT 20. Κρίσιμο στοιχείο τα κέρδη 2010. Οι αποτιμήσεις, οι ρυθμοί αύξησης κερδών. Αναλυτικοί πίνακες.

Blue chips: Παρά το ράλι είναι... φθηνά!
* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποτιμήσεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης έναντι των ευρωπαικών δεικτών αλλά και τις αποτιμήσεις και τους ρυθμούς αύξησης των κερδών των εταιριών του FT 20 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την ανοδική διάθεση της αγοράς και ειδικά για τη διάθεση που έχουν επιδείξει τα «βαριά» χαρτιά να κινηθούν σε ανώτερα επίπεδα, αφού υποστηρίζεται ότι οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ακριβές και οι τιμές τους έχουν λίγο έως πολύ πιάσει τα πάνω όριά τους, δηλαδή έχουν... ταβανιάσει.

Σαφέστατα, οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία και στην ελληνική εξακολουθούν να υφίστανται, ωστόσο οι εγχώριες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμες με ελκυστικότερους δείκτες αποτίμησης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Μελανό σημείο ωστόσο είναι η εκτιμώμενη αδυναμία που θα δείξει η εγχώρια αγορά σε όρους αύξησης των κερδών ανά μετοχή. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το μονοδιάστατο κριτήριο του P/E δεν αποτελεί «πανάκεια».

Το σημείο όπου χρειάζεται να εστιάζουν οι επενδυτές είναι και η δυναμική των επιχειρήσεων, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται και από λογικές αποτιμήσεις όμως σε επίπεδο όχι μόνο τιμής προς κέρδη (P/E) αλλά και τιμής προς λογιστική αξία (P/BV).

**** Η σύγκριση

Ο εγχώριος δείκτης των blue chips εμφανίζει τη χαμηλότερη αποτίμηση για το 2009 μεταξύ των 15 ευρωπαϊκών δεικτών που έχουν επιλεγεί ως ενδεικτικοί. Το P/Ε για το 2009 του δείκτη της ελληνικής υψηλής κεφαλαιοποίησης υπολογίζεται σε 11,81, έναντι 15,38 για τον δείκτη-βαρόμετρο DJ Stoxx 600 και 15,43 για τον DJ Euro Stoxx (πλην των μετοχών που δεν συμμετέχουν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα).

Ο FTSE/ASE-20 εμφανίζει μία από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις σε όρους εσωτερικής αξίας με 1,32, έναντι 1,53 για τον DJ Stoxx 600 και 1,37 για τον ευρωπαϊκό DJ Euro Stoxx.

Αντίστοιχα, ο εγχώριος δείκτης εμφανίζει χαμηλότερη αποτίμηση σε όρους τιμής προς λειτουργική ταμειακή ροή για το 2009. Παράλληλα, συνεχίζει να διαπραγματεύεται με χαμηλότερα P/E και P/BV και για το 2010. Το μέσο P/E για τις 20 εταιρείες που τον συνθέτουν διαμορφώνεται στις 11,15 φορές έναντι 12,08 φορών για τον DJ Euro Stoxx και 12,26 φορών για τον DJ Stoxx 600.

Αναφορικά με το 2010, ο FTSE/ASE-20 εμφανίζει τη δεύτερη «καλύτερη» αποτίμηση σε όρους P/E μεταξύ των 15 δεικτών. Με βάση τις εκτιμήσεις για τα P/E, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει σταθμισμένο discount της τάξεως του 20% σε σχέση με τους δείκτες benchmarks της ευρωπαϊκής αγοράς.

Για τον Γενικό Δείκτη, τα αντίστοιχα discounts είναι σε παρόμοια επίπεδα, αφού εμφανίζει πολλαπλασιαστές κερδοφορίας μετά φόρων της τάξεως των 11,68 φορών για το 2009 και των 10,62 για το 2010. Τα παραπάνω στοιχεία συνδυάζονται και με άλλους σημαντικούς δείκτες, στους οποίους ο εγχώριος δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει σαφή ανωτερότητα.

Η προσδοκώμενη μερισματική του απόδοση για το 2009 υπολογίζεται στο 3,69%, έναντι 3,59% και 3,75%, αντίστοιχα για τους δείκτες DJ Stoxx 600 και DJ Euro Stoxx.

**** Το σημείο-κλειδί

Το πλέον κρίσιμο στοιχείο που και εν μέρει μπορεί να αιτιολογεί τα θεωρητικά discounts της εγχώριας αγοράς blue chips είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS % Growth) τόσο για το 2009 όσο (ακόμα περισσότερο) και για το 2010.

Η ελληνική υψηλή κεφαλαιοποίηση προσδοκάται να παρουσιάσει αρκετά χαμηλότερη αρνητική μεταβολή στα κέρδη ανά μετοχή μεταξύ των 15 δεικτών με αισθητή διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αφού το μέγεθος της μείωσης των κερδών ανά μετοχή υπολογίζεται πως θα περιοριστεί στο 15,3%, με ανοδική δυναμική στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Οι δείκτες DJ Stoxx 600 και DJ Euro Stoxx εκτιμάται ότι θα επιδείξουν ρυθμούς μείωσης στα κέρδη ανά μετοχή για το τρέχον έτος της τάξεως του 18,6% και 23,5%, αντίστοιχα. Ωστόσο, τα συμπεράσματα αντιστρέφονται για την εικόνα της μεταβολής των κερδών ανά μετοχή για το 2010, όπου ο FTSE/ASE-20 για το εν λόγω έτος αναμένεται να επιδείξει μία από τις πιο «αναιμικές» αυξήσεις μεταξύ των 15 δεικτών, βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, αφού ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα διαμορφωθεί μόλις στο 5,9%, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες-βαρόμετρα θα κινηθούν με +25,5% και +27,8%.

Το γεγονός ότι ο ελληνικός δείκτης για το επόμενο έτος θα εμφανίσει τη χαμηλότερη απόδοση σε όρους αύξησης των κερδών ανά μετοχή αποτελεί ίσως το βασικό επιχείρημα των «αρκούδων» για τη δίκαιη ύπαρξη discount εν συγκρίσει με τις ευρωπαϊκές αγορές. Όσον αφορά στο 2010, η εικόνα για τον Γενικό Δείκτη είναι σαφώς καλύτερη, ωστόσο και γι’ αυτόν οι υπολογισμοί των αναλυτών σχετικά με τη μεταβολή της κερδοφορίας του μόλις που ξεπερνούν το 10%.

Από την άλλη πλευρά, οι «ταύροι» επισημαίνουν πως είναι λογικό τα κέρδη των ελληνικών μετοχών να μην αυξηθούν υπέρμετρα το 2010, αφού δεν θα έχουν υποστεί την καθίζηση των ευρωπαϊκών δεικτών, οπότε η μεγάλη άνοδος που θα δείξουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες είναι αποτέλεσμα της χαμηλής βάσης.

**** Οι αποδόσεις

Οι αποδόσεις του 2009 είναι παραπάνω από ικανοποιητικές, με εξαίρεση αυτές των μετοχών του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ. Η απόδοση του ΟΠΑΠ έχει διαμορφωθεί στο -17,2% και του ΟΤΕ στο -8,3%. Με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχουν αποδώσει περίπου 35% στο έτος, 11 τίτλοι έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τους παραπάνω δείκτες, ενώ μονοψήφιες αποδόσεις έχουν προσφέρει και οι μετοχές της Motor Oil και της MIG.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη απόδοση μεταξύ των 20 μετοχών με 75,3% και ακολουθείται από την EFG Eurobank με 70,4%. Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με 68,2%. Ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις έχουν προσφέρει και οι Μυτιληναίος και του Τιτάν με 55,8 και 54,1% αντίστοιχα.

Τέλος, η Coca Cola 3E, η Intralot, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν σημειώσει επιδόσεις ανώτερες από τους δύο δείκτες . Παρά τις υψηλές αποδόσεις το 2009, για την περίοδο των 52 εβδομάδων οι επιδόσεις είναι ακόμα αρνητικές και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%, όπως στην περίπτωση της Intralot. Τις μικρότερες απώλειες σε διάστημα 52 εβδομάδων εμφανίζει ο τίτλος της Coca Cola 3E με -8,3% και ακολουθείται από τα Ελληνικά Πετρέλαια με -12,1%.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποτιμήσεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης έναντι των ευρωπαικών δεικτών αλλά και τις αποτιμήσεις και τους ρυθμούς αύξησης των κερδών των εταιριών του FT 20 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v