Γόντικας: Η Ελλάδα, η κρίση και οι ξένοι θεσμικοί

Ο Κ. Γόντικας, managing partner του Novator Fund, μιλά στο Euro2day για την ελληνική αγορά broadband, την κρίση, τα private equity, το investment banking και πώς αντιλαμβάνονται οι ξένοι επενδυτές το ελληνικό ρίσκο.

  • Συνέντευξη στον Δημήτρη Κοντογιάννη
Γόντικας: Η Ελλάδα, η κρίση και οι ξένοι θεσμικοί
Την άποψη ότι η ελληνική αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών προσφέρεται για μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης εκφράζει ο κ. Κωνσταντίνος Γόντικας, γενικός διευθυντής του Novator Fund και στενός συνεργάτης του Ισλανδού πολυεκατομμυριούχου κ. Τορ Μπιόργκολφοσον σε συνέντευξή του στο Euro2day.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι μεν σε άσχημη κατάσταση, αλλά η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης του ελλείμματος λόγω της συμμετοχής της στην ευρωζώνη. Επισημαίνει επίσης ότι ο Έλληνας καταναλωτής είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους.

"Υπάρχει χώρος για consolidation στην ελληνική αγορά broadband. Όμως, το ερώτημα είναι ποιος ή ποια εταιρία μπορεί να το υλοποιήσει". Αυτά τονίζει ο κ. Γόντικας, προσθέτοντας ότι η Forthnet και η HOL θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο συγκέντρωσης. "To μοντέλο όπου 4 εταιρίες (Forthnet, Tellas, HOL και On Telecoms) για να μην αναφερθώ σε άλλες (Vivodi) ανταγωνίζονται τον όμιλο του ΟΤΕ δεν είναι διατηρήσιμο".

O ίδιος δεν θέλησε να εκφράσει άποψη για τις εξελίξεις στη Forthnet και στην HOL, ενώ έμμεσα απέρριψε το ενδεχόμενο μιας νέας συμμετοχής του Novator στην πρώτη.

Ερωτηθείς ειδικότερα για το Novator που έγινε γνωστό στη χώρα μας από την επένδυσή του στη Forthnet, ο κ. Γόντικας αναφέρει ότι έχει πουλήσει με εύρυθμο (orderly) τρόπο τις θέσεις που είχε στον βουλγαρικό ΟΤΕ, στη Forthnet, το 20% της φινλανδικής Elisa, το 32% της Νetia σε θεσμικούς τον περασμένο Μάρτιο.

Το Novator παραμένει με 50% στην πολωνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας Play, όπου το υπόλοιπο 50% κατέχει η Γερμανός και ελέγχει το 100% της εταιρίας φαρμακευτικών (generic) προϊόντων Actavis.


Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ζητήσαμε από τον κ. Γόντικα την άποψή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να απαλύνουν τις συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά δεν υπάρχει όρεξη για σκληρές αποφάσεις.

"Είναι θετικό ότι μεγάλες τράπεζες, όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs, θέλουν να επιστρέψουν τα λεφτά του TARP πίσω στην αμερικανική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό", συμπληρώνει.

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι επιχειρηματικοί κύκλοι ίσως είναι μικρότεροι σε διάρκεια σε σχέση με το παρελθόν που μπορούσαν να διαρκέσουν πολλά χρόνια λόγω της ελεύθερης διακίνησης του κεφαλαίου (free capital mobility).

"Όμως, η τωρινή οικονομική ύφεση θα είναι επώδυνη και ίσως διαρκέσει 2 ή 3 χρόνια συνολικά", τονίζει ο κ. Γόντικας.

Ερωτηθείς για το μέλλον της βιομηχανίας των private equity funds, ο ίδιος εκτιμά ότι τα ντιλ θα χρηματοδοτούνται περισσότερο με ίδια κεφάλαια και λιγότερο με χρέος απ’ ό,τι στο παρελθόν και θα είναι μικρότερου μεγέθους σε σχέση με την προ της κρίσης εποχή.

Επίσης, ο ίδιος διαβλέπει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των private equity funds σε "distress investing" μέσω της αγοράς του χρέους τους και όχι τόσο των μετοχών τους.

Ο κ. Γόντικας παρατηρεί ότι τουλάχιστον μέχρι πρότινος αρκετά συνταξιοδοτικά ταμεία είχαν ζητήσει από τα private equity funds να μη χρησιμοποιήσουν (draw down) τα λεφτά που είχαν δεσμευτεί (commitment) να δώσουν.

O ίδιος προβλέπει επίσης αλλαγές στο υφιστάμενο μοντέλο επενδυτικής τραπεζικής
με τους μεγάλους οίκους, όπως η Goldman Sachs και η Μorgan Stanley, να δίνουν μικρότερο βάρος στο proprietary κομμάτι.

Επίσης περιμένει οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να εμφανίσουν μικρότερη αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) και αποδοτικότητα επένδυσης (ROI) σε σχέση με αυτές των προηγούμενων χρόνων.

Από την άλλη πλευρά, ο γενικός διευθυντής της Novator περιμένει ότι η κρίση θα οδηγήσει στη λειτουργία νέων ανεξάρτητων μπουτίκ από έμπειρους συμβούλους επενδυτικών τραπεζών και από νέους ανεξάρτητους broker dealers.

"To τέλος της επενδυτικής τραπεζικής έχει προβλεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν από πολλούς, αλλά δεν έχει συμβεί", ανέφερε, προσθέτοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ρύθμισης που θα επιβάλουν οι κυβερνήσεις.

ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή όλο τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το ρίσκο της χώρας, ο κ. Γόντικας ρωτήθηκε γι’ αυτό.

Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι η αντίληψη που υπάρχει διεθνώς για το ρίσκο της.

"Τα δημόσια οικονομικά δεν είναι μεν σε καλή κατάσταση, αλλά η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και επομένως δεν θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης των ελλειμμάτων της", προσθέτει ο κ. Γόντικας. "Οι πολιτικοί μπορούν, αν το θελήσουν, να περιορίσουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού και να μειώσουν το έλλειμμα, αν και τα τελευταία 10 χρόνια ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης βοήθησε τη χώρα να μειώσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ".

Όμως, ο ίδιος διαπιστώσει ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις φοβίζουν τους πολιτικούς να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.

"Από επενδυτικής σκοπιάς, ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ από τη διεθνή κρίση και επιπλέον δεν έχει τόσο προσωπικό χρέος όσο άλλοι καταναλωτές σε άλλες χώρες", συμπληρώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v