Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash test ελληνικών και ξένων τραπεζών

Η αβεβαιότητα για το μεγέθη των ελληνικών τραπεζών τόσο το τρέχον έτος όσο και το 2010 αυξάνεται συνεχώς. Τι δείχνει τώρα η σύγκριση ελληνικών και ξένων τραπεζών σε επισφάλειες, κέρδη ανά μετοχή και ρευστότητα.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Crash test ελληνικών και ξένων τραπεζών
* Οι αναλυτικοί πίνακες με τα στοιχεία για τις λήξεις ομολόγων ευρωπαϊκών τραπεζών (2009 και 2010), τις προβλέψεις για τα κέρδη των τραπεζών αλλά και των προβλέψεων για τους ρυθμούς αύξησης των δάνειων, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να «υποφέρει» από πωλήσεις στο ταμπλό κυρίως από ξένους διαχειριστές, αφού η αβεβαιότητα των μεγεθών τους τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2010 αυξάνεται συνεχώς.
 
Οι βασικότεροι εγχώριοι τραπεζικοί τίτλοι συνεχίζουν να γράφουν νέα χαμηλά, ενώ για την επόμενη διετία οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL ratio) και τα ποσοστά των προβλέψεων ως προς τα δάνεια εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σημαντικά, ωστόσο το ακριβές μέγεθός τους παραμένει το μεγάλο μυστήριο.

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια είναι το μεγάλο growth story και ταυτόχρονα η σημαντικότερη απειλή για τα κέρδη και για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου την επόμενη διετία. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σημαντική παρουσία στην αναδυόμενη Ευρώπη, όπου η αύξηση του ΑΕΠ για το 2009 μειώνεται πολύ σε κάθε νέα έκθεση που δημοσιεύεται.

Λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης για το 2009 καθώς και τον περιορισμό της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομία γενικότερα, οι προβλέψεις ως προς τα δάνεια για φέτος έχουν ξεπεράσει τις 110 μονάδες βάσης, όταν το 2008 ήταν 70 - 80 μονάδες βάσης.

--- Θολή εικόνα

Η σύγκριση των ελληνικών τραπεζών με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δημιουργεί θολή εικόνα για την περίοδο 2009 - 2010. Από τη μία πλευρά, η καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων των αναλυτών για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών έχει μάλλον ακόμη δρόμο μπροστά της, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, τα EPS των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να είναι θετικά για το 2009 και το 2010, σε αντίθεση με έναν μεγάλο αριθμό τραπεζών στο εξωτερικό όπου το πρόσημο είναι αρνητικό.

Παράλληλα, το 2008 οι ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν κέρδη, εν συγκρίσει με τις ευρωπαϊκές, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει ζημίες για το 2008.

Μία αρνητική παράμετρος είναι το θέμα των προβλέψεων ως προς τις χορηγήσεις, αφού τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται στο ανώτερο σημείο των εκτιμήσεων, ενώ μόνο οι ιρλανδικές κινούνται υψηλότερα, όμως από την άλλη πλευρά οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν πολύ υψηλότερους ρυθμούς αύξησης στις χορηγήσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναλυτικότερα:

* Από την αρχή του έτους η μείωση στις προβλέψεις για την κερδοφορία του 2009 των ελληνικών τραπεζών κινείται σε παρόμοιους ρυθμούς με την Ευρώπη, γύρω στο 20%.

Συγκρίνοντας το απόλυτο μέγεθος της πτώσης, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να βρίσκονται σε καλύτερη θέση, αφού όλες για το 2009 θα ανακοινώσουν κέρδη, όπως και το 2008, ενώ κάποιες ευρωπαϊκές μετά το ζημιογόνο 2008 θα συνεχίσουν με ζημίες και το τρέχον έτος.

Βέβαια, ένα θέμα το οποίο συζητείται συνεχώς είναι το γεγονός ότι το consensus για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2008 θα υπάρξει πιο καθαρή εικόνα για το σύνολο του 2009.

Παράλληλα, αν ληφθεί υπόψη η περίπτωση της Alpha Bank, μπορεί το τέταρτο τρίμηνο του 2008 να είναι αρνητικό για τις τράπεζες, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις για την πρόβλεψη του 2009.

* Ο παράγοντας που ισχυροποιεί τα αρνητικά σενάρια για τις ελληνικές τράπεζες είναι οι προβλέψεις ως ποσοστό επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Ένα πρώτο δείγμα φάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της Alpha Bank, ο οποίος τοποθετεί τον πήχη ακόμη ψηλότερα, κάνοντας λόγο για προβλέψεις που για ολόκληρο το 2008 θα διαμορφώνονται αισθητά πάνω από το 1% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, όταν για το 2007 το αντίστοιχο μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 71 μονάδες βάσης.
 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Merrill Lynch, οι ελληνικές τράπεζες το 2009 θα καταγράψουν ποσοστό της τάξεως του 1,32%. Μόνο οι τράπεζες της Ιρλανδίας και της Βρετανίας πιστεύεται πως θα παρουσιάσουν υψηλότερα ποσοστά. Παράλληλα, για το 2010 το μέγεθος αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω στο 1,48% και θα είναι η 4η υψηλότερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και 25 μονάδες βάσης πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο αντίστοιχος αριθμός για τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες το 2010 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις 97 και στις 62 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Πέραν όμως της Merrill Lynch, στις πρόσφατες εκθέσεις τους η UBS και η Deutsche Bank εστίαζαν την ανάλυσή τους στο επίπεδο των προβλέψεων και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγαν είναι ότι πολύ δύσκολα οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν τη σκληρή προσγείωση των μεγεθών τόσο το 2009 όσο και το 2010.

* Ένα στοιχείο που φαίνεται να είναι ευνοϊκό για τις ελληνικές τράπεζες είναι η ρευστότητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σε συνδυασμό με το πακέτο κρατικής ενίσχυσης δεν θα έχουν μεγάλες ανάγκες σε κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Merrill Lynch και της ING, οι λήξεις ομολόγων που πρέπει να διαχειριστούν οι ελληνικές τράπεζες το 2009 και το 2010 δεν είναι μεγάλες.

Για την Εθνική Τράπεζα το συνολικό ποσό εκτιμάται σε 1,744 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος ενώ για το 2010 σε μόλις 94 δισ. ευρώ. Για την Alpha Bank, το αντίστοιχο ποσό το 2009 διαμορφώνεται σε 3,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2010 σε 2,032 δισ. ευρώ.

Για την EFG Eurobank το απόλυτο μέγεθος το 2009 προσεγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ και για το 2010 το 1,216 δισ. ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς φτάνει στα 658 εκατ. ευρώ το 2009 και στο 1,379 δισ. ευρώ το 2010.

Τα αντίστοιχα ποσά που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τράπεζες με ανάλογα μεγέθη στην Ευρώπη είναι αρκετά υψηλότερα. Για παράδειγμα, οι ισπανικές τράπεζες Banco Popular Espanol και Mediobanca που διαθέτουν αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση με την Εθνική Τράπεζα για το 2009 θα πρέπει να διαχειριστούν λήξεις ομολόγων 4,037 δισ. ευρώ και 4,076 δισ. ευρώ, ενώ για το 2010 το μέγεθος είναι 3,5 δισ. ευρώ και 2,2 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Erste Bank, που διαθέτει αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση με τη Eurobank και την Alpha Bank, το 2009 θα αντιμετωπίσει λήξεις ομολόγων 3,25 δισ. ευρώ και 3,9 δισ. ευρώ το 2010. Παράλληλα, τα ποσά για την ιταλική Banco Popolare είναι 10,3 δισ. ευρώ το 2009 και 12,136 δισ. ευρώ το 2010. 

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τα στοιχεία για τις λήξεις ομολόγων ευρωπαϊκών τραπεζών (2009 και 2010), τις προβλέψεις για τα κέρδη των τραπεζών αλλά και των προβλέψεων για τους ρυθμούς αύξησης των δάνειων, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 570ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 20-24 Φεβρουαρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v