Τι ζητούν από το ΧΑ οι υπό επιτήρηση εταιρίες

Επιστολή στον πρόεδρο του ΧΑ έστειλαν οι εκπρόσωποι των 9 υπό επιτήρηση εταιρειών, με αφορμή το υπό επεξεργασία κείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας. Ζητούν είτε την κατάργηση της επιτήρησης, είτε να μη θεσπιστεί χρονικό όριο παραμονής, κατόπιν του οποίου θα γίνεται αναστολή διαπραγμάτευσης.

Τι ζητούν από το ΧΑ οι υπό επιτήρηση εταιρίες
Επιστολή στον πρόεδρο του ΧΑ Παναγιώτη Αλεξάκη έστειλαν οι εκπρόσωποι των 9 υπό επιτήρηση εταιρειών ( Ιντερσάτ, Space Hellas, Oμιλος Ιντεάλ, Τασόγλου, Κεράνης, Plias, Δάριγκ, Tεχνοδομή και Μουριάδης), με αφορμή το υπό επεξεργασία κείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας του ΧΑ.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και σε άλλους φορείς (Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ΣΜΕΧΑ, Ενώσεις Εισηγμένων Εταιρειών, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών), οι εκπρόσωποι των εννέα εισηγμένων εταιρειών αναλύουν την άποψή τους για την σημερινή ”υπό επιτήρηση” κατηγορία και καταλήγουν πως είτε αυτή θα πρέπει να εξαλειφθεί είτε να παραμείνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες, μπορούν να κρίνουν για την αποτίμηση των χρηματοπιστωτικών μέσων και να ενσωματώνουν στην τιμή των μέσων τις πληροφορίες αυτές.

Αυτός είναι και ο μόνος διεθνώς παραδεδεγμένος τρόπος προστασίας της αποτελεσματικότητας της αγοράς και, εν τέλει, του επενδυτικού κοινού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι εάν το Χρηματιστήριο Αθηνών επιλέξει να υποκαταστήσει τους επενδυτές σε κρίσεις για την ”φερεγγυότητα”, ”βιωσιμότητα”, ”μελλοντική κερδοφορία”, κλπ. επί των εισηγμένων εταιριών, προσπαθώντας να προστατεύσει τους επενδυτές, είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγηθεί σε εσφαλμένες κρίσεις, αφού δεν είναι επενδυτής, και τελικά να εκτεθεί σε πάσης φύσεως ευθύνες.

Συνεπώς, επισημαίνεται στην επιστολή των εταιριών, διατάξεις που αναθέτουν στο Χρηματιστήριο την αρμοδιότητα για υπαγωγή εισηγμένων εταιριών σε ειδική κατηγορία ”υπό επιτήρηση” είναι και ασύμβατες με το ρόλο του και άστοχες, τελικά, ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Μάλιστα, υπενθυμίζονται οι ατυχείς (όπως αναφέρεται) περιπτώσεις της Connection & Data Media, όπου οι εταιρίες αυτές ετέθησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης χωρίς προηγουμένως το Χρηματιστήριο Αθηνών να τις έχει θέσει ”υπό επιτήρηση”, προκειμένου να προστατεύσει-προειδοποιήσει τους επενδυτές.

Η επιστολή υποστηρίζει πως το συμπέρασμα που συνάγεται και από τα παραπάνω είναι, ότι η διατήρηση της κατηγορίας ”υπό επιτήρηση” ενόψει και της εφαρμογής των ΔΠΧΠ, (Διεθνών Λογιστικών Προτύπων) ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το ίδιο το Χρηματιστήριο.

Σχολιάζεται ακόμη ότι στην περίπτωση που, παρά τα προαναφερόμενα, διατηρηθεί η κατηγορία ”υπό επιτήρηση”, υπάρχει το θέμα της πρόβλεψης του Σχεδίου Κανονισμού, δηλαδή ότι δεν θα είναι δυνατή η παραμονή σ’αυτήν την κατηγορία για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών, μετά το πέρας του οποίου η διαπραγμάτευση των μετοχών αναστέλλεται (άρθρο 2.5. της Ενότητας 6).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εταιρίες στην ανακοίνωσή τους, είναι αντίθετες με τη ρύθμιση αυτή, θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι είναι εντελώς άτοπο και αδύνατο να εξασφαλισθεί ότι εντός οποιασδήποτε προθεσμίας θα έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι για τους οποίους μια εταιρία τέθηκε στην κατηγορία ”υπό επιτήρηση”.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η θέσπιση οποιασδήποτε προθεσμίας μετά την πάροδο της οποίας θα επέρχεται η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, ουσιαστικά από μόνη της οδηγεί στο αποτέλεσμα το οποίο υποτίθεται ότι επιδιώκει να αποσοβήσει, αφού αποτελεί ανοίκεια παρέμβαση και καίρια στρέβλωση στην ομαλή διαδικασία της κεφαλαιαγοράς (στην οποία σημασία έχει μόνο η πορεία των εταιριών και όχι των προθεσμιών), ευνοώντας μόνο κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των εταιριών που βρίσκονται σ’αυτήν την ιδιόρρυθμη κατάσταση μιας αντίστροφης μέτρησης.

Η ανακοίνωση καταλήγει πως η κατηγορία ”υπό επιτήρηση” πρέπει να παύσει να υφίσταται.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που συνεχίσει να υφίσταται η κατηγορία αυτή, δεν πρέπει να θεσπισθεί καμία προθεσμία μετά την πάροδο της οποίας θα επιβάλλεται αναστολή διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια προθεσμία δεν μπορεί να είναι μόνο 18 μηνών, η δε έναρξή της δεν θα έπρεπε να ορίζεται πριν από την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, επισημαίνουν οι εταιρίες.

*Το πλήρες κείμενο της επιστολής δημοσιεύεται δεξιά, στη στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v