Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Αισιοδοξία για το μέλλον των τραπεζών

Μείωση των προ φόρων κερδών κατά 27%, έναντι μείωσης 30% των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, παρουσίασαν το 2001 οι ελληνικές τράπεζες, ενώ συγκρτικά καλύτεροι είναι και οι δείκτες κερδοφορίας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής.

Εθνική: Αισιοδοξία για το μέλλον των τραπεζών
Ευοίωνες χαρακτηρίζονται οι προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2002 στο Δελτίο Aνάλυσης της Ελληνικής Οικονομίας και των Αγορών (Economic & Μarket Analysis) της Εθνικής Τράπεζας (τεύχος Μαρτίου 2002) -το οποίο εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα και προορίζεται για την ενημέρωση των επενδυτών του εξωτερικού– στο οποίο παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας.

Ειδικότερα, και όσον αφορά στα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το 2001, σημειώνεται ότι αν και εκ πρώτης όψεως δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, αντανακλούν μια μάλλον θετική πορεία του τομέα, καθώς αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες επιδόσεις των τραπεζικών ομίλων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρουσιάζουν μείωση κερδών προ φόρων 27% έναντι μείωσης 30%.

Θετικό στοιχείο για τη μελλοντική πορεία των κερδών, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανάλυσης της Εθνικής, αποτελεί η αύξηση των εσόδων από τόκους κατά 24% ως αποτέλεσμα της πιστωτικής επέκτασης, κυρίως προς τα νοικοκυριά. Η αναδιάρθρωση αυτή του χαρτοφυλακίου των δανείων συνεπάγεται ενίσχυση του μέσου περιθωρίου κέρδους του συνολικού χαρτοφυλακίου τους.

Η μείωση των κερδών των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα πάντα με τη Διεύθυνση Ανάλυσης της Εθνικής, οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των προμηθειών από αναδοχές και από χρηματιστηριακές πράξεις, λόγω της πτωτικής πορείας του χρηματιστηρίου κατά το παρελθόν έτος.

Γενικά, όμως, σημειώνεται ότι οι δείκτες κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών παραμένουν υγιείς και σε κάθε περίπτωση καλύτεροι των αντίστοιχων δεικτών άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Για παράδειγμα, ο δείκτης απόδοσης του μέσου ενεργητικού για τις ελληνικές τράπεζες το 2001 ήταν 1,4% σε σχέση με 0,7% για τις άλλες ευρωπαϊκές, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ήταν 3% και 1,4%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις παρουσίασαν μικρή μόνο μείωση της κερδοφορίας τους, ή μικρή αύξηση εάν δεν συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα των εταιριών πετρελαιοειδών, τα οποία επηρεάστηκαν από την πτώση των διεθνών τιμών. Επισημαίνεται ότι οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν με διψήφιους ρυθμούς, τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους υπερέβησαν αυτά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και είχαν μικρότερο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού τους, γεγονός που δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον ευρωπαϊκό χώρο, δεδομένου ότι έχουν ήδη απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό οι αρνητικές επιδράσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων από τη δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v