Economist: Τι δήλωσαν οι τραπεζίτες για την κρίση

Συγκρατημένη αισιοδοξία Δ. Μηλιάκου, Τ. Κολλίντζα, Π. Θωμόπουλου, Γκ. Χαρδούβελη για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος. Προέβλεψαν σημαντικά χαμηλότερη κερδοφορία των τραπεζών, τονίζοντας ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Economist: Τι δήλωσαν οι τραπεζίτες για την κρίση
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκαν στις ομιλίες τους στο συνέδριο του "Economist" με τον τίτλο "Οι τράπεζες και η οικονομία σε ταραχώδη εποχή" οι κ. Δημήτρης Μηλιάκος, διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, και Τρύφων Κολλίντζας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής.

Κοινή διαπίστωση και των δύο ήταν η πρόβλεψη ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εξήγησαν ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων και η στρόφιγγα των δανείων έχει αρχίσει να ανοίγει.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συμβάλει στη στήριξη της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η πιστωτική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας.

"Το 2009 θα είναι δύσκολο, με διάχυτη αβεβαιότητα και αστάθεια. Η κρίση εξαπλώνεται στην πραγματική οικονομία, ωστόσο παρατηρείται συντονισμένη κίνηση από την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τράπεζες, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα", τόνισε ο διοικητής της Αγροτικής, κ. Δημήτρης Μηλιάκος, σημειώνοντας ότι "η κρίση δεν αποκλείεται να φέρει κοινωνικές και πολιτικές εξάρσεις".

Για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, με αιχμή το ακριβό κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Μηλιάκος είπε ότι η πρόσφατη κοινωνικοπολιτική αναταραχή, αναφερόμενος στα επεισόδια του Δεκεμβρίου, επιβάρυνε τη χώρα και τροφοδότησε το αρνητικό κλίμα.

Αναφερόμενος στη ΝΑ. Ευρώπη και στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στις οικονομίες της περιοχής, είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από την επέκτασή τους στις αγορές αυτές, ωστόσο η σημερινή επιδείνωση της κατάστασης ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

"Η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στις χώρες αυτές δεν θα επηρεάσει μόνον αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να βλάψει και τα θεμελιώδη μεγέθη των μητρικών ομίλων. Γενικότερα, θα έλεγα ότι η κρίση, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για μια συνολικότερη θεώρηση των ευρύτερων σχέσεων της χώρας μας και της Ε.Ε. με τα κράτη της Βαλκανικής", εξήγησε ο επικεφαλής της ΑΤΕ. 

"Η πολιτική της Ελλάδας πρέπει να παραμείνει στην αντίληψη ενός «ηγετικού» και όχι ενός «ηγεμονικού» οικονομικού ρόλου, να συνεχίσει δηλαδή να πρωτοστατεί και να αναλαμβάνει εποικοδομητικές πρωτοβουλίες σε στενή συνεργασία με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να επιταχύνει την ταχεία ενσωμάτωσή τους στην Ε.Ε.", σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Σχολιάζοντας τις παλινωδίες στο Ταμείο Εγγυοδοσίας, είπε ότι το ΤΕΜΠΜΕ άρχισε να λειτουργεί και η Αγροτική Τράπεζα έχει δεχτεί 3.000 αιτήσεις από μικρομεσαίους επιχειρηματίες και έχει εγκρίνει το 75%.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση συγκριτικά με το ευρωπαϊκό και κάλεσε τις τράπεζες να στηρίξουν την ελληνική οικονομία.

"Το πρόβλημα της ύφεσης στην Ελλάδα επικεντρώνεται περισσότερο στη διάρκειά της και λιγότερο στην έντασή της", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως σε αντίθεση με τις άλλες οικονομίες η ελληνική δεν προσαρμόζεται εύκολα λόγω διάφορων αγκυλώσεων κυρίως όμως εξαιτίας της ανελαστικότητας στην αγορά εργασίας.

Τέλος, ο κ. Κολλίντζας υποστήριξε ότι η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα για το 2009 θα κινηθεί άνω του 10% και όσον αφορά στις συντονισμένες δράσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε πως "η κυβέρνηση και η ΤτΕ έχουν και άλλα βέλη στη φαρέτρα τους".

Κλείνοντας, και οι δύο τραπεζίτες, σε σχετική ερώτηση για τον χειρισμό του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, είπαν ότι υπήρξε ρεσιτάλ λαϊκισμού και κακοί επικοινωνιακοί χειρισμοί. Καταστάσεις που όμως ξεπεράστηκαν και "οι κάνουλες έχουν αρχίσει να τρέχουν".

Νωρίτερα, ο ομιλητής dr William Freund, chief economist στο NYSE, προέβλεψε ότι η κρίση θα ξεπεραστεί στο τέλος του 2009, με τη διαφορά ότι οι καταναλωτές θα είναι πιο συντηρητικοί, θα αποταμιεύουν περισσότερο και θα δανείζονται λιγότερο.


Π. Θωμόπουλος: "Οι επιπτώσεις του πακέτου θα φανούν με ένταση στο β΄ τρίμηνο"

«Η επιβράδυνση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων από τους κραδασμούς που δέχονται οι οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης είναι περιορισμένοι και τα stress tests που έχουν γίνει από τις τράπεζες αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν ενσωματώσει τους οποιουσδήποτε κινδύνους της περιοχής», τόνισε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Αναφερόμενος στο πακέτο στήριξης, είπε ότι οι θετικές επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία θα φανούν με ένταση στο β’ τρίμηνο του 2009.

Σε ό,τι αφορά τη διατραπεζική αγορά, ο κ. Θωμόπουλος υποστήριξε ότι τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, η διατραπεζική αγορά στην Ελλάδα έχει αρχίσει να λειτουργεί.


Τι είπε ο Χ. Γκόρτσος της ΕΕΤ

Στην ομιλία του, ο κ. Χρ. Γκόρτσος, ΓΓ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επικεντρώθηκε στις ρυθμιστικές αλλαγές που προωθούν οι χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν και στην Ελλάδα.


Γκ. Χαρδούβελης: Οι τράπεζες θα βγουν αλώβητες από την κρίση

Τη βεβαιότητά του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βγουν αλώβητες από την κρίση εξέφρασε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής τμήματος οικονομικών αναλύσεων της Eurobank και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι σαφώς υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, ωστόσο η κεφαλαιακή δομή των ελληνικών τραπεζών είναι υγιής.

Για την ελληνική οικονομία, είπε πως επικρατεί «μια μεγάλη σχιζοφρένεια, καθώς η Ελλάδα το 2009 έχει καλύτερη πορεία σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης και η μόνη ανησυχία εστιάζεται στη διάρκεια της κρίσης».

Κάλεσε την κυβέρνηση να σηκώσει τα μανίκια και να επιδείξει ευελιξία, χωρίς να αντιδρά μέσω παροχών σπασμωδικά σε κάθε απαίτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v