Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήματα συναγερμού για το 4ο τρίμηνο

Ταχύτατη πτώση του καθαρού περιθωρίου κέρδους έδειξε για τις εισηγμένες το τρέχον τρίμηνο με πιθανό πλέον το ενδεχόμενο να δούμε ζημίες στο επόμενο. Η μείωση της ζήτησης, οι προβλέψεις και ο εφιάλτης του δανεισμού.

Σήματα συναγερμού για το 4ο τρίμηνο
Πρωτόγνωρη σε ταχύτητα και ένταση επιδείνωση καθαρών περιθωρίων κέρδους, μείωση λειτουργικών ταμειακών ροών και αύξηση δανεισμού με ακόμη μεγαλύτερη άνοδο τόκων.

Τα αποτελέσματα των εμποροβιομηχανικών εισηγμένων εταιριών κατά το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης χτυπούν ηχηρό καμπανάκι. Για περαιτέρω επιδείνωση των μεγεθών στον τελευταίο γύρο της φετινής χρονιάς (δ΄ τρίμηνο) και κυρίως για το επερχόμενο 2009.

Η αύξηση των εταιριών που βρίσκονται στο "κόκκινο", η επιδείνωση της κακής κατάστασης προβληματικών κλάδων (κλωστοϋφαντουργία) ή εταιριών (Altec, Μαΐλλης, Σέλμαν κ.ά.), τα ζημιογόνα αποτελέσματα ισχυρών μέχρι πριν από έναν χρόνο κλάδων όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν μερικά από τα επιμέρους ζητήματα του γ΄ τριμήνου που θα συζητηθούν.

Στη μεγάλη εικόνα, όμως, αυτό που προβληματίζει είναι το απότομο φρενάρισμα στη χαμηλή έτσι κι αλλιώς ταχύτητα κερδοφορίας των εμποροβιομηχανικών εισηγμένων και δευτερευόντως το ότι η φακή (σ.σ. οι τόκοι) τρώει πλέον το λάδι (τα λειτουργικά κέρδη). Και όλα αυτά με το γ΄ τρίμηνο να περιλαμβάνει έναν μόλις καθαρόαιμο μήνα όξυνσης της κρίσης

Το καθαρό περιθώριο κέρδους, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, διαμορφώθηκε στο 4,60% από 5,02%. Αν, όμως, εξαιρεθούν τα υψηλά έκτακτα κέρδη -από αντιστροφή πρόβλεψης για την Tousa- της Τεχνικής Ολυμπιακής και οι υψηλές, έκτακτες επίσης, ζημίες της Altec, τότε διαμορφώνεται στο 3,5%. Eπίδοση που είναι η χαμηλότερη σε επίπεδο τριµήνου από το 2002!

Η ταχύτητα της πτώσης του καθαρού περιθωρίου κέρδους, ακόμη και για τις 10 μεγάλες βιομηχανικές εταιρίες που συμμετέχουν στον FTSE 20, είναι πρωτόγνωρη σύμφωνα με τον κ. Μ. Χατζηδάκη της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Από το 7,4% στο α΄ τρίμηνο του 2008 το ΚΠΚ έπεσε στο 5,9% στο β΄ τρίμηνο και στο 4,6% στο γ΄ τρίμηνο.

Αν η παραπάνω ταχύτατη πτώση συνδυαστεί με το στίγμα μείωσης της ζήτησης για το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, που έδωσαν αρκετές εισηγμένες, τότε παρέχονται βάσιμες ενδείξεις για ένα ακόμη χειρότερο τρέχον δ΄ τρίμηνο. Τόσο κακό που μπορεί να δούμε είναι ακόμη και αρνητικό καθαρό περιθώριο κέρδους.

Χειρότερο το τρέχον δ΄ τρίμηνο της χρήσης

Οι πρώτες ενδείξεις του τριµήνου που βρίσκεται σε εξέλιξη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Το κόστος δανεισµού αυξάνεται, η οικοδοµική δραστηριότητα παραµένει σε µεγάλη µείωση και η καθυστέρηση πληρωµών εκτοξεύεται στο εµπόριο σε πρωτοφανή διάρκεια.

Εισηγμένες όπως Coca Cola, Frigoglass, Φουρλής, Vivartia, Sprider, Πετρόπουλος κ.ά. προχώρησαν με τη δημοσίευση αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου σε καθοδική αναθεώρηση προβλέψεων 2008. Κάποιες άλλες (Alapis, Intralot, Σαράντης, Jumbo,Μαΐλλης Πλαστικά Θράκης) τόνισαν τη μείωση ή επιβράδυνση της ζήτησης κατά το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου στην Ελλάδα

Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι στους κλάδους της μεταλλουργίας, επεξεργασίας αλουμινίου, συσκευασίας, πλαστικών, ξυλείας κ.ά. φρέναραν το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου την παραγωγή τους μειώνοντας βάρδιες και προσωπικό. Η ζήτηση έχει μειωθεί κάθετα και σε συνδυασμό με την ελεύθερη πτώση των τιμών των πρώτων υλών οδηγεί τις επιχειρήσεις να επιβραδύνουν την αγορά πρώτων υλών και την παραγωγή, εώς ότου ξεστοκάρουν.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και τάση συγκράτησης των αποτελεσμάτων στο δ΄ τρίμηνο μέσω αύξησης εξόδων, σχηματισμού υψηλότερων προβλέψεων ή διενέργειας διαγραφών προκειμένου να δημιουργηθούν "μαξιλάρια" για το 2009, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Το 2008 είναι ήδη μια καμένη χρονιά για τις εισηγμένες και μια περαιτέρω μείωση κερδών, η οποία θα περιόριζε και τους φόρους (χρήσης και προκαταβαλλόμενους), δεν πρέπει να αποκλείεται.

Όταν "η φακή τρώει το λάδι"

Το δεύτερο δ(η)είγμα του γ΄ τριμήνου ήταν η επιδείνωση των δεικτών κυκλοφοριακής ταχύτητας και η αύξηση της προσφυγής σε δανεικά για κεφάλαιο κίνησης. Οι πωλήσεις σε αρκετές εισηγμένες ενισχύονται με σημαντική αύξηση απαιτήσεων από πελάτες, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές μειώθηκαν και υπήρξαν όμιλοι (Βιοχάλκο, ΑΒ Βασιλόπουλος, Πλαίσιο, Φουρλής κ.ά.) που εμφάνισαν αρνητικές ταμειακές ροές έπειτα από αρκετά τρίμηνα.

Με δεδομένο ότι αρκετοί κλάδοι βρέθηκαν σε περιβάλλον υψηλών τιμών για πρώτες ύλες, η αύξηση απαιτήσεων και υποχρεώσεων δικαιολογείται, με ερωτηματικό όμως κατά πόσον θα μειωθούν στο τρέχον δ΄ τρίμηνο λόγω της απότομης πτώσης στη ζήτηση και των τιμών των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων.

Οι εισηγμένες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα δανεικά για κεφάλαιο κίνησης επιβαρύνοντας τα χρηματοοικονομικά τους κόστη. Τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και στο τρέχον δ΄ τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου το κόστος δανεισμού αυξήθηκε μια και οι τράπεζες ενέτειναν τις κινήσεις ανατιμολόγησης βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει χαρακτηριστικά: "Θα µπορούσε να υποστηριχτεί ότι στο γ΄ τρίµηνο οι εµποροβιοµηχανικές εταιρίες δούλεψαν περισσότερο για τις τράπεζες και λιγότερο για τους µετόχους τους".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v