Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες τάσεις... βλάπτουν σοβαρά τη Σοφοκλέους!

Φυγή προς την ποιότητα και σορτάρισμα νομισμάτων και μετοχών χωρών της ανατολικής Ευρώπης είναι οι δύο βασικές επενδυτικές τάσεις που διαμορφώνονται διεθνώς. Και οι δύο... βλάπτουν σοβαρά τη Σοφοκλέους. 

  • του Χρήστου Κίτσιου
Οι νέες τάσεις... βλάπτουν σοβαρά τη Σοφοκλέους!
Στη μέγγενη ενός νέου επενδυτικού μοτίβου που προκρίνει από τη μια τη φυγή προς την ποιότητα και από την άλλη επιθέσεις σε νομίσματα και μετοχές χωρών της Νέας Ευρώπης βρίσκεται το Χ.Α., εν μέσω αναδιάρθρωσης θέσεων που μόλις δείχνει να ξεκίνησε.

Η επενδυτική τάση, διεθνώς, φαίνεται να δημιουργεί συνθήκες ισχυρής στροφής προς την ποιότητα, ως αποτέλεσμα της έναρξης υλοποίησης των κυβερνητικών μέτρων για στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι θεσμικοί επενδυτές, με πρώτους τους Αμερικανούς, μεταστρέφονται από τις αναδυόμενες αγορές, και κυρίως από αυτές με οικονομίες που χαρακτηρίζονται από υψηλό δανεισμό, προς τις μεγάλες ανεπτυγμένες.

Έτσι είναι αρκετά πιθανόν, σύμφωνα με χρηματιστές, Νέα Υόρκη, Τόκιο, Λονδίνο και Φρανκφούρτη το επόμενο διάστημα να έχουν εμφανώς καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις Μόσχα, Αθήνα, Βιέννη, Κων/πολη, Βουκουρέστι κ.ά., απέναντι δηλαδή στις αναδυόμενες αγορές ή σε περιφερειακές αγορές όπως το Χ.Α.

Η κατάσταση για τις αγορές της Νέας Ευρώπης, στις οποίες έχουν έκθεση αρκετές εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες, είναι ακόμη χειρότερη. Πέραν των εκροών των ξένων funds στη λογική της φυγής προς την ποιότητα, αρχίζει να διαμορφώνεται τάση κερδοσκοπικών επιθέσεων στα νομίσματα χωρών με υψηλό δανεισμό όπως η Τουρκία.

Το σορτάρισμα νομισμάτων και μετοχών ευρωπαϊκών αναδυόμενων αγορών (Τουρκία, Ρουμανία) γίνεται αγαπημένη τάση μεταξύ των hedge funds που αναζητούν αγωνιωδώς νέο trend για να εξασφαλίσουν κάποια κέρδη εν όψει και των εξαγορών μεριδίων που καλούνται να καταβάλουν στις 31/12/08.

Οι επιθέσεις στην τουρκική λίρα όπως και στο ρουμανικό λέι εντείνονται και συνοδεύονται και από μείωση έκθεσης και σε τίτλους ελληνικών εταιριών με ισχυρή έκθεση στην τουρκική (Εθνική Τράπεζα) και τη ρουμανική οικονομία (EFG Eurobank, Alpha Bank, OTE).

Το ίδιο είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου της φετινής χρονιάς όταν η τουρκική λίρα είχε δεχτεί και πάλι ισχυρές επιθέσεις από τα hedge funds όπως και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με την κρίση να επηρεάζει και το Χ.Α.

Με πτώση της τουρκικής λίρας κατά 10% η ΕΤΕ, σύμφωνα με αναλυτές, έχει απώλεια κερδών της τάξης του 3%. Αν η διολίσθηση όμως της λίρας συνεχιστεί, τότε δημιουργείται πρόβλημα και στο TR1 για το οποίο όμως υπάρχουν ρήτρες με τους πρώην βασικούς μετόχους της Finansbank.

Ανησυχίες στους αναλυτές προκαλούν οι πληροφορίες που κάνουν τον γύρο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς για απώλεια καταθέσεων στη Finansbank λόγω φυγής των καταθετών προς τις μεγάλες τράπεζες. Κύκλοι του ομίλου της Εθνικής διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη Finansbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v