Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι αλλάζει με τη φυγή των ξένων

Σαρωτικές αλλαγές στον αριθμό των εισηγμένων εταιριών και βέβαια στους όγκους συναλλαγών αναμένεται να επιφέρει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μαζική φυγή των ξένων χαρτοφυλακίων.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Τι αλλάζει με τη φυγή των ξένων
Σαρωτικές αλλαγές στον αριθμό των εισηγμένων εταιριών και βέβαια στους όγκους συναλλαγών αναμένεται να επιφέρει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μαζική φυγή των ξένων χαρτοφυλακίων.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της τελευταίας πενταετίας για το ελληνικό χρηματιστήριο αποχωρούν ή μειώνουν δραστικά θέσεις, είτε γιατί πιέζονται από το βάρος των δικών τους προβλημάτων είτε επειδή διαβλέπουν ότι σε μια ρηχή αγορά που καθορίζεται από την έλλειψη αγοραστών η διατήρηση υψηλών μετοχικών θέσεων συνεπάγεται ανάληψη υψηλού ρίσκου.

Στον χορό της εξόδου πρωτοστατούν στη συγκυρία τα hedge funds τα οποία πήραν δυσανάλογα μεγάλες θέσεις σε ελληνικές μετοχές τη διετία 2006-07 και η αποχώρησή τους προκαλεί βαθιά τραύματα κυρίως στις μετοχές του 40άρη και σε κάποιους τίτλους του 80άρη.

Η αποχώρηση των ξένων θα οδηγήσει, σύμφωνα με χρηματιστές, σε επιστροφή του Χ.Α. στην περίοδο 2003-04. Όταν δηλαδή το ενδιαφέρον των ξένων ήταν επικεντρωμένο σε 20 με 40 τίτλους υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την υπόλοιπη αγορά να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια όπως τα αμοιβαία των Capital και Fidelity μπορεί να μείωσαν θέσεις σε σειρά ελληνικών τίτλων, αλλά κατά βάση διατήρησαν ποσοστά σε «αγαπημένες» τους θέσεις (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Φουρλής, Ελλάκτωρ, Jumbo κ.ά.).

Το δειλό ενδιαφέρον την επόμενη ημέρα θα εστιαστεί κατά κύριο λόγο σε μετοχές με ικανοποιητικό μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών, ισχυρούς ισολογισμούς, ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της ύφεσης και διαχρονικά υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και μήνες η συμπεριφορά της Εθνικής διαφοροποιείται από την υπόλοιπη αγορά. Ο τίτλος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας διαθέτει αξιοσημείωτη για τα ελληνικά δεδομένα εμπορευσιμότητα και η τράπεζα ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια για να αντέξει την κρίση και να πρωταγωνιστήσει την επόμενη ημέρα.

Σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυτό που θα μετρήσει, σύμφωνα με χρηματιστές, δεν θα είναι τόσο η αναμενόμενη μείωση της μέσης ημερήσιας εμπορευσιμότητας όσο το αν το growth story που διαθέτουν προσαρμόζεται και συνεχίζει να αποδίδει -έστω με χαμηλότερους ρυθμούς- στο νέο περιβάλλον ύφεσης.

Κορυφαίος τραπεζίτης διατύπωσε πρόσφατα την εκτίμηση ότι το νέο σκηνικό θα οδηγήσει κάποιους βασικούς μετόχους στην απόφαση να βγάλουν τις εταιρίες τους από το χρηματιστήριο. Οι χαμηλές αποτιμήσεις συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως και η αποχώρηση των ξένων τις μετοχές των οποίων αγοράζουν είτε τα προγράμματα αγοράς ιδίων είτε οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι.

Αν η εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον των ξένων θα επικεντρωθεί και πάλι σε λίγους τίτλους υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποδειχτεί σωστή, τότε αρκετές εισηγμένες δεν έχουν λόγο να συνεχίσουν την παραμονή τους στο Χ.Α. καθώς η απουσία ενδιαφέροντος δεν θα διευκολύνει τις αυξήσεις κεφαλαίου. Επιπλέον, η κρίση δημιουργεί ήδη νέες προβληματικές οι μετοχές των οποίων βάζουν υποψηφιότητα να βρεθούν μέσα στους επόμενους μήνες σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Η αγορά θυμίζει, ήδη, τέλη του 2002, όταν οι αποτιμήσεις των τραπεζών βρισκόταν σε εξόφθαλμα επίπεδα, αλλά κανείς δεν αγόραζε γιατί όλοι πίστευαν ότι η πτώση θα συνεχιστεί και οι αποτιμήσεις θα γίνουν χαμηλότερες. Στην τρέχουσα συγκυρία, με την ορατότητα μηδαμινή για το πώς θα εξελιχτεί η πιστωτική κρίση και σε τι έντασης ύφεση θα οδηγήσει, η απροθυμία των εν δυνάμει αγοραστών είναι ακόμη μεγαλύτερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v