Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική-P&K:Μικρός κίνδυνος νέας πτώσης στο ΧΑ

Περιορισμένο κίνδυνο περαιτέρω πτώσης των τιμών των μετοχών από τα τωρινά επίπεδα, κυρίως λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων διακρίνει η Εθνική-P&K σε έκθεση (05/09) για την επισκόπηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Εθνική-P&K:Μικρός κίνδυνος νέας πτώσης στο ΧΑ
Περιορισμένο κίνδυνο περαιτέρω πτώσης των τιμών των μετοχών από τα τωρινά επίπεδα, κυρίως λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων διακρίνει η Εθνική-P&K σε έκθεση (05/09) για την επισκόπηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Κατά την υπό εξέταση περίοδο (Ιούνιος – Αύγουστος ’08) ο Γενικός Δείκτης (Γ.Δ. ή .ATG σημείωσε σημαντική πτώση (κατά 21%) έναντι της περιόδου Απρ. – Μάιος ’08, όπου αυξήθηκε ελαφρώς (κατά 2%).

Η σημαντική αυτή πτώση αποδίδεται στην αποφυγή  ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές, στις αρνητικές εκπλήξεις των αποτελεσμάτων,  στην επιβράδυνση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, στις καθοδικές  αναθεωρήσεις των διοικήσεων για την κερδοφορία και στη χαμηλή ορατότητα στην  περίπτωση του ΟΤΕ, παρά την ισχυρή απόδοση των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη, τις  θετικές εξελίξεις στην Τουρκία, την αμυντική συμπεριφορά του ΟΠΑΠ και την ανθεκτικότητα του κλάδου των βιομηχανικών προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τις ελληνικές
εταιρίες ήταν υψηλότερες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών που ήταν μειωμένες κατά 3,4
ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Factset, οι συγκλίνουσες
εκτιμήσεις για τη μεταβολή των κερδών ανά μετοχή το 2008 του δείκτη DJ Stoxx 600
ανέρχονται στο –1,1%.

Η εκτίμησή μας για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) το ’08 μειώθηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες και τώρα ανέρχεται σε 1,9%. Προβήκαμε σε  αναθεώρηση των εκτιμήσεών μας για τη ΔΕΗ και σε μικρότερη έκταση για τις τράπεζες, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με χαμηλότερη αποτίμηση σε σχέση με την Ευρώπη σε  επίπεδο P/E (τιμή ανά μετοχή προς κέρδη ανά μετοχή) για πρώτη φορά μετά από πολλά  χρόνια παρά την υψηλότερη αύξηση των κερδών στην Ελλάδα (σε σχέση με την  Ευρώπη) τόσο για το 2008 (1,9% έναντι –0,9% στην Ευρώπη) όσο και για το 2009  (22,1% έναντι 13,6%) δικαιολογώντας υψηλότερες αποτιμήσεις. Οι εταιρίες που παρακολουθούμε διαπραγματεύονται με 10,5x (φορές) τα εκτιμώμενα κέρδη του ’08 σε  σχέση με 10,9x των εκτιμώμενων κερδών των Ευρωπαϊκών εταιριών.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιορισμένος κίνδυνος περαιτέρω πτώσης των τιμών των
μετοχών από τα τωρινά επίπεδα, κυρίως λόγω των ελκυστικών αποτμήσεων.

Οι κύριοι λόγοι αγοράς ελληνικών μετοχών περιλαμβάνουν:
- Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη ΝΑ Ευρώπη
- Θετικές πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή 
- Ισχυρή ανάπτυξη των κερδών το 2009

Από την άλλη πλευρά η αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και κυρίως την καταναλωτική δαπάνη, η αποφυγή ανάληψης ρίσκου από τους ξένους επενδυτές μπορεί να συνεχιστεί και οι τιμές των πρώτων υλών ενδέχεται να παραμείνουν ευμετάβλητες.

Παρά το γεγονός ότι γινόμαστε περισσότερο θετικοί για την ελληνική αγορά, συνεχίζουμε  να προτείνουμε τη στρατηγική της επιλεκτικής τοποθέτησης σε μετοχές καθώς  αναμένουμε μεταβλητότητα και θα θέλαμε να δούμε περισσότερα στοιχεία στα ερχόμενα  τρίμηνα αναφορικά με την επίδραση της οικονομικής επιβράδυνσης στην κερδοφορία.

Σε επίπεδο κλάδων τώρα θα προτείναμε τους κλάδους τυχερών παιχνιδιών, βιομηχανικών προϊόντων και βασικών καταναλωτικών αγαθών.

---Εταιρική δραστηριότητα

Οι αρνητικές εκπλήξεις ήταν σχεδόν ισάριθμες με τις θετικές. Ο απόλυτος αριθμός των αρνητικών μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ αυτός των  θετικών αυξήθηκε. Όπως και κατά το προηγούμενο τρίμηνο, οι αρνητικές εκπλήξεις προέρχονται τόσο από τα αποτελέσματα των εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο και  από αυτά των εταιριών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα καθαρά κέρδη των εταιριών που παρακολουθούμε σημείωσαν πτώση της τάξης του 11% και ήταν 21%  υψηλότερα αυτών που αναμέναμε.

Εκπλαγήκαμε θετικά από τα αποτελέσματα των Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Σωληνουργία Κορίνθου, Ελλάκτωρ, EYAΘ, Ελληνικά  Πετρέλαια, Motor Oil, ΚΑΕ και Μινωϊκές Γραμμές.

Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα σύνολα αποτελεσμάτων και συνοδευτικών στοιχείων προήλθαν από τις Εμπορική Τράπεζα, Coca Cola Hellenic, Frigoglass, Χαλκόρ, ΔΕΗ, Ρόκας, Intracom, Fourlis, ΟΛΠ, Τηλέτυπος και Autohellas.

Η λίστα με τις κύριες επιλογές μας, ύστερα από τη διαγραφή της Fourlis και την προσθήκη  των Intralot και Autohellas, περιλαμβάνει τις Motor Oil, Jumbo, Μέτκα, Ελλάκτωρ, Intralot  και Autohellas. Κατά την υπό εξέταση περίοδο η μετοχή του ΟΛΠ προστέθηκε και στη
συνέχεια διαγράφηκε από την εν λόγω λίστα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v