Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜακΚρίβι:Η ΕΚ αρμόδια για δημόσια προσφορά σε ΟΤΕ

Η Ε.Κ. είναι αρμόδια να αξιολογήσει αν η D.Τ. είναι υποχρεωμένη να καταθέσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών του ΟΤΕ, σύμφωνα με απάντηση του κ. Μακ Κρίβι σε ερώτηση του κ. Δ. Παπαδημούλη.

ΜακΚρίβι:Η ΕΚ αρμόδια για δημόσια προσφορά σε ΟΤΕ
Η Ε.Κ. είναι αρμόδια να αξιολογήσει αν η Deutsche Telekom είναι υποχρεωμένη να καταθέσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών του ΟΤΕ, σύμφωνα με απάντηση του κ. Μακ Κρίβι σε ερώτηση του κ. Δ. Παπαδημούλη.

Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μακ Κρίβι, απαντώντας στις 19 Ιουνίου 2008 σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλη, τονίζει ότι η οδηγία 2004/25 για την προστασία των δικαιωμάτων των μειοψηφούντων μετόχων προβλέπει ότι "πρόσωπα που ενεργούν σε συνεννόηση με σκοπό την απόκτηση του ελέγχου της υπό εξαγοράς εταιρίας (σ.σ.: όπως εδώ με το ελληνικό δημόσιο και την D.T. για την εξαγορά του ΟΤΕ) είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν δημόσια προσφορά εξαγοράς".

Παράλληλα, ο κ Μακ Κρίβι  τονίζει ότι "η Επιτροπή είναι αρμόδια να κινήσει κατάλληλες διαδικασίες κατά της Ελλάδας σε περίπτωση εσφαλμένης εφαρμογής ή μη τήρησης των διατάξεων της οδηγίας".

Στην απάντησή του ο κ. Μακ Κρίβι τονίζει ότι:

"Η οδηγία 2004/25/ΕΚ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, προβλέπει στο άρθρο 5 ότι πρόσωπα που ενεργούν σε συνεννόηση, όταν αποκτούν τον έλεγχο δεδομένου -καθοριζόμενου σε εθνικό επίπεδο- ποσοστού δικαιωμάτων ψήφου σε εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρία είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν προσφορά εξαγοράς.

Σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο στ) της οδηγίας, ως "πρόσωπα που ενεργούν σε συνεννόηση" νοούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που συνεργάζονται με τον προσφέροντα ή με την υπό εξαγορά εταιρία, βάσει ρητής ή σιωπηρής, προφορικής ή γραπτής συμφωνίας, η οποία έχει σκοπό την απόκτηση του ελέγχου της υπό εξαγορά εταιρίας ή τη ματαίωση της επιτυχούς έκβασης της προσφοράς.

Το άρθρο 4 της ίδιας οδηγίας προβλέπει επίσης ότι τα κράτη-μέλη ορίζουν τις αρχές που είναι αρμόδιες για την εποπτεία της τήρησης των κανόνων που τα ίδια θεσπίζουν ή εισάγουν, δυνάμει της οδηγίας. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, η ελληνική αρμόδια αρχή που έχει οριστεί δυνάμει του άρθρου 4 θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον, στην περίπτωση που αναφέρει το αξιότιμο μέλος του κοινοβουλίου, τα νομικά πρόσωπα που προσδιορίζονται στην ερώτησή του ενεργούν σε συνεννόηση κατά την έννοια του άρθρου 5 της οδηγίας και αν επομένως προκύπτει υποχρέωση υποβολής προσφοράς σύμφωνα με το άρθρο 5.

Βάσει των διατάξεων της εν λόγω οδηγίας, η Επιτροπή δεν μπορεί να διενεργεί τέτοιες αξιολογήσεις για λογαριασμό των εθνικών αρμόδιων αρχών. Εντούτοις, η Επιτροπή είναι αρμόδια να κινήσει κατάλληλες διαδικασίες κατά της Ελλάδας σε περίπτωση εσφαλμένης εφαρμογής ή μη τήρησης των διατάξεων της οδηγίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v