Οι 7+1 εισηγμένες που «παλεύουν με τα κύματα»

Επιχειρήσεις που αγωνίζονται να ξεπεράσουν τα οικονομικά προβλήματά τους. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί των διοικήσεων. Ο ρόλος των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις για τα δάνεια.

Οι 7+1 εισηγμένες που «παλεύουν με τα κύματα»

Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν σε αθροιστική βάση πολλαπλασιαστεί κατά την τελευταία πενταετία, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά ζητήματα.

Άλλες εξ αυτών αναγκάστηκαν να διακόψουν φέτος τη λειτουργία τους (Νήματα Βαρβαρέσος, Fieratex), άλλες συνεχίζουν τη λειτουργική δραστηριότητά τους μηδενίζοντας την αξία των μετοχών τους (π.χ. Sato), ενώ πολύ περισσότερες αγωνίζονται προκειμένου να ανατάξουν τα μεγέθη τους και να «επιστρέψουν δριμύτερες».

Ενδεικτικά παραδείγματα

Από τα οκτώ παραδείγματα που παρατίθενται, τα επτά (πλην της Λεβεντέρης) αφορούν εταιρείες, οι μετοχές των οποίων τελούν υπό διαπραγμάτευση στην κατηγορία της επιτήρησης.

1. Προοδευτική: Δεν έχει σημαντικές τραπεζικές υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα διαθέτει και αρκετά ακίνητα τρέχουσας αξίας ορισμένων εκατ. ευρώ. Το μέλημα της διοίκησής της στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι να σημειώσει τους επόμενους μήνες κάποιο κύκλο εργασιών, να επαναφέρει τη μετοχή σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια να μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση προκειμένου η εισηγμένη να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.

2. Λεβεντέρης: Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας για την εταιρεία. Οι οφειλές της είναι κυρίως προς τους βασικούς της μετόχους, ενώ η εταιρεία προτίθεται να εκποιήσει την εναπομείνασα ακίνητή της περιουσία στο νομό Μαγνησίας, η τρέχουσα αξία της οποίας φαίνεται πως υπερβαίνει το σύνολο των υποχρεώσεών της. Πονοκέφαλο, ωστόσο, για την εταιρεία αποτελεί ο πολύ χαμηλός κύκλος εργασιών που σημειώνει και γενικότερα η αναζήτηση για το αν και σε ποιες νέες δραστηριότητες θα μπορούσε να επεκταθεί.

3. Εριουργία Τρία Άλφα: Ούτε και στην περίπτωση της Εριουργίας Τρία Άλφα τίθεται θέμα χρεοκοπίας, καθώς η εταιρεία έχει περιορισμένο δανεισμό και μάλιστα χαμηλού επιτοκίου, λόγω του ότι τον έχει εξασφαλίσει με προσωπικές καταθέσεις της η οικογένεια του βασικού μετόχου. Πέραν αυτού, η εισηγμένη διαθέτει προς αξιοποίηση ακίνητο σημαντικής αξίας στη Νέα Ιωνία. Ζήτημα για την εισηγμένη αποτελεί ο μικρός κύκλος εργασιών της (γύρω στο ένα εκατ. ευρώ ετησίως).

4. Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Έκλεισε το πρώτο φετινό εξάμηνο με θετικά ίδια κεφάλαια (+1,56 εκατ. ευρώ), με κερδοφόρο αποτέλεσμα και ελαφρά αρνητικό κεφάλαιο κίνησης (-727 χιλ. ευρώ). Η διοίκηση της εταιρείας έχει υποβάλει μέσα στον φετινό Αύγουστο αίτημα για ρύθμιση των υποχρεώσεών της προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους γύρω στα εννέα εκατ. ευρώ.

5. Μπήτρος Συμμετοχών: Έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της σε πρόγραμμα εξυγίανσης (η σχετική δικαστική απόφαση αναμένεται μέσα στο 2025), σύμφωνα με το οποίο αφενός θα υπάρξει γενναίο κούρεμα υποχρεώσεων (τα ίδια κεφάλαια θα επανέλθουν σε θετικό πρόσημο) και αφετέρου η εισηγμένη θα κληθεί να αποπληρώσει τα υπόλοιπα κυρίως μέσα από την εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων (π.χ. ακινήτων). Στόχος είναι η Μπήτρος Συμμετοχών να διατηρήσει τις υπάρχουσες δραστηριότητές της (μαζί με το 25% των μετοχών της ΣΙΔΜΑ) και στη συνέχεια η εισηγμένη να ενισχυθεί μέσα από την απορρόφηση άλλων εταιρειών, όπως ενδεχομένως της Big Solar της οικογένειας Μπήτρου.

6. Επίλεκτος: Τα ίδια κεφάλαια της Επίλεκτος ήταν στις 31/12/2023 αρνητικά (-6,9 εκατ. ευρώ) και ο καθαρός της δανεισμός είχε διαμορφωθεί στα 59 εκατ. ευρώ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο όμιλος καλείται να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση που πλήττει την ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία αυτή την περίοδο. Πάντως, με δεδομένη την υψηλή παραγωγική του δυναμικότητα και την εξωστρέφεια του ομίλου, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως η εισηγμένη θα μπορούσε να έχει καλές προοπτικές ανάπτυξης σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που γινόταν μια γενναία αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων.

7. Yalco:  Αποφάσισε να εισφέρει την εμπορική της δραστηριότητα σε θυγατρική της, προκειμένου -όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς- να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα ρευστότητας και ενδεχομένως με στόχο να προσελκύσει σε αυτήν στρατηγικό επενδυτή. Η μητρική εταιρεία θα απομείνει με την παραγωγική της δραστηριότητα (τηγάνια Fest) προσπαθώντας να προχωρήσει σε μια γενναία ρύθμιση (βλέπε πολύ βαθύ κούρεμα) του χρέους της προς fund που ελέγχει τις δανειακές της υποχρεώσεις (πέραν αυτών που οφείλονται στον ίδιο τον βασικό μέτοχο).

8. Βιoτέρ: Έχει ασήμαντο κύκλο εργασιών, αρνητικά ίδια κεφάλαια 123,6 εκατ. ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 186 εκατ. ευρώ (στοιχεία 30ής Ιουνίου 2024). Η εισηγμένη έχει κερδίσει εδώ και χρόνια δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία «θα ρυθμίσει σε βάθος επταετίας τραπεζικές της υποχρεώσεις μέσω ισόποσης με την ονομαστική αξία των υφιστάμενων εκχωρημένων απαιτήσεων και μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, παράλληλα θα απαλλαγεί, μέσω διαγραφής, από τραπεζικό δανεισμό εκατομμυρίων, διασφαλίζοντας έτσι τις προοπτικές βιωσιμότητάς της». Ωστόσο, όπως συμπληρώνεται στις λογιστικές καταστάσεις, «η ορθή τήρηση των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και η ευδοκίμηση είσπραξης των καθυστερούμενων claims κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας παράγοντες για τη διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ομίλου και της εταιρείας στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v