Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έβγαλαν άμυνες απέναντι στο sell off

Τα νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά από την εισαγόμενη πίεση. Ποιες μετοχές κατέγραψαν τις μικρότερες απώλειες και ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Γιατί το τοπίο παραμένει θολό.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έβγαλαν άμυνες απέναντι στο sell off

Οι συνθήκες στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πλέον πολύ διαφορετικές από ότι μερικές συνεδριάσεις νωρίτερα, εξαιτίας της γεωπολιτικής ανησυχίας αλλά του αρνητικού κλίματος που προκαλεί το ενδεχόμενο εισόδου της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Οι μετοχές δεν είναι πλέον ένα μονόδρομο ανοδικό trade, αλλά αντίθετα, είναι όλο ένα και περισσότερο ένα αμφίπλευρο trade, με κινδύνους για την ανάπτυξη, το χρονοδιάγραμμα της Fed, τις πλούσιες αποτιμήσεις σε πολλές μετοχές και την αύξηση των εκλογικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Η αγορά στο πρώτο εξάμηνο είχε εστιάσει και ήταν συνδεδεμένη, σε μεγάλο βαθμό, με την πορεία του πληθωρισμού. Το δεύτερο εξάμηνο η εστίαση στρέφεται γρήγορα στους κινδύνους ανάπτυξης, δεδομένων των αυξημένων προσδοκιών για τα κέρδη.

Το ειδικό πρόβλημα από την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ότι ανά πάσα στιγμή, η κατάσταση μπορεί γίνει ανεξέλεγκτη και να ανατρέψει την τρέχουσα σχετική ισορροπία. Οι επενδυτές, σε τέτοιες συνθήκες, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν μετοχικές θέσεις εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς οι σειρήνες του πολέμου μπορεί να ηχήσουν.

Κάνοντας έναν απολογισμό των πρόσφατων κινήσεων στις μετοχικές αγορές στην Ευρώπη, ο δείκτης MSCI Europe και ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχουν υποχωρήσει κατά 5% περίπου από την πρόσφατη κορυφή τους, ενώ ο εγχώριος Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαίο επίπεδο (δηλαδή από την προηγούμενη Πέμπτη μέχρι χθες) σημειώνει πτώση 6,2%. Ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος παραδοσιακά είναι πιο ‘ευαίσθητος’ στην αύξηση του ρίσκου στις αγορές, σημειώνει μεγαλύτερη πτώση 7,5%, έχοντας κινηθεί έως και τις 1.124 μονάδες ενδοσυνεδριακά ή -14%.

Οι τεχνικοί δείκτες στα ημερήσια διαγράμματα έφτασαν στις στηρίξεις τους και οι κινητοί μέσοι όροι των 200 ημερών ήρθαν άμεσα στο προσκήνιο. Πρωταγωνιστές αυτής της θορυβώδους περιόδου που αντέχουν στην πίεση προς ώρας είναι οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και λιγότερο τα blue chips. Στο καλό σενάριο, οι μετοχές στο ΧΑ θα πρέπει να βρουν στήριξη στις εβδομαδιαίες στηρίξεις τους.

Από την 1η Αυγούστου έως σήμερα οι τίτλοι των Intrakat και ΟΛΠ σημειώνουν μικρά κέρδη, ενώ Moτοδυναμική, ΟΛΘ, Premia Properties, Πλαστικά Κρήτης και BriQ Properties καταγράφουν πτώση μικρότερη του 2%.

Από τα blue chips, η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι η ξεκάθαρη νικήτρια με πτώση μόλις 2,1%, ενώ καλά κρατάει και η Τέρνα Ενεργειακή αλλά για ειδικούς λόγους. Η ΓΕΚ Τέρνα, όμως, σημειώνει επίσης μικρότερη πτώση από την αγορά με 3,9%, η Cenergy Holdings με 4,3%, όσο και η μετοχή της ΔΕΗ, της HELLENiQ ENERGY (Ελληνικά Πετρέλαια) και της Autohellas.

Η μεγάλη υπεραπόδοση πολλών από των παρακάτω μετοχών από τις αρχές του έτους, μπορεί από την άλλη, πλευρά, να δικαιολογεί το profit taking που έχει λάβει χώρα, το οποίο συμβαίνει και με υποτονικούς όγκους συναλλαγών σε πολλές περιπτώσεις.

Από την 1η Αυγούστου, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Jumbo σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση στο 11%, η Ελλάκτωρ με 9,3%, Titan Cement International -8,6%, Alpha Bank με -8,4%, Εθνική Τράπεζα με -8,3%, όσο και οι τίτλοι της Coca Cola HBC και Viohalco. Από τις πιο μικρές κεφαλαιοποιήσεις, η Ικτίνος σημειώνει πτώση 12,7%, η Δομική Κρήτης με 11,5%, η Centric με 10,6%, Quality and Reliability με 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v