Με ενδιαφέρον αναμένει η επενδυτική κοινότητα τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων ομίλων, η οποία ξεκίνησε ήδη με τις εξαιρετικές επιδόσεις της Mytilineos και προβλέπεται να ολοκληρωθεί με τις επιδόσεις των υπόλοιπων εταιρειών έως τις 30 Απριλίου.
Σε αρκετές περιπτώσεις, βέβαια, τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν δεν θα είναι απολύτως συγκρίσιμα με εκείνα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης (του 2022) καθώς μια σειρά έκτακτων κονδυλίων -θετικών ή αρνητικών- θα έχουν επηρεάσει μία τουλάχιστον από τις δύο αυτές χρονιές. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:
- Οι εταιρείες ακινήτων για παράδειγμα πέρα από τα λειτουργικά τους κέρδη αναμένεται να ενισχυθούν και από τις υπεραξίες που θα υπολογίσουν οι ορκωτοί εκτιμητές στις «εύλογες αξίες» των περιουσιακών τους στοιχείων. Μόνο που οι υπεραξίες του 2023 αναμένεται να είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες της προηγούμενης χρονιάς.
- Σημαντική -μη λειτουργική- ενίσχυση αναμένεται να εμφανίσουν το 2023 τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών που διαθέτουν στο ενεργητικό τους μεγάλου ύψους χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, κ.λπ.), λόγω της ανοδικής πορείας που σημείωσαν οι τιμές των προϊόντων αυτών στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές (σε αντίθεση με την πτωτική τους πορεία το 2022). Στην κατηγορία συγκαταλέγονται εισηγμένες όπως η Interlife, η AS Company, ο Καρέλιας, η Centric, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων κ.ά.
- Πολύ σημαντικά έκτακτα κέρδη αναμένεται να λογιστικοποιήσει το 2023 ο όμιλος Βιοκαρπέτ, λόγω της αποζημίωσης ύψους 6,6 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από τις ασφαλιστικές εταιρείες εξαιτίας των πλημμυρών της Θεσσαλίας και των ζημιών που υπέστη η παραγωγική μονάδα της θυγατρικής Exalco στο Κουλούρι Λάρισας. Η ζημία του εργοστασίου θεωρείται πολύ χαμηλότερη, ενώ το πρόβλημα της διακοπής λειτουργίας λέγεται πως αντιμετωπίστηκε σε σημαντικό βαθμό από την άλλη παραγωγική μονάδα της Bιοκαρπέτ στον ίδιο νομό.
- Η βιομηχανία ξύλου Ακρίτας αναμένεται να εμφανίσει έκτακτο κέρδος της τάξεως των 18 εκατ. ευρώ, λόγω απομείωσης («κουρέματος») δανειακών της υποχρεώσεων.
- Στον κλάδο της πληροφορικής, οι Epsilon Net και Space Hellas συμφώνησαν η μεν πρώτη να εξαγοράσει από τη δεύτερη το υπόλοιπο 40% της EpsilonSingularLogic και η δεύτερη να αποκτήσει από την πρώτη το υπόλοιπο 40% της SingularLogic. Από τη διπλή αυτή συναλλαγή, η Space Hellas αναμένεται να εμφανίσει έκτακτα κέρδη άνω των 3 εκατ. ευρώ και η Epsilon Net έκτακτο κέρδος κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.
- Μέσα στο 2023 υπήρξαν τρεις τουλάχιστον εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την πώληση συμβολαίων ανταλλαγής επιτοκίων (Interest Rate Swaps) που είχαν συνάψει κατά το παρελθόν. Πρόκειται για κινήσεις που είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια οι εταιρείες και είχαν οδηγήσει σε «κλείδωμα του Euribor» για μια σειρά ετών. Έτσι, η ρευστοποίηση τέτοιων συμβολαίων είχαν αποφέρει στο πρώτο μισό του 2023 έκτακτα κέρδη σε εισηγμένες όπως οι Μύλοι Λούλη (περίπου έξι εκατ. ευρώ), η Έλαστρον (περίπου 2,75 εκατ. ευρώ) και η ΣΙΔΜΑ.
- Η Premia Properties πούλησε μη χρησιμοποιούμενο ακίνητό της (πρώην εργοστάσιο Soulis) αποκομίζοντας έκτακτα κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ.
- Ανάλογη κίνηση έγινε και από τη Unibios, η οποία εκποιώντας το τμήμα του ακινήτου της στη Μαγνησία που δεν χρησιμοποιούσε, «έγραψε» έκτακτα κέρδη της τάξεως του 1,3 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια και οι εισηγμένες εταιρείες που είχαν εμφανίσει έκτακτα κέρδη το 2022, οπότε η σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2023 δεν θα είναι απόλυτη. Για παράδειγμα, η Quest Holdings είχε καταγράψει το 2022 έκτακτα κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ (πώληση περιουσιακών στοιχείων), όπως και η Ίλυδα (κούρεμα υποχρεώσεων).