H στάση των ξένων θεσμικών στην πληροφορική

Τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων μηνών και το ερώτημα περί «φούσκας» στον κλάδο. Οι δύο κατηγορίες θεσμικών επενδυτών και η ειδική περίπτωση της Epsilon Net.

H στάση των ξένων θεσμικών στην πληροφορική

Εντυπωσιακή είναι η πορεία των μετοχών του κλάδου πληροφορικής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και ιδίως εκείνων -όπως η Entersoft, η Epsilon Net και η Profile- που έχουν καταφέρει να προσελκύσουν σε μεγάλο βαθμό ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Ειδικότερα, μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2023 (έως 30/8) -πέραν των μερισμάτων που έχουν διανείμει-, ο τίτλος της Profile έχει σημειώσει κέρδη 64,8%, της Entersoft 65,5% και της Epsilon Net 83%. Σε επίπεδο πενταετίας, η μετοχή της Profile έχει αυξηθεί κατά 662%, της Entersoft κατά 1.014% και της Epsilon Net κατά 5.531%!

 

Γνωστός χρηματιστηριακός αναλυτής απαντώντας σε ερώτημα για το αν ο κλάδος της πληροφορικής αποτελεί φαινόμενο «φούσκας» ανέφερε: «Ιδίως για τις μετοχές των Epsilon Net, Entersoft και Profile, η πορεία των τιμών τους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις διαθέσεις των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, οι αναλυτές των οποίων έχουν συνηθίσει στο εξωτερικό τους χρηματιστηριακούς δείκτες του κλάδου σε υψηλά επίπεδα.
Αυτή την περίοδο μπορούμε να διακρίνουμε στην Ελλάδα δύο κατηγορίες θεσμικών επενδυτών που ασχολούνται με τον κλάδο της πληροφορικής. Η πρώτη κατηγορία έχει σαφώς μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε πλήρως επαγγελματική βάση, με αρκετούς εξ αυτών των θεσμικών να μην περιορίζονται μόνο στην τοποθέτηση σε επιμέρους μετοχές, αλλά να μελετούν αναλυτικά την πορεία και τις προοπτικές του κλάδου στη χώρα μας, όπως φυσικά και των επιμέρους εταιρειών. Αυτοί μέχρι σήμερα (ενδεικτική η περίπτωση του αμερικανικού fund Barca) έχουν αποκομίσει τρελές αποδόσεις κατά τα τελευταία χρόνια.

Η δεύτερη κατηγορία θεσμικών επενδυτών φαίνεται να λειτουργεί με τη λογική της σκυταλοδρομίας: Αγοράζει και μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος πουλάει στον επόμενο θεσμικό σε υψηλότερη τιμή, αποκομίζοντας κέρδη.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι οι ξένοι θεσμικοί που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις τιμές των μετοχών του κλάδου πληροφορικής δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη τους για τις τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα. Σ’ αυτό έχουν συντελέσει τόσο η συνεχής ενημέρωσή τους από τα επιτελεία των τριών ελληνικών εταιρειών όσο και οι ιδιαίτερα ανοδικοί οικονομικοί στόχοι που έχουν ανακοινώσει οι εισηγμένες για την επόμενη τριετία.

Πέραν αυτών, η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα επιτρέψει σε πολύ μεγάλα funds του εξωτερικού που σήμερα δεν έχουν θέση σε ελληνικά assets, να εξετάσουν το ενδεχόμενο τοποθέτησής τους σε μετοχές πληροφορικής, με δεδομένο ότι κάποιες παρουσιάσεις εισηγμένων εταιρειών έχουν γίνει και σε τέτοιας κατηγορίας χαρτοφυλάκια. Επίσης, όσο μεγαλώνει η κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας τόσο περισσότερο αυξάνει η πιθανότητα -όταν οι άλλοι παράγοντες διατηρούνται σταθεροί- να μπει στο στόχαστρο των μεγάλων επενδυτικών οίκων».

Η περίπτωση της Epsilon Net

Με βάση το κλείσιμο της 30ής Αυγούστου, η χρηματιστηριακή αξία της Epsilon Net ανέρχεται στα 628,72 εκατ. ευρώ, με τον τίτλο να διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 34,3 (με βάση τα κέρδη του 2022), με P/BV 10,7 και με μερισματική απόδοση 0,6%. Η εταιρεία βέβαια έχει ανακοινώσει ως στόχο τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών της μέσα στην επόμενη τριετία (από τα 75 εκατ. του 2022 στα 150 εκατ. ευρώ το 2025).

Ποια πράγματα όμως μπορούν να περιμένουν οι μέτοχοι της εταιρείας μέσα στους επόμενους μήνες;

  • Πρώτον, το ενδεχόμενο νέων εξαγορών κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί, με τη διοίκηση του ομίλου να στρέφει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της προς το εξωτερικό.
  • Δεύτερον, μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται η παρουσίαση του πρώτου ή των πρώτων προϊόντων στο χώρο του embedded finance σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Η ανακοίνωση-παρουσίαση αυτών των προϊόντων θα δώσει το έναυσμα στους θεσμικούς επενδυτές (και ιδίως σε αυτούς που έχουν μελετήσει τις επιδόσεις τέτοιων προϊόντων στο εξωτερικό) να προχωρήσουν σε μια πρώτη απόπειρα αποτίμησής τους και μια πρώτη προσπάθεια προεξόφλησης των ωφελειών που θα μπορούσε να προσδώσει στην Epsilon Net η συνεργασία της με την Εθνική Tράπεζα.
  • Τρίτον, μέσα στον Σεπτέμβριο η εταιρεία θα ανακοινώσει τα εξαμηνιαία αποτελέσματά της, τα οποία αναμένονται σαφώς ανοδικά. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει κάποια ενδεχόμενη νέα τοποθέτηση της διοίκησης, στο πλαίσιο της παρουσίασης των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων (conference call) στους αναλυτές.
  • Τέταρτον, μέσα στον Σεπτέμβριο, η μετοχή της Epsilon Net (όπως και της Entersoft) εντάσσονται στους δείκτες FTSE Russel, εξέλιξη που πιθανολογείται ότι θα μπορούσε να φέρει νέες κεφαλαιακές εισροές. Επιπλέον, η Epsilon Net κατατάσσεται σήμερα στην 27η θέση των εισηγμένων του ΧΑ σε ό,τι αφορά το ύψος της κεφαλαιοποίησής τους, με δύο εταιρείες ωστόσο (Καρέλιας, Prodea) που διαθέτουν υψηλότερη κεφαλαιοποίηση να διακρίνονται από χαμηλή μετοχική διασπορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v