Ο OΤΕ, μια από τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του ΧΑ, αποτελεί «βαρίδι» στην πορεία της αγοράς από τα τέλη Οκτωβρίου πέρυσι. Με τον γενικό δείκτη του ΧΑ να αποδίδει +15% και τον OΤΕ να είναι στην αντίθετη πλευρά με -15%, η υπεραπόδοση της εγχώριας αγοράς αποκτά και μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστούμε ότι η συμμετοχή του ΟΤΕ στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη είναι 4,27% και 8,5% στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Οι αναλυτές έχουν αποκτήσει μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση στη μετοχή του Οργανισμού και αυτό φάνηκε και από τις επιλογές τους στα top picks της φετινής χρονιάς, που ο τίτλος του OΤΕ, μετά από χρόνια, έλειπε από τη σχετική λίστα: δείτε εδώ και εδώ.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τη μετοχή του OΤΕ έχει επηρεαστεί ξεκάθαρα αρνητικά από τη συνεχιζόμενη αύξηση του ποσοστού της Deutsche Τelekom. Πλέον, η γερμανική μητρική έχει ποσοστό συμμετοχής επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου, εξαιρουμένων εκείνων που συνδέονται με τις ίδιες μετοχές, σε 51,32% και ο φόβος της αγοράς είναι ότι η DT μπορεί να αποφασίσει να κάνει delisted τη μετοχή από το ΧΑ.
Μόλις προ δεκαημέρου, η DT υποχρεώθηκε σε επίσημη διάψευση για τις προθέσεις επί της εγχώριας θυγατρικής αναφορικά με τη φημολογούμενη πρόθεση πώλησης στην Ελλάδα: «Η φήμη είναι εντελώς ανυπόστατη. Η επιχειρηματική απόδοση του ΟTΕ είναι εξαιρετική. Το μάνατζμεντ κάνει πολύ καλή δουλειά. Η Deutsche Telekom έχει δώσει πολλές φορές έμφαση τους τελευταίους μήνες στο ότι η επένδυσή της στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας για την ίδια».
Παράλληλα, η αύξηση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και οι προσδοκίες για τους μελλοντικούς καταλύτες έχουν παίξει και αυτοί τον ρόλο τους στην πορεία της μετοχής. Βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΟΤΕ, η Eurobank Equities και η Optima Bank εκτιμούν ότι το προτεινόμενο μέρισμα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων για το 2022. Η Optima Bank επίσης θεωρεί ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο OΤΕ ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του consensus.
Η διοίκηση του OΤΕ θα προτείνει τη διανομή μικτού μερίσματος ύψους 0,5765 ευρώ ανά μετοχή (+3,3% σε ετήσια βάση), κάτω από την εκτίμηση του consensus για 0,6070 ευρώ ανά μετοχή. Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών είναι της τάξεως των 175 εκατ. ευρώ.
O OTE στην ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα εκτιμά ότι το 2023 αναμένει ένταση του ανταγωνισμού και βραχυπρόθεσμες πιέσεις. Θεωρεί, ωστόσο, ότι θα καταφέρει να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά, χάρη στις προηγμένες υποδομές δικτύων που διαθέτει τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή, τη δυνατή μάρκα COSMOTE, την εμπιστοσύνη των πελατών, αλλά και την υγιή χρηματοοικονομική του θέση.
Τέλος, «ζημιά» μπορεί να έχει προκαλέσει στη μετοχή και η αύξηση των μετοχών του δείκτη MSCI Greece. Η αύξηση των τίτλων στον δείκτη MSCI Greece Standard έχει διευρύνει τις επιλογές των θεσμικών διαχειριστών και σε άλλους τίτλους. Παράλληλα, κάποιοι παθητικοί διαχειριστές που δεν επιθυμούν να αυξήσουν τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει στην Ελλάδα, μπορεί να μειώνουν τις θέσεις στις υπάρχουσες «βαριές» συμμετοχές του δείκτη, όπως π.χ. ο OΤΕ, προς όφελος των νεοεισερχόμενων εταιρειών.
H Eurobank Equities αναφορικά με την αποτίμηση της μετοχής, εξηγεί ότι η μείωση της τιμής ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες του κλάδου στην ΕΕ, αλλά το πρόβλημα του OΤΕ είναι ότι πάσχει από έλλειψη καταλυτών. Ο τίτλος του OΤΕ έχει απόδοση -15% τους τελευταίους 12 μήνες, υποαποδίδοντας των ευρωπαϊκών εταιρειών (-3%). Εκτός από την πτώση του κλάδου, οι εταιρικοί παράγοντες ήταν «χλιαροί» για τη λειτουργική δυναμική στο β' εξάμηνο πέρυσι, μαζί με σημάδια της εντατικοποίησης του ανταγωνισμού. Η αποτίμηση παραμένει συγκρατημένη με έκπτωση περίπου 10%-15% έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών. Η χρηματιστηριακή, ελλείψει σημαντικών καταλυτών που θα οδηγήσουν τη μετοχή υψηλότερα, διατηρεί τη σύσταση σε διακράτηση. Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών στη βάση δεδομένων της Factset είναι τα 19,09 ευρώ με περιθώριο ανόδου 30% περίπου, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Η μέση σύσταση των αναλυτών για τον τίτλο του ΟTΕ είναι μάλλον ουδέτερη ή ελαφρά θετική.