Β. Χαρατσής (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Η άνοδος του ΧΑ δεν είναι πυροτέχνημα

Σημαντικά περιθώρια ανατίμησης της ελληνικής αγοράς βλέπει ο επικεφαλής της Beta Χρηματιστηριακής. Ελκυστικοί οι δείκτες, κάτω από τη λογιστική αξία το ένα τρίτο των μετοχών.

Β. Χαρατσής (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Η άνοδος του ΧΑ δεν είναι πυροτέχνημα
O διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακής Βαγγέλης Χαρατσής

Την εκτίμησή του ότι η υπεραπόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν αποτελεί πυροτέχνημα, αλλά στηρίζεται σε μια ευρεία σειρά παραγόντων ανόδου της οικονομίας, εξέφρασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακής Βαγγέλης Χαρατσής, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Ελληνικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

«Το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζει να ξυπνάει, με την περυσινή του υπεραπόδοση έναντι των ξένων αγορών και με την ανοδική του φετινή εκκίνηση. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πυροτέχνημα που πρόκειται να σβήσει, καθώς είναι αποτέλεσμα παραγόντων μιας συνολικής ανόδου της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Χαρατσής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

  • Σε ένα τραπεζικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, οι τράπεζες βρίσκονται σε μια φάση επιστροφής στην κανονικότητα.
  • Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί μεν πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον το Ελληνικό Δημόσιο έχει εξασφαλισμένα χαμηλά επιτόκια εξυπηρέτησης του χρέους της για αρκετά χρόνια.
  • Το ενεργειακό πρόβλημα είναι αναμφίβολα σοβαρό, αλλά επηρεάζει την Ελλάδα λιγότερο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς είμαστε μια οικονομία με έμφαση στις υπηρεσίες.
  • Ο υψηλός πληθωρισμός προκαλεί παρενέργειες στις οικονομίες, αλλά τουλάχιστον στην Ελλάδα συντελεί στη σαφή βελτίωση (αποκλιμάκωση) του δείκτη του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ.

Πέραν αυτών, ο CEO της BETA Χρηματιστηριακής ανέφερε ότι παρά την πρόσφατη άνοδο των τιμών, περίπου το ένα τρίτο των μετοχών εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική του αξία, ενώ παράλληλα ο δείκτης χρηματιστηριακής αξίας προς ΑΕΠ είναι πολύ πιο ελκυστικός για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικά, το 2007 -πριν το ξέσπασμα της κρίσης- ο δείκτης αυτός ήταν περίπου ίσος σε Ελλάδα και Ευρώπη (87,5% εμείς και 85% στην Ευρώπη) ενώ σήμερα ο ελληνικός δείκτης βρίσκεται κοντά στο 34,5% και ο ευρωπαϊκός στο πολύ υψηλότερο 78,6%. «Νομίζω ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανατίμησης της αγοράς, με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη», σημείωσε ο Βαγγέλης Χαρατσής.

Το ΤΕΑ του oμίλου Τσάκου

Τέλος, ο Βαγγέλης Χαρατσής αναφέρθηκε στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Ομίλου Τσάκου που διαχειρίζεται η εταιρεία του. Το ενεργητικό του Ταμείου ανέρχεται σήμερα στα 8,3 εκατ. ευρώ μέσα από τη συμμετοχή 1.700 εργαζομένων και η σωρευτική απόδοση του χαρτοφυλακίου του ανέρχεται σε +26,44%, έναντι Δείκτη Αναφοράς +12,89%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v