Πτώση άνω του 6% σημείωσε αυτό το τρίμηνο ο χρυσός, εν αναμονή της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed και στη σκιά του σοκ που προκάλεσε το ασθενέστερο γουάν και οι οικονομικές επιπτώσεις των περιορισμών στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο. Kατά συνέπεια, γράφει το Bloomberg, η Goldman Sachs αναθεώρησε τις τιμές-στόχους, ελπίζοντας ωστόσο ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει.
Η τράπεζα διατήρησε τις ανοδικές της προοπτικές για την τιμή του χρυσού, αλλά με επιβράδυνση της πορείας τους, αναθεωρώντας τους στόχους τριών και έξι μηνών σε 2.100 και 2.300 δολάρια έναντι 2.300 και 2.500 δολ. αντίστοιχα. Ο στόχος 12 μηνών στις 2.500 δολ. παρέμεινε αμετάβλητος. Η αγορά σποτ βρισκόταν στα 1.813 δολάρια την Τετάρτη.
«Το "σοκ του πλούτου" φαίνεται να έχει κορυφωθεί και αναμένουμε ανάκαμψη της ζήτησης χρυσού στις αναδυόμενες αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφεραν οι αναλυτές. «Ελλείψει μεγάλου σοκ ρευστότητας, θεωρούμε ότι η τρέχουσα αδυναμία της τιμής του χρυσού είναι καλό σημείο εκκίνησης».
Η συνεχιζόμενη επισιτιστική και ενεργειακή κρίση και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν πιέσει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με αρνητική επίδραση για τον χρυσό, σε συνδυασμό και με τη ρευστοποίηση των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
Από την άλλη, οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη στη χώρα, να αυξήσουν τους φόβους για ύφεση και να τονώσουν τη ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό.
Εξάλλου, η ρωσική παραγωγή χρυσού θα παραμείνει εντός της χώρας καθώς, δεδομένων των περιορισμένων επιλογών για επενδύσεις σε ξένα περιουσιακά στοιχεία, φαίνεται ως ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αποφευχθεί η υπερβολική ανατίμηση του ρουβλιού.
Η παγκόσμια ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προβλέψεις της Goldman Sachs για 750 τόνους το 2022.