Κάθε Παρασκευή, η ομάδα ανάλυσης του Euro2day.gr μαζί με αναγνωρισμένους εξωτερικούς συνεργάτες θα παρουσιάζει μία ή περισσότερες μετοχές, προσεγγίζοντας τόσο τις θεμελιώδεις δυνάμεις όσο και τις τεχνικές όψεις της αγοράς.
Στην πρώτη μας ανάλυση, θέτουμε τη μετοχή της ΔΕΗ, πρωταθλήτρια μετοχή της εγχώριας αγοράς στην Covid-19 περίοδο, σε θεμελιώδες και τεχνικό stress test μετά την πρόσφατη υποαπόδοσή της.
Η ΔΕH είναι αδιαμφισβήτητα η πρωταθλήτρια μετοχή της Covid-19 περιόδου του Χρηματιστηρίου. Η απόδοσή της από τις 19 Μαρτίου του 2020, που οι αγορές έκαναν χαμηλό, είναι της τάξεως του 500%, με τον Γενικό Δείκτη να έχει αποδώσει για το ίδιο διάστημα 200% περίπου και τον ευρωπαϊκό δείκτη των μετοχών του κλάδου 130%.
Φέτος, ωστόσο, που η αγορά κινείται με εξαιρετικά ανοδικά αντανακλαστικά και υπεραποδίδει έναντι όλων των ευρωπαϊκών αγορών, η μετοχή της ΔΕH υποαποδίδει και οι επενδυτές αναρωτιούνται πού οφείλεται αυτή η αδυναμία και αν το ανοδικό σκέλος, μετά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έλαβε τέλος.
Οι ανησυχίες για τον ενεργειακό τομέα της ΕΕ, οι φόβοι για τη διαμάχη στα σύνορα της Ουκρανίας φαίνεται να οδηγούν την αδυναμία όχι μόνο των μετοχών της ΔΕH αλλά ολόκληρου του ευρωπαϊκού κλάδου ενέργειας. Όπως εξηγεί η Axia, o δείκτης Eurostoxx Utilities υποαποδίδει φέτος (-5% απόδοση) και σημαντικές εταιρείες όπως η Enel, η Iberdrola και η EDF υποχωρούν σημαντικά.
Η ΔΕH πρόκειται να υποστεί έναν δύσκολο και σημαντικό μετασχηματισμό τα επόμενα 5 χρόνια, ο οποίος εμπεριέχει κινδύνους εκτέλεσης προκειμένου να ενισχύσει τους στόχους της για τις ΑΠΕ. Η επέκταση σε νέες δραστηριότητες στις γειτονικές αγορές και σε νέες επιχειρήσεις (π.χ. στον τομέα των τηλεπικοινωνιών) και o εκσυγχρονισμός της υποδομής του δικτύου της είναι ένας μετασχηματισμός με υψηλό βαθμό δυσκολίας, ο οποίος μπορεί να «στοιχίσει» και μετοχικά.
Τι δείχνει η θεμελιώδης εικόνα
Τα θεμελιώδη όμως της εταιρείας, όπως τα ανέλυσαν πολύ πρόσφατα η Optima Bank, η Eurobank Equities και η Axia, είναι ισχυρά και οι τρεις χρηματιστηριακές θεωρούν ότι η πρόσφατη αδυναμία στην τιμή της μετοχής δεν είναι δικαιολογημένη και τα τρέχοντα επίπεδα είναι ευκαιρία τοποθετήσεων για τους επενδυτές.
Η Eurobank Equities θέτει τιμή-στόχο στα 14,5 ευρώ με σύσταση αγοράς και περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα που διαμορφώνεται σχεδόν στο 67%. Αντίστοιχα και η Axia προσδοκά ότι οι θετικές εξελίξεις από τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της εταιρείας θα προσδώσουν αξία στους επενδυτές μελλοντικά και προτείνει σύσταση «αγορά» στον τίτλο της ΔEΗ στα τρέχοντα επίπεδα, με τιμή-στόχο στα 15,1 ευρώ, ο οποίος δίνει περιθώριο ανόδου πάνω από 70% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η Optima Bank δίνει τιμή-στόχο 13,7 ευρώ και σύσταση «αγορά» και αναφέρεται στον δομικό μετασχηματισμό της, με επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ και σταδιακή έξοδο από τον «ακριβό» λιγνίτη.
Οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών είναι παρόμοιες για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της εταιρείας στα 800-900 εκατ. ευρώ το 2021 και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να συντηρήσει αντίστοιχα επίπεδα κερδοφορίας και φέτος, λόγω και της κρατικής επιδότησης στα τιμολόγια ηλεκτρισμού των νοικοκυριών.
Ως εκ τούτου, σημειώνει, η πρόσφατη αδυναμία στην τιμή της μετοχής δεν είναι δικαιολογημένη, αποτελώντας αγοραστική ευκαιρία για επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν έκθεση στην ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα.
Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η μετοχή παραμένει σημαντικά υποτιμημένη, με discount σχεδόν 20% σε σχέση με τις ομοειδείς μετοχές στην Ευρώπη και δείκτη αποτίμησης σε όρους αξίας επιχείρησης προς τα λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA) στις 7,2-8,2 φορές και διατηρεί τη μετοχή μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της.
Η Axia, από την πλευρά της, παρά την πρόσφατη αδυναμία στον κλάδο, εκτιμά ότι ο τίτλος της ΔEΗ είναι διαπραγματεύσιμος με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου και δείκτη αποτίμησης EV/EBITDA για το 2022 στις 6,0 φορές έναντι 10,0 φορές για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Διάγραμμα 1: Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών στη βάση δεδομένων της Factset είναι στα 14,5 ευρώ ανά μετοχή
Η τεχνική εικόνα με τους αγοραστές
Ενώ η παράταση και η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί, με τις γεωπολιτικές ανησυχίες να προσθέτουν περαιτέρω σε αυτή την αβεβαιότητα, η πρόσφατη αδυναμία της τιμής της μετοχής μοιάζει με ευκαιρία για τους πιο μακροπρόθεσμους αγοραστές να αρχίσουν να δημιουργούν έκθεση στη μετοχή σε πολύ ελκυστικό σημείο εισόδου και βάσει της τεχνικής εικόνας της μετοχής. Τακτικά ίσως έχει σημασία ότι το fund Lansdowne Partners LLP μείωσε τη short θέση του κάτω από το όριο αναφοράς 0,10% από 0,49% στις 10/2 και αυτό αφαιρεί μια ομάδα από τους αγοραστές στη μετοχή και θα μπορούσε να οδηγήσει τις εξελίξεις στις επόμενες συνεδριάσεις.
Σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα και τον Δημήτρη Τσάντο, μέλος της τεχνικής κοινότητας Elliott Wave Trader και Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, εκτός από τη θεμελιώδη τιμή-στόχο και η κυματική ανάλυση δείχνει ότι το επίπεδο των 15,5 ευρώ περίπου είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος για τη μετοχή και ένα επίπεδο με σημασία.
Διάγραμμα 2: Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα της ΔΕH
Σε πιο τακτικό επίπεδο, στο διάγραμμα του δίωρου, η ανοδική διάσπαση του pivot point στα επίπεδα των 15,47 ευρώ είναι bullish signal (ανοδικό σήμα). Βάσει λοιπόν του διαγράμματος, έχουμε την εξής εκτίμηση από το δίωρο διάγραμμα ότι η ισότητα του κύματος C με το κύμα A (C= A) για το κύμα (iv) είναι στα 8,20 ευρώ, όπου και άγγιξε πρόσφατα.
Ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 9 ευρώ θα σημαίνει τεχνικά το τέλος της διόρθωσης του κύματος (iv) και ότι είμαστε καθ’ οδόν για το ανοδικό κύμα (v) και τα 13 ευρώ περίπου ως στόχο. Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ακόμη καθόδου προς τα 7,70 ευρώ περίπου (χαμηλό Σεπτεμβρίου 2021), αν δεν διασπάσει ανοδικά τα επίπεδα των 9 ευρώ.
Διάγραμμα 3: Η πιο βραχυπρόθεσμη εικόνα της ΔΕH
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.