Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αυξήσεις κεφαλαίου «τύπου ΔΕΗ» προβληματίζουν την αγορά

Την έλευση και άλλων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου «τύπου ΔΕΗ» φοβούνται πολλοί επενδυτές. Τι εκτιμούν και πώς σχολιάζουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς. Προϋποθέσεις για περισσότερες και ισχυρότερες επενδυτικές επιλογές σε μακροπρόθεσμη βάση.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου «τύπου ΔΕΗ» προβληματίζουν την αγορά

Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στη χρηματιστηριακή αγορά η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, όχι γιατί δεν αναγνωρίζεται ο αναπτυξιακός της στόχος, ούτε φυσικά επειδή θα προσελκύσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ από το εξωτερικό, τα οποία θα επενδυθούν στη χώρα, αλλά λόγω των επιπτώσεων που έχει επιφέρει μέχρι σήμερα στην τιμή της μετοχής στο ΧΑ.

Γενικότερα, εκτιμάται ότι όπου επίκειται μια μεγάλου ύψους αύξηση κεφαλαίου στην οποία δεν συμμετέχει ο βασικός μέτοχος και δεν έχει προσελκυσθεί στρατηγικός επενδυτής, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να διατεθούν οι νέες μετοχές με αξιοσημείωτο discount σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία διαπραγματεύονται από πλεονεκτική θέση. Με άλλα λόγια, η αγορά φοβάται ότι θα επαναληφθεί στην περίπτωση της ΔΕΗ ό,τι προηγήθηκε με τις μετοχές τραπεζών.

Ο προβληματισμός της αγοράς εντείνεται επειδή πολλοί πιθανολογούν ότι θα υπάρξουν αρκετές άλλες εισηγμένες που θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βγήκε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις σχετικές φήμες, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε κάνει προ μηνών και η Avax.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι φημολογίες έχουν σίγουρα κάποια λογική βάση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα αποδειχτούν επιζήμιες για όσους τις πιστέψουν, σε περίπτωση που αυτό επηρεάσει τις επενδυτικές τους κινήσεις.

«Είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι όταν προβλέπεται από πολλούς μια επόμενη επταετία όπου θα… βρέχει δημόσια έργα, θα προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις, θα αυξάνονται τα ΣΔΙΤ και θα πολλαπλασιάζονται τα deals, κάποιοι όμιλοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων, τώρα που οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις έχουν ανεβεί και παράλληλα υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, πρόθυμη να τοποθετηθεί ακόμη και σε assets μιας χώρας με μεγάλο δημόσιο χρέος.

Επίσης, η κινητικότητα είναι πολύ έντονη στον χώρο των ακινήτων, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις του βιομηχανικού κλάδου προσφέρονται προς αξιοποίηση πολλά projects, είτε σε αυτή καθεαυτή τη δραστηριότητά τους είτε στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Να μη βγάλουμε απέξω και τα δανειοδοτικά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου μπορεί μεν ένα περίπου 80% αυτών να προσφέρεται με χαμηλό επιτόκιο, το υπόλοιπο 20% όμως θα πρέπει να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάθε περίπτωση εισηγμένης εταιρείας είναι ξεχωριστή και δεν θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ούτε για τον αν ούτε και για το πότε θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αρκετές εισηγμένες θα αναβάλουν για το απώτερο μέλλον τις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, επειδή πιστεύουν ότι σε ένα ή δύο χρόνια από σήμερα αυτές θα γίνουν με καλύτερους όρους για τους σημερινούς μετόχους. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις των περισσότερων εταιρειών από τον χώρο των ακινήτων που αναβάλλουν ΑΜΚ και προτιμούν σε αυτή τη φάση να δανειστούν μακροπρόθεσμα, είτε από τις τράπεζες είτε από το χρηματιστήριο, με χαμηλά επιτόκια.

Ανάλογες πρακτικές πιθανολογούνται και από εισηγμένες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν με τη μορφή του project finance και προτιμούν να προχωρήσουν σε ΑΜΚ σε κάποια μελλοντική φάση, όταν τα αποτελέσματα των εργασιών που αναλαμβάνουν θα μπορούν να προεξοφληθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από την επενδυτική κοινότητα.

Τέλος, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι σε περίπτωση που μια άλλη εταιρεία εξαγγείλει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, παρατηρηθεί η αντίστοιχη πτώση στο ταμπλό του ΧΑ με αυτήν της ΔΕΗ. Κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ πριν λίγα χρόνια διαπραγματευόταν στο ταμπλό του ΧΑ προς 1 με 1,5 ευρώ και έφτασε να ξεπερνάει τα δέκα. Είχε προφανείς δυσκολίες μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου στην τιμή του ταμπλό, μετά από τέτοιο ράλι.

Μπαράζ εκδόσεων, μακροπρόθεσμα οφέλη

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ (άνω των 750 εκατ. ευρώ) ακολουθεί φέτος σειρά άλλων μεγάλων σχετικών εκδόσεων (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου), ενώ έντονη δραστηριότητα αναμένεται τους επόμενους μήνες και στην αγορά των εταιρικών ομολόγων μέσω του ΧΑ (μετά τις φετινές εκδόσεις των Prodea, Motor Oil και Costamare, δρομολογούνται αντίστοιχες κινήσεις από Premia, μία ή δύο εταιρείες του ομίλου Viohalco και μια επιχείρηση συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη).

Υπάρχουν παράγοντες της αγοράς που ανησυχούν μήπως το μπαράζ αυτών των εκδόσεων στεγνώσει τη ρευστότητα της αγοράς και ταλαιπωρήσει για αρκετό χρονικό διάστημα τις τρέχουσες τιμές στο ΧΑ.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, περισσότεροι φαίνεται να είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες και βραχυπρόθεσμες, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μόνο θετικά θα λειτουργήσουν για την οικονομία και την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Πέραν αυτού, πιστεύουν ότι οι εκδόσεις αυτές θα ενισχύσουν μεσομακροπρόθεσμα και τις ίδιες τις εταιρείες.

«Τα εταιρικά ομόλογα δεν προσελκύουν κεφάλαια από τις μετοχές, αλλά από τις καταθέσεις σε ένα περιβάλλον οριακών επιτοκίων, ακόμη και για τις προθεσμιακές τοποθετήσεις. Το αν θα στεφθούν από επιτυχία οι συγκεκριμένες ομολογιακές εκδόσεις θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο κάθε εταιρεία θα καταφέρει να πείσει τους συντηρητικούς αποταμιευτές να σηκώσουν ένα τμήμα των χρημάτων τους από τις τράπεζες. Όσο για μετοχικές εκδόσεις όπως αυτές της ΔΕΗ, η διεθνής ρευστότητα είναι τόσο υψηλή, έτσι ώστε τα όποια ενδεχόμενα ζητήματα προκύψουν, να έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.

Το μόνο σίγουρο ότι με τέτοιες εκδόσεις προσελκύονται κεφάλαια στη χώρα, ενώ παράλληλα διευρύνεται και ενδυναμώνεται ο αριθμός των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο. Θα πρέπει να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο», υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v