Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι κινητοί μέσοι όροι που κρίνουν την πορεία

H αδυναμία της αγοράς να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην παρούσα φάση. Τι δείχνει η διακλάδωση της ρευστότητας στο σύστημα. Τα σενάρια σε συνάρτηση με τις διεθνείς αγορές και τι σήματα εκπέμπουν μετοχές και δείκτες.

Χρηματιστήριο: Οι κινητοί μέσοι όροι που κρίνουν την πορεία

H καθίζηση της αξίας των συναλλαγών δεν αποτελεί ποτέ θετικό οιωνό για μια αγορά που προσπαθεί να ανεβεί σε υψηλότερα επίπεδα και το φυσικό επακόλουθο θα είναι ισχυρό profit taking αφορμής δοθείσας, αν η αξία των συναλλαγών παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα.

Το έτερο στοιχείο είναι ότι οι επενδυτές φαίνεται να αφαιρούν ρευστότητα από τις μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, στοιχείο risk-off για την αγορά μας, και αντίθετα δεν φαίνεται να βρίσκονται πρόθυμοι επενδυτές να πάρουν τη θέση τους. Το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται η διάθεση της αγοράς να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και προς τις 800 μονάδες είναι δείγμα αδυναμίας, δεδομένου ότι την ίδια χρονική στιγμή, οι ξένες αγορές συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

Αν και μεσο-μακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, βραχυπρόθεσμα το χρηματιστήριο εμφανίζει αδυναμία που διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Για τον Γενικό Δείκτη, το θετικό σενάριο για την πλευρά των αγοραστών είναι να συνεχίσει να δίνει ο δείκτης κλεισίματα υψηλότερα των 749 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο κινητοί μέσοι όροι (ΚΜΟ) 200 εβδομάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 742, 721, 709 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 690-683 μονάδων, ενώ επιδείνωση του διεθνούς κλίματος μπορεί να βάλει σε δοκιμασία και τη στήριξη στις 660-650 μονάδες.

Αντίθετα, αν επικρατήσει το συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο και αντέξει η στήριξη στις 749 μονάδες, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε αναρρίχηση προς τις 773, 784 και 789-795 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 795 μονάδων θα επιφέρει σημαντική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, η οποία θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω με επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 809 μονάδων.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1.971-1.997 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω διολίσθηση προς τις 1.668-1.652 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) ή και προς τις 1.630-1.607 μονάδες. Για τη μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1.870 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1.899-1.911, 1.935 (ημερήσιο “stop short”) και 1.959-1.967 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1.811, 1.771, 1.753 και 1.707 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζών, η αντίσταση των 530 μονάδων φαίνεται ότι αποτελεί πολύ σημαντική περιοχή και δύσκολη περιοχή αντίστασης. Υπενθυμίζεται ότι για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, το ημερήσιο stop των short θέσεων ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 509 μονάδων. Οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις στις 425 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 420 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 414 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Συνολικά, η αναμενόμενη διόρθωση στην εγχώρια αγορά βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων τεχνικών ορίων αλλά η η ανησυχία στις τάξεις των αγοραστών διατηρείται, αφού η τεχνική ανοδική ορμή έχει διαταραχθεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέραμε και στις προηγούμενες αναλύσεις, το βάθος στην ανοδική ορμή της αγοράς θα φανεί από τη συμπεριφορά των επενδυτών στη διορθωτική κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v