Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει bullish για την Ελλάδα η Jefferies

Στη θετική σύσταση για τις ελληνικές μετοχές επιμένει ο αμερικανικός οίκος. Πώς αλλάζει τα δεδομένα η πανδημία και η εκτίναξη της συμμετοχής retail επενδυτών στις αγορές. Υπάρχει θέμα «υπερθέρμανσης»;

Παραμένει bullish για την Ελλάδα η Jefferies

Στη στρατηγική μετοχών της και την παγκόσμια κατανομή περιουσιακών στοιχείων η αμερικανική Jefferies παραμένει πολύ θετική για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών και διατηρεί την bullish στάση και σύστασή της για τη χώρα.

Το θέμα που αναλύει διεξοδικά η Jefferies είναι η άνοδος της συμμετοχής των retail επενδυτών στις μετοχικές αγορές. «Με τον δείκτη MSCI All World σε επίπεδο-ρεκόρ, πολλά από τα σημαντικότερα παγκόσμια κεφάλαια κυριαρχούνται από μια νέα ομάδα επενδυτών -τους εγχώριους, λιανικούς επενδυτές. «Μια από τις απρόβλεπτες συνέπειες του τεράστιου παγκόσμιου νομισματικού και δημοσιονομικού κινήτρου και ρευστότητας είναι η λεγεώνα των μεμονωμένων επενδυτών, των οποίων η όρεξη για κίνδυνο είναι δυσανάλογη σε σχέση με το μέγεθος των διαθέσιμων πόρων», εξηγεί ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

Το πώς ανταποκρίνεται αυτή η ομάδα σε αλλαγές στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, στην ανάπτυξη εμβολίων και στο επιτόκιο είναι πιθανό να είναι πιο σημαντικό από τους παραδοσιακούς συμμετέχοντες σε μετοχές, επισημαίνει η Jefferies.

Οι τελευταίοι 12 μήνες έχουν δημιουργήσει έναν ατελείωτο αριθμό νέων οικονομικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των ρεκόρ περιορισμένων επενδυτικών πιστωτικών spread, του ποσού των αρνητικών αποδόσεων χρέους και φυσικά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία του σοκ της Covid-19 ήταν η απάντηση των δαπανών των νοικοκυριών. Αντί να μειωθεί η κατανάλωση, όπως θα περίμενε κανείς σε μια «κανονική» ύφεση, οι δαπάνες αυξήθηκαν. Πράγματι, υπήρξαν δαπάνες που οδήγησαν κατοικίες και αυτοκίνητα σε επίπεδα-ρεκόρ, με αποτέλεσμα η αγορά περιουσιακών στοιχείων να έχει γίνει παραβολική (σ.σ. σχεδόν οριζόντια άνοδος). Με την εξάπλωση της πανδημίας, οι κεντρικές τράπεζες είχαν ως μοναδική επιλογή να επεκτείνουν τους ισολογισμούς τους, για να αποτρέψουν μια κρίση ρευστότητας.

Ένα από τα ζητήματα με την αλλαγή στην ηγεσία του κύκλου εργασιών της αγοράς είναι η όρεξη κινδύνου των εγχώριων επενδυτών. Όπως δείχνουν (σ.σ. διαγράμματα 1 και 2) οι αναλυτές της Jefferies, ο κερδοσκοπικός δείκτης λιανικής, ο οποίος μετρά την απόκλιση από την τάση των περιουσιακών στοιχείων όπου η εσωτερική αξία δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, είναι κοντά στις τέσσερεις τυπικές αποκλίσεις (σ.σ. δείτε το γράφημα 2).

Σαφώς μερικές από τις κινήσεις στις υποκείμενες τιμές μετοχών αρχίζουν να αντικατοπτρίζουν εξαιρετικά κερδοσκοπική συμπεριφορά, η οποία θέτει κινδύνους για τις αγορές βραχυπρόθεσμα. Για παράδειγμα, συνεχίζει η Jefferies, η πολύ επιθετική τοποθέτηση μπορεί εύκολα να αναγκάσει τα άτομα να πουλήσουν άλλες μετοχές ή περιουσιακά στοιχεία για χρηματοδότηση τυχόν απωλειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v