Οι ελληνικές τράπεζες είχαν χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά 24% περίπου το 2020 και η Keefe, Bruyette & Woods (KBW) διατηρεί την προσεκτική της άποψη για τον τραπεζικό τομέα και για το 2021.
Η ελληνική οικονομία είναι αδύναμη και το σημείο εκκίνησης σε συνδυασμό με τη μεγάλη εξάρτησή της από τον τουρισμό είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν την προσεκτική προοπτική που διατηρεί η KBW.
Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν επικεντρωμένες στη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs) παλαιού τύπου, ενώ οι νέες εισροές θα μπορούσαν να περιπλέξουν την εικόνα, εξηγεί η επενδυτική τράπεζα. Η KBW χαρακτηρίζει την εικόνα ως εξής: έσοδα είναι υπό πίεση, αυξημένες προβλέψεις, νέες εισροές NPEs και μικρή παραγωγή κεφαλαίου για φέτος.
Η KBW θα ήθελε να δει τις ελληνικές τράπεζες να προχωρούν περισσότερο για να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαίου τους για να εξαλείψουν τις αβεβαιότητες και επίσης να ανακτήσουν εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Μεταβαίνοντας στις εκτιμήσεις της έως το 2023 και ενημερώνοντας τις τιμές-στόχους για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές, το δυνητικό περιθώριο ανόδου είναι αρνητικό της τάξεως του 12% περίπου κατά μέσο όρο.
Διατηρούμε την προτίμησή της για τη μετοχή της Alpha Bank με σύσταση (Market Perform) και τιμή-στόχο στο 0,90 ευρώ από 0,74 ευρώ, δεδομένης της ισχυρότερης κεφαλαιακής του θέσης, του πιο ποιοτικού κεφαλαίου και της υψηλότερης κερδοφορίας, σημειώνει.
Για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, παρότι αυξάνει τις τιμές-στόχους, εξακολουθεί να συστήνει underperform. Για την Εθνική Τράπεζα από το 1,12 ευρώ στο 1,62 ευρώ πλέον και αρνητικό περιθώριο ανόδου.
Για τη Eurobank, από το 0,41 ευρώ στο 0,51 ευρώ πλέον και μικρό αρνητικό περιθώριο ανόδου. Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 1,09 ευρώ η τιμή-στόχος χωρίς αλλαγή και αρνητικό περιθώριο ανόδου.
Η KBW «βλέπει» σκληρές οικονομικές προοπτικές καθώς η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό ενώ χτυπήθηκε από την ασθενέστερη συμβολή του στο ΑΕΠ. Όπως συζητήσαμε τον Απρίλιο του 2020, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου 20% ελληνικό ΑΕΠ. Ο ΟΟΣΑ πρόσφατα μείωσε την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ του 2021 για όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, με την Ελλάδα να πλήττεται περισσότερο.
Το lockdown θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση των καταναλωτών όχι μόνο το 2020 αλλά και το 2021. Ενώ η KBW αναμένει σταδιακή ανάκαμψη έως το 2021, τα νέα κρούσματα μπορεί να παρατείνουν τα μέτρα περιορισμού, προσθέτοντας τις αβέβαιες προοπτικές.
Αδύναμη κεφαλαιακή θέση
Η τεράστια προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς είχε αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαίου. Με τους δείκτες NPE ακόμα υψηλούς και δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν περιορισμένες ικανότητες δημιουργίας κεφαλαίων οργανικά, η KBW αναμένει ότι η αβεβαιότητα γύρω από το κεφάλαιο θα συνεχιστεί και το 2021.
Πιστεύουμε, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, ότι απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας κεφαλαίου. Καταργώντας τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες γύρω από το κεφάλαιο, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ξεκλειδώνοντας τις τιμές των μετοχών.
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται στις 0,26 φορές κατά μέσο όρο, δείκτης που συγκρίνεται με τις 0,6 φορές για τον τομέα των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά αντικατοπτρίζει μια πιο αβέβαιη προοπτική για την κερδοφορία και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
Ποιότητα περιουσιακών στοιχείων
Το ελληνικό σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων («Ηρακλής») ήταν το «κλειδί» για την επιταχυνόμενη μείωση των παλαιών NPEs. Διεύρυνση και επέκταση αυτού του συστήματος θα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs και τους δείκτες κεφαλαίου, αν και η ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις μπορεί να περιορίσει αυτή τη μείωση. Επιπλέον, η αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές σημαίνει ότι ο όγκος των νέων εισροών NPEs παραμένει αβέβαιος.