Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από Eurobank Equities

Οι τίτλοι διαπραγματεύονται με 50% έκπτωση σε σχέση με τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών της ευρωζώνης, σημειώνει. Προβλέπει σταδιακό κλείσιμο της «ψαλίδας». Γιατί προτιμά Alpha-ΕΤΕ.

Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από Eurobank Equities

Σε σημαντική αύξηση στις τιμές-στόχους για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές προχωρά η Eurobank Equities σε έκθεσή της. 

Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση "buy" για την Εθνική Τράπεζα, με τιμή-στόχο στα 2,73 ευρώ, και για την Alpha Bank, για την οποία δίνει τιμή-στόχο το 1,25 ευρώ ενώ δίνει σύσταση "hold" για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, για τον οποίο επανεκκινεί την κάλυψη, με τιμή-στόχο στο 1,24 ευρώ.

Οπως αναφέρει, διατηρεί τη θετική της στάση για την Εθνική καθώς προσφέρει ξεκάθαρο μονοπάτι προς την ανάκαμψη των κερδών της, αλλά και για την Αlpha Bank, δεδομένης της ελκυστικής της αποτίμησης σε συνδυασμό με τα περιθώρια που έχει να επιταχύνει το ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ). 

Διατηρεί επιφυλακτική στάση ως προς τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς καθώς εκτιμά ότι η προσπάθεια επανιδιωτικοποίησής της ίσως αποδειχθεί κοστοβόρα για τους υφιστάμενους μετόχους. 

Οι τίτλοι των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται με 50% έκπτωση σε σχέση με τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών της ευρωζώνης, σημειώνει η χρηματιστηριακή, προβλέποντας σταδιακό κλείσιμο της «ψαλίδας» καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειες ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων τα επόμενα 1-2 χρόνια. 

Η Eurobank Equities αναμένει ταχύτερη ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της, αν και εκτιμά ότι η κερδοφορία τους θα παραμείνει σχετικά περιορισμένη ως το 2022, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται περίπου στο 5%. 

Βελτίωση της «ορατότητας»

Η ορατότητα αποκαταστάθηκε σταδιακά, υποστηρίζει η χρηματιστηριακή και παραμένει «εποικοδομητική» για τις τράπεζες. Σε προηγούμενες εκθέσεις, υποστηριζόταν ότι η έλλειψη ορατότητας ήταν ο βασικός λόγος για τις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών όπως και ότι θα ήταν πιθανή υψηλότερη ορατότητα προς το τέλος του έτους.

Το πρόσφατο ράλι των ελληνικών τραπεζών (πάνω από 120% από τα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου) επιβεβαιώνει την άποψή μας, συνεχίζει η χρηματιστηριακή. «Κοιτώντας μπροστά, τα θετικά νέα στο μέτωπο των εμβολίων αυξάνουν την αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα νωρίτερα, ενώ αποκαθιστά σταδιακά την πολύ αναγκαία ορατότητα», εξηγεί η Eurobank Equities. Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να είναι βασικός δικαιούχος της διανομής εμβολίων στην ΕΕ, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα ενισχύσει περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές.

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε μια δύσκολη χρονιά: To de-risking μπορεί να επιταχυνθεί το 2021 ενώ η λειτουργική απόδοση των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε ανθεκτική το 9M'20, παρά το δυσμενές σκηνικό. Ο πυρήνας των κερδών προ προβλέψεων (PPI) σημείωσε άνοδο 5% λόγω των βασικών εσόδων και των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων (opex). Όπως αναμενόταν, οι προβλέψεις για επισφάλειες (CoR) παρέμειναν αυξημένα (στις 200 μονάδες βάσης), αλλά η κερδοφορία ήταν σχετικά άνετη, ενισχυμένη από τα κέρδη συναλλαγών που σχετίζονται με τα ελληνικά ομόλογα (GGB).

Η Eurobank Equities αναμένει ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση του ισολογισμού και την ανάκαμψη των κερδών θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω το 2021. Οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενης έκθεσης θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο για τη σημαντική μείωση των κινδύνων, αλλά και σε χαμηλότερα έσοδα και ένα πλήγμα στα εποπτικά κεφάλαια, τα οποία ωστόσο θα παραμείνουν άνετα πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Ενδεικτικά, οι τράπεζες σκοπεύουν να «ξεφορτώσουν» NPEs 24 δισ. ευρώ (40% της εγχώριας έκθεσης) τους επόμενους 6 μήνες, ενώ πιθανότατα να έρθουν και περισσότερα.

Βασικές αλλαγές στις εκτιμήσεις: Οι βασικές αλλαγές στις εκτιμήσεις της περιλαμβάνουν χαμηλότερα NPEs, που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19 (που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των δανείων σε μορατόρια έναντι άνω του 50% που είχε υποτεθεί προηγουμένως, αν και το guidance των τραπεζών είναι ακόμη πιο συντηρητικό), χαμηλότερες προβλέψεις, υψηλότερα βασικά έσοδα και χαμηλότερα opex. Τα PPI αυξήθηκαν 5% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2020-22, λόγω των υψηλότερων εσόδων κατά 2%, ενώ οι προβλέψεις καθαρού εισοδήματος αυξάνονται κατά 11%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v