Capital Economics: Το δεύτερο κύμα απειλεί την Ευρώπη

Μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες της ευρωζώνης από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν νέα lockdown, προβλέπει ο διεθνής οίκος. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και οι φόβοι των οικονομολόγων.

Capital Economics: Το δεύτερο κύμα απειλεί την Ευρώπη

Αν και δεν αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της η Capital Economics για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, επιφυλάσσεται για τις επόμενες ημέρες καθώς η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων αποτελεί καθοδικό κίνδυνο. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρωζώνη αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες και αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη, επισημαίνει η Capital Economics.

Η νέα εξάπλωση του κορωνοϊού είναι βέβαιο ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το εάν αυστηροποιούνται οι περιορισμοί των κυβερνήσεων. Οι έρευνες δείχνουν ότι στις περισσότερες χώρες ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού φοβάται μήπως προσβληθεί από τον ιό και τυχόν νέοι κανονισμοί θα επηρεάσουν περαιτέρω την ανάκαμψη.

Τα πρώτα στοιχεία για τους δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI Σεπτεμβρίου υποδηλώνουν ότι ακόμη τα μετριοπαθή περιοριστικά μέτρα που έχουν επανεισαχθεί μέχρι τώρα ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, ιδίως στη Γαλλία.

Από την άλλη είναι πιθανό το δεύτερο κύμα να περάσει σύντομα, όπως φαίνεται να έχει γίνει σε ορισμένες άλλες χώρες, ενώ έχει ήδη διαρκέσει περισσότερο στην Ισπανία και τη Γαλλία από ό,τι στην Ιαπωνία, για παράδειγμα. «Φαίνεται πιο πιθανό ότι η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις σε σκληρότερη δράση, η οποία με τη σειρά της θα απειλούσε να καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη.

«Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γερμανίας, έχουν επηρεαστεί ελάχιστα μέχρι στιγμής και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται νοσοκομειακή θεραπεία εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός, αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα», τονίζουν οι αναλυτές.

Από τις αρχές Ιουλίου, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων «τρέχει» με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι στην κορυφή του πρώτου κύματος, αν και οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στο πρώτο κύμα. Π.χ. ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων λοιμώξεων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ισπανία και τη Γαλλία είναι υψηλότερα από το υψηλό του Μαρτίου/Απριλίου, ενώ αντίθετα, υπήρξε μόνο μια πολύ μικρή αύξηση των κρουσμάτων σε Γερμανία και Ιταλία.

Η Capital Economics θεωρεί ότι μόνο ένα μέρος της αύξησης από τον Ιούλιο μπορεί να αποδοθεί στη διενέργεια περισσότερων τεστ, αν και τα τεστ ανά 1.00 άτομα έχουν αυξηθεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία αλλά όχι τόσο στον αριθμό των νέων περιπτώσεων.

Για παράδειγμα, από τις αρχές Ιουλίου έως την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των ημερήσιων τεστ στη Γαλλία τετραπλασιάστηκε, ενώ ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά δεκαπέντε φορές.

Θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται παραμένει πολύ χαμηλότερος από ό,τι κατά το πρώτο κύμα. Ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας παρέμεινε μέχρι στιγμής πολύ χαμηλός, σε σύγκριση με την κορυφή του Απριλίου, τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γερμανία, και αυτό οφείλεται μερικώς στο ότι ο ιός συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε νεότερα άτομα.

Στη Γαλλία, το 45% των νέων περιπτώσεων αφορούσε άτομα ηλικίας τουλάχιστον 60 ετών κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος ενώ αυτό το ποσοστό έχει υποχωρήσει πλέον στο 14%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v