Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι θα κρίνει τη διατήρηση της ανοδικής τροχιάς

Το κλίμα στην αγορά των ομολόγων και το μειωμένο ρίσκο χώρας δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στην αγορά των μετοχών. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις στους βασικούς δείκτες του χρηματιστηρίου. Πτωτικό το άνοιγμα.

Χρηματιστήριο: Τι θα κρίνει τη διατήρηση της ανοδικής τροχιάς

Παρά την προσπάθεια ανέλκυσης πάνω από τις 650 μονάδες, η πλειονότητα της αγοράς παραμένει στα ίδια επίπεδα και η ίδια ρευστότητα ανακυκλώνεται στους ίδιους τίτλους.

Η ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο που ανακοινώθηκε, εν πολλοίς αναμενόμενη ως προς το μέγεθός της, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επόμενες συνεδριάσεις, οι οποίες βέβαια θα εξαρτηθούν και από την πορεία των διεθνών αγορών. Η συνέχεια της θετικής εικόνας στην αγορά των ομολόγων είναι εφικτό να δώσει μια ώθηση στην ψυχολογία της αγοράς των μετοχών.

Από τη μία πλευρά, βρίσκονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες και από την άλλη, είναι η επιτυχημένη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, σε ιστορικό χαμηλό επιτόκιο, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει να προσπαθεί να διατηρηθεί πέριξ των 640-650 μονάδων. Το σκηνικό με τον γεωπολιτικό κίνδυνο, το αποδυναμωμένο μακροοικονομικό προφίλ και με τις τραπεζικές μετοχές εκτός ραντάρ επενδυτών, οι συνθήκες στην αγορά δεν αλλάζουν σημαντικά. Στην προσπάθεια διατήρησης επαφής με τις 650 μονάδες, σημαντικό ρόλο είχε το +3,21% της Coca Cola, ενώ και ο ΟΠΑΠ έδωσε σημαντικά στηρίγματα για το θετικό πρόσημο με +2,58%, όπως και η Σαράντης με +2,32%.

Παρά την ολιγοήμερη ανοδική κίνηση, η τεχνική εικόνα για την αγορά και για τον Γενικό Δείκτη δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η κίνηση υψηλότερα των 650 μονάδων και έπειτα των 664 μονάδων θα δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, αλλά γι' αυτό θα απαιτηθεί και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Οι στηρίξεις τοποθετούνται στις 619, 600, 593, 582 και 539 μονάδες για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. Η βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη, εφόσον μπορέσει τη διάσπαση, θα ανοίξει την πιθανότητα η αγορά να προχωρήσει προς υψηλότερα επίπεδα και προς τη ζώνη των 680-705 μονάδων. Όσο όμως παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων, τον έλεγχο της τάσης τον έχουν ξεκάθαρα οι πωλητές.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διατήρηση γύρω από το επίπεδο των 1.550 μονάδων χωρίς την ανοδική διάσπαση δεν αποτελεί τη βέλτιστη εξέλιξη στην αγορά. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει ένα εύρος κίνησης μεταξύ των 1.472 και 1.623 μονάδων και η διάσπαση του κάτω άκρου μπορεί να αποτελεί σήμα για τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, αν δεν αναιρεθεί με αυξημένες αξίες συναλλαγών.

Υψηλότερα η κίνηση μπορεί να ανέλθει μέχρι τα παραπάνω όρια, με τα επιμέρους επίπεδα με σημασία για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να τοποθετούνται στις 1.504, 1.492 και 1.430 μονάδες στο κακό σενάριο. Σε περίπτωση προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης και κλεισίματος, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.546, 1.569 και 1.571 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τέλος, για τον δείκτη των τραπεζών, η περιοχή των 360 μονάδων που χάθηκε είναι το pivot point για την ανοδική κίνηση. Το αρνητικό όριο για χαμηλότερα είναι στις 320 μονάδες. Το ιστορικό χαμηλό στις 266 μονάδες παραμένει το κομβικό σημείο στον δείκτη των τραπεζών.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v