Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο για ETFs στους νέους δείκτες του Χρηματιστηρίου

Στόχος είναι οι τρεις νέοι χρηματιστηριακοί δείκτες να αποτελέσουν τη βάση για την «επιστροφή» των ETFs στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Τα πλεονεκτήματα, οι ευκαιρίες και οι ατυχείς συγκυρίες του παρελθόντος. 

Σχέδιο για ETFs στους νέους δείκτες του Χρηματιστηρίου

Το θέμα της δημιουργίας ETFs πάνω στους τρεις νέους δείκτες που λανσάρισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας επιχειρούν να θέσουν στην αγορά τα στελέχη της ΕΧΑΕ, με απώτερο στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών και την τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο δείκτης «Select Plus» ήρθε ουσιαστικά για να αντικαταστήσει τον «Midcap» της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ο «Select» τον προϋπάρχοντα των «small caps», με το σκεπτικό ότι οι νέοι δείκτες δίνουν με μεγαλύτερη έμφαση στην εμπορευσιμότητα των μετοχών που τους απαρτίζουν.

Επιπρόσθετα, ο νέος δείκτης «Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης» έρχεται να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους συντηρητικότερους επενδυτές, σε μια εποχή αρνητικών διεθνών επιτοκίων και σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται συχνά από αυξημένο κίνδυνο και έντονη μεταβλητότητα.  

«Νομίζω ότι η αγορά θα μπορούσε να χτίσει επενδυτικά εργαλεία όπως τα ETFs στους τρεις αυτούς δείκτες, ιδιαίτερα αν ο όγκος των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας παρουσιάσει ανοδική τάση και μάλιστα περισσότερο διαχυμένη μεταξύ των κλάδων και των μετοχών του», αναφέρει γνωστό στέλεχος της χρηματιστηριακής κοινότητας, συμπληρώνοντας πως η μέχρι τώρα σαφώς περιορισμένη διείσδυση των ETFs στη χώρα μας ήταν θέμα άτυχων συγκυριών και κακών επιλογών.

Ειδικότερα, το ETF στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ήρθε δυστυχώς λίγο πριν ξεκινήσει η βαθιά οικονομική κρίση που κράτησε στη χώρα μας για δέκα ολόκληρα χρόνια. Η τόσο έντονη πτώση των χρηματιστηριακών τιμών κατά την περίοδο 2008-2012 οδήγησε υποχρεωτικά και σε βαρύτατες απώλειες όσους τοποθετήθηκαν και στο σχετικό ETF, πλήττοντας τελικά και την εικόνα του ίδιου του προϊόντος. 

Επιπλέον, το συγκεκριμένο ETF, όπως άλλωστε και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, επηρεάζεται έντονα από την πορεία των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να υποαποδίδει έντονα και μετά το 2012, περίοδο κατά την οποία πολλές άλλες μετοχές εταιρειών διαφόρων κλάδων σημείωναν αξιοζήλευτα κέρδη. Καλώς ή κακώς, ένα ETF πάνω στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα επηρεάζεται έντονα από την πορεία του τραπεζικού κλάδου στο ταμπλό του ΧΑ, σε μια περίοδο όπου οι μετοχές του κλάδου χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα. 

«Όσο για το ETF που συνέδεε τις αποδόσεις  του ΧΑ και αυτές του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης αποδείχτηκε τελικά ένα κακοσχεδιασμένο προϊόν, που ελάχιστα είχε να προσφέρει. Τα δύο χρηματιστήρια ούτε κοινό επενδυτικό concept μπορούσαν να προσφέρουν ούτε να πείσουν πολλούς ότι θα έπρεπε αναγκαστικά να τοποθετηθούν και στα δύο ταυτόχρονα και μάλιστα σε συγκεκριμένη αναλογία», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.  

Ο δείκτης της Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης περιλαμβάνει μετοχές με μέση τρέχουσα μερισματική απόδοση άνω του 5% και δίνει μεγαλύτερο βάρος στις μεγάλες εταιρείες, αλλά παράλληλα επιτρέπει και τη συμμετοχή μικρότερων, που προχωρούν σε σημαντικές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους. Επίσης, οι εταιρείες του συγκεκριμένου δείκτη αντιστοιχούν στο 42% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.

Ο δείκτης ATHEX Select Index Plus ήρθε ουσιαστικά για να αντικαταστήσει τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Περιλαμβάνει είκοσι μετοχές εταιρειών με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση από 120 έως 835 εκατ. ευρώ και από αυτές έχει επιλέξει εκείνες με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα.

Αντίθετα, ο δείκτης ATHEX Select Index απευθύνεται σε τριάντα εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης (small caps), με κριτήριο και πάλι την εμπορευσιμότητά τους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v