Υπάρχει ένας δείκτης που βαραίνει πάνω στις επιλογές των ισχυρών διαχειριστών κεφαλαίου για μαζικές τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια, όταν οι ανοδικές εξάρσεις σε αρκετές κεφαλαιαγορές παγκοσμίως μοιάζει να αναπτερώνουν το επενδυτικό ηθικό.
Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πως εάν κοιτάξει κάποιος την πραγματική παραγωγή στην οικονομία, οι μετοχές εξακολουθούν να μην είναι σε «φθηνές» αποτιμήσεις. Η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως αντιστοιχεί στο 84% του παγκόσμιου ΑΕΠ, όταν το 2009, στο ξέσπασμα δηλαδή της χρηματοπιστωτικής κρίσης που βύθισε τις μετοχές στα τάρταρα, η χρηματιστηριακή αξία διεθνώς ήταν κάτω από το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ο δείκτης αυτός «ζωγραφίζει» τον λόγο της κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηρίων διεθνώς προς το παγκόσμιο ΑΕΠ. Είναι ο λεγόμενος «δείκτης αξίας» του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ.
«Αν είσαι στην πιάτσα πολύ καιρό, βλέπεις τα πάντα στις αγορές. Και μπορεί να μου πήρε 89 χρόνια για να ζήσω αυτή την εμπειρία, αλλά οι αγορές, εφόσον πρέπει να είναι ανοικτές κάθε δευτερόλεπτο, αντιδρούν στις ειδήσεις με έντονο τρόπο», τόνισε πρόσφατα μιλώντας για το διπλό χτύπημα από κορωνοϊό και αργό.
Όπως αναφέρει πρόσφατο σχόλιο στους FT, είναι απόλυτα λογικό να αγοράζει κανείς μετοχές με βάση τη στήριξη που παρέχει η Fed και οι περισσότεροι fund managers θα συμφωνούσαν πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν τις απειλές προς το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως η ιδέα πως αυτή είναι μια οργανική ανάκαμψη, πως οι εταιρείες και οι οικονομίες έχουν περάσει τα χειρότερα και γλιστρούν ομαλά προς την κανονικότητα, φαίνεται να είναι εσφαλμένη.
Πράγματι, όπως συνεχίζουν να τονίζουν ορισμένοι θαρραλέα αισιόδοξοι επενδυτές, η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού σε ορισμένα σημεία του κόσμου είναι ενθαρρυντική. Από μόνο του όμως αυτό δεν είναι αρκετά ενθαρρυντικό, ώστε να στηρίξει ένα άλμα 26% του S&P 500 τον τελευταίο μήνα.
Όπως προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο chief global equity strategist της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, «αυτό το ράλι στις αγορές μετοχών είναι πιθανότατα παρατραβηγμένο και υπερβολικά γρήγορο και πιθανότατα εξακολουθούν να υπάρχουν πτωτικά ρίσκα από εδώ».
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι ένας από τους απλούστερους και πιο ξεκάθαρους τρόπους που έχει η αγορά για να πει πως η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει βαθύτατα προβλήματα και πως οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι αεροπορικές εταιρείες και τα νοικοκυριά δεν αναμένουν να επιστρέψουν σύντομα στις δραστηριότητές τους.