Εφιαλτικό σενάριο της UBS για οικονομίες και μετοχές ΗΠΑ

Τα τρία σενάρια του διεθνούς οίκου για την πορεία των αγορών εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας. Στο 20-40% η επίπτωση των περιοριστικών μέτρων για τον ιδιωτικό τομέα. Τα κρίσιμα ερωτήματα, ο φόβος για ισχυρή bear market και το θετικό σενάριο.

Εφιαλτικό σενάριο της UBS για οικονομίες και μετοχές ΗΠΑ

Η UBS παραθέτει τρία σενάρια για την πορεία της πανδημίας και των αγορών. Οι στρατηγικές απομόνωσης καταστρέφουν την οικονομία, αναφέρει η UBS, και προβλέπει ότι στο δυσμενές σενάριο, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 1.650 με 1.950 μονάδες, δηλαδή έως και 30% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι οι ηγέτες του κόσμου έχουν λάβει πρωτοφανείς αποφάσεις για τον έλεγχο των παρενεργειών στις οικονομίες από τον κορωνοϊό, αφού οι περιορισμοί στην προσωπική μετακίνηση θα έχουν σημαντικό έως καταστροφικό οικονομικό αντίκτυπο. Η UBS εκτιμάει ότι τα μέτρα που ισχύουν τώρα σε πολλές μεγάλες οικονομίες θα μπορούσαν να μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα από 20% έως 40% στη διάρκεια της καραντίνας.

Εκτός από τη Fed, που σε διάστημα τριών ημερών πήρε σοκαριστικά νομισματικά μέτρα και η ΕΚΤ ξεκίνησε ειδικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης ύψους 750 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει δημοσιονομική χαλάρωση με προγράμματα που αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ για το Η.Β., το 15% του ΑΕΠ για τη Γερμανία, το 15% του ΑΕΠ για τη Γαλλία και 10% του ΑΕΠ για τις ΗΠΑ.

Αυτά τα μέτρα και η προθυμία των πολιτικών να κάνουν περισσότερα, θα βοηθήσουν να αποφευχθεί μια παγκόσμια πιστωτική κρίση, συμπεραίνει πάντως η ελβετική τράπεζα. Από την άλλη, όμως, ο αντίκτυπος στην αγορά λόγω των περιορισμών και της καραντίνας είναι πολύ περιορισμένος.

Τα ερωτήματα που θέτει η UBS είναι καίρια:

α) πόσο γρήγορα μπορεί να εξομαλυνθεί η οικονομική δραστηριότητα;

β) μπορούν να περιοριστούν οι εταιρικές χρεοκοπίες και οι απώλειες θέσεων εργασίας;

Σε ένα θετικό σενάριο, οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ ακολουθούν την πορεία της Κίνας και της κορύφωσης του κορωνοϊού από τις αρχές Απριλίου 2020, επιτρέποντας σταδιακά χαλάρωση των μέτρων από τις αρχές Μαΐου 2020. Σε αυτό το σενάριο, η ανάκαμψη που θα ξεκινήσει θα έχει σχήμα V στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2020. Σε αυτό το σενάριο, στο τέλος του 2020 η UBS αναμένει τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 να διαπραγματευτεί περίπου στις 2.900 μονάδες.

Στο βασικό σενάριο, νέα κρούσματα του ιού κορυφώνονται στα μέσα Απριλίου, επιτρέποντας τους βασικούς περιορισμούς να αίρονται από τα μέσα Μαΐου, αν και ο ιός αποδεικνύεται δύσκολο να εξαλειφθεί, κάτι που σημαίνει ότι οι περιορισμοί πρέπει σταδιακά να αίρονται για το υπόλοιπο του έτους. Η ανάκαμψη θα έχει σχήμα U και ξεκινάει από το τέταρτο τρίμηνο 2020. Σε αυτό το σενάριο, ο S&P 500 θα ισορροπούσε στις 2.650 μονάδες.

Σε ένα δυσμενές σενάριο, τα μέτρα περιορισμού δεν επαρκούν για να σταματήσουν τη διάδοση του ιού και τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα. Επίσης, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ξανά στην Κίνα, απαιτώντας νέες καραντίνες, υποθέτει η ελβετική τράπεζα. Οι καραντίνες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παραμένουν σε ισχύ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2020 και έκτοτε σταδιακά ξεκινάει η αποκλιμάκωση.

Σε αυτό το σενάριο, τα κυβερνητικά μέτρα δεν αντισταθμίζουν τα σοκ στις οικονομίες, οδηγώντας σε απότομη αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών και σε αύξηση της ανεργίας. Η οικονομική εξέλιξη σε αυτό το σενάριο θα είχε σχήμα L έως το 2021. Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 θα διαπραγματεύεται περίπου στις 2.100 μονάδες μέχρι το τέλος του 2020, αν και το πραγματικό κατώτατο επίπεδο μπορεί να είναι χαμηλότερο, ίσως μεταξύ 1.650 και 1.950 μονάδες, σηματοδοτώντας μια ισχυρή bear market αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v