Χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως στήριξη στις τιμές των μετοχών και με κυρίαρχο επενδυτικό σύμβουλο τον πανικό, η εγχώρια αγορά συνεχίζει να είναι η πρωταγωνίστρια στην πτωτική ορμή, με τις απώλειες να ανέρχονται σε σχεδόν 45% από το υψηλό στις 24/1.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημειώνει τις υψηλότερες απώλειες από κάθε άλλη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, το ETF GREK, το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης που επενδύει σε μετοχές ελληνικού αποκλειστικά ενδιαφέροντος, σημείωσε χθες νέο ιστορικό χαμηλό στα επίπεδα των 5,132 δολαρίων και πτώση 15,6%.
Σε αυτό το πτωτικό σπιράλ που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού έχει έρθει να προστεθεί τόσο το ζήτημα του πετρελαίου όσο και οι λανθασμένες επιλογές πολιτικής τόσο από την κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ όσο και από την ΕΚΤ.
Οι ενέσεις ρευστότητας της Fed στην αγορά, οι οποίες αποτελούν έκτακτες και σημαντικές ενέργειες στο σύστημα μεγαλύτερου μεγέθους από την κρίση του 2008, δεν μπόρεσαν να γυρίσουν την αγορά παρά μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Οι αγορές, μπροστά σε τέτοια συστημικά προβλήματα, δεν έχουν υπομονή και δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν επικροτούν τους χειρισμούς του Τραμπ στις ΗΠΑ, τις πρώτες αποφάσεις της ΕΚΤ και στη συνέχεια της Fed. Η αμερικανική αγορά, όπως και οι μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη, είναι επισήμως σε bear market.
Το στοιχείο που επισημαίνουν διαχειριστές μετοχών στο εξωτερικό είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία στους αμερικανικούς δείκτες, γιατί η πανδημία θα εξελιχθεί σε νέα χρηματοπιστωτική κρίση, με χειρότερο σημείο εκκίνησης από ό,τι το 2008.
Στην εγχώρια αγορά, παρά την πτώση, ωστόσο, υπάρχει ένας στοιχειώδης διαχωρισμός μεταξύ των μετοχών, αφού συνολικά από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κάποιες εξακολουθούν να σημειώνουν κέρδη στο διάστημα των 52 εβδομάδων.
Από τις αρχές του έτους, διασωθείσες μετοχές από τον Γενικό Δείκτη είναι οι τίτλοι του Ιασώ με -4,6%, Intercontinental International -6,3%, Λάμψα -6,9%, Μύλοι Λούλη -14%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -15% και Quest Συμμετοχών με -20%. Για την Καράτζη, η δημόσια πρόταση ήρθε σε μια καίρια χρονική στιγμή για τους μετόχους μειοψηφίας.
Στον αντίποδα, τις υψηλότερες απώλειες της τάξεως του 50% και σημαντικά υψηλότερες του Γενικού Δείκτη σημειώνουν οι μετοχές των Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Εθνική Τράπεζα, Intracom, Τράπεζα Πειραιώς, MLS, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Αλουμύλ, Τράπεζα Αττικής, Viohalco, Ικτίνος, Λύκος, Aegean Airlines, ΕΚΤΕΡ, Κέκροψ, Byte και Τεχνική Ολυμπιακή.
Πιο τεχνικά, η αγορά έχασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το επίπεδο των 646 μονάδων, που ήταν σημαντική στήριξη, και πλησίασε απειλητικά την περιοχή των 530 μονάδων, που αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο πριν από τα ιστορικά χαμηλά των 420 μονάδων.
Στα ημερήσια και τα εβδομαδιαία διαγράμματα, οι τιμές βρίσκονται σε πλήρως υπερπωλημένες περιοχές και η πρώτη αισιόδοξη νότα είναι η εμφάνιση σημαντικών θετικών αποκλίσεων στους ταλαντωτές (RSI 14 Ημερών, MACD και Stochastic) στα ωριαία διαγράμματα. Αυτή η νότα μπορεί να δώσει κάποιο ισχυρό ράλι ανακούφισης των τιμών από οποιοδήποτε επίπεδο της αγοράς.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η στήριξη είναι στις 1.340 μονάδες, επίπεδο που ήλθε στο προσκήνιο πολύ γρήγορα και με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι στον Γενικό Δείκτη, λόγω της «βαριάς» συμμετοχής της Coca Cola HBC. Η Coca Cola HBC από το πρόσφατο υψηλό της στα 34,88 ευρώ (35,20 ευρώ ιστορικό υψηλό στις 3/9/2019) απέχει 43% ή 5,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης
Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών έχει επιστρέψει στα ιστορικά του χαμηλά στην περιοχή των 360 μονάδων. Ο Φεβρουάριος του 2016 και ο Ιανουάριος του 2019 ήταν οι άλλες δύο χρονικές περίοδοι που ο δείκτης προσέγγισε στην περιοχή. Η μετοχή της Alpha Bank είναι η πρώτη που έχει επιστρέψει στα ιστορικά της χαμηλά, στο 0,841 ευρώ την 1η Φεβρουαρίου πέρυσι. Η Eurobank επίσης διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον Νοέμβριο του 2018, στο 0,4382 ευρώ. Τέλος, η ΕΤΕ έχει χαμηλό στο 0,90 ευρώ από τις 21/1/2019.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη