«Θερμό» περιβάλλον για τα εταιρικά ομόλογα

Οι «χαλαρές» νομισματικές πολιτικές που προτίθενται να ακολουθήσουν FED και ΕΚΤ σε συνδυασμό με την μείωση του ελληνικού ρίσκου λειτουργούν καταλυτικά στην αγορά των εταιρικών ομολόγων. Αποδόσεις και κίνδυνοι. Αναλυτικός πίνακας.

«Θερμό» περιβάλλον για τα εταιρικά ομόλογα

Το κλίμα νομισματικής χαλάρωσης που προτίθενται να συνεχίσουν οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου (FED και ΕΚΤ), σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στην ελληνική οικονομία και το ανοδικό της ΑΕΠ, έχουν δημιουργήσει «θερμό» κλίμα στην αγορά των εταιρικών ομολόγων (είτε αυτά διαπραγματεύονται στο ΧΑ, είτε στο εξωτερικό), προσφέροντας θετικές αποδόσεις στους προσεκτικούς επενδυτές.

Με τις αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών 10ετων κρατικών ομολόγων να προσεγγίζουν το -0,7%, με την ίδια χώρα να δανείζεται πρόσφατα για 30 χρόνια με μηδενικό κουπόνι, με τα yields των ελληνικών κρατικών τίτλων να έχουν υποχωρήσει (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα της Κύκλος Χρηματιστηριακής) σε «ευρωπαϊκά επίπεδα» και με τις ελληνικές τράπεζες να προσφέρουν επιτόκια στις δεσμευμένες καταθέσεις έως 0,5%-0,6%, είναι λογικό να έχουν επηρεαστεί ανοδικά και οι τιμές των ελληνικών εταιρικών ομολόγων και ιδίως εκείνων των ομίλων που:

Πρώτον, εμφανίζουν θετικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και

δεύτερον, δεν περιλαμβάνουν στους όρους του ομολόγου τους, το δικαίωμα του εκδότη να επαναγοράσει τους τίτλους σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και έναντι προκαθορισμένου τιμήματος (βλέπε σχετικά στοιχεία πίνακα).

Χαρακτηριστική περίπτωση θετικής απόδοσης είναι αυτή της Coral, της οποίας ο τίτλος από πέρυσι έως φέτος έχει ανεβεί από το 100 στο 102,87 και η τρέχουσα απόδοση επιτοκίου (yield) έχει υποχωρήσει στο 2,2% σε σχέση με το αρχικό κουπόνι (επιτόκιο) του 3%.

Άλλο ενδεικτικό κερδοφόρο παράδειγμα είναι αυτό του επταετούς ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το οποίο εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2018 με τιμή 100 και επιτόκιο 3,95%, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται στο 105,49 με yield στο 2,90%.

«Με το δεξί» ξεκίνησε τον φετινό Ιούλιο και το ομόλογο της Attica Group, το οποίο μέσα σε περίπου ένα μήνα είδε την τιμή του να ανεβαίνει από το 100 στο 101,8 και την απόδοσή επιτοκίου του (yield) να αποκλιμακώνεται από το 3,4% στο 3,06%.

Στα τέλη Ιουλίου επίσης είχαμε και την κάλυψη μέσα από ιδιωτική τοποθέτηση ενός νέου ομολογιακού δανείου από την εταιρεία πληροφορικής MLS.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί προκειμένου να επιλέγουν ομολογιακούς τίτλους εταιρειών με ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αναλαμβάνουν το ρίσκο της -πλήρους, ή μερικής- αθέτησης των υποχρεώσεων του εκδότη προς αυτούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ομολόγου της Folli-Follie, ενώ λόγω των υψηλών υποχρεώσεων της Intralot, οι δύο ομολογιακές της εκδόσεις διαπραγματεύονται πολύ κάτω από το 100, οδηγώντας μέχρι σήμερα σε μεγάλες απώλειες τους μακροπρόθεσμους επενδυτές του τίτλου.

Επιπλέον, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία, τη φορολόγηση και άλλους τεχνικούς όρους των ομολόγων (π.χ. δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής, δεδουλευμένοι τόκοι, ποιος φορολογείται και πόσο), καθώς πρόκειται για ένα σχετικά καινούριο προϊόν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v