Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο μπορούν τα ομόλογα να... ανεβάσουν το ΧΑ

Η τριπλή λήξη της σειράς Ιουνίου ενισχύει την αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά. Τα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και πώς επηρεάζουν το Χρηματιστήριο. Πτωτικό το άνοιγμα στη σημερινή συνεδρίαση.

Πόσο μπορούν τα ομόλογα να... ανεβάσουν το ΧΑ

Η περιοχή των 830-860 μονάδων αποτελεί το εύρος κίνησης των τιμών του Γενικού Δείκτη στις τελευταίες συνεδριάσεις από την αρχή του τελευταίου ανοδικού κύματος στις 27/5.

Με την αγορά να έχει ήδη αποφέρει αποδόσεις της τάξεως του 15% από το τέλος Μαΐου, η τριπλή λήξη της σειράς Ιουνίου βοηθά στην αύξηση της μεταβλητότητας. Η γενική εικόνα, μάλιστα, βελτιώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς η ελληνική αγορά δείχνει να διαθέτει και σειρά από άλλα πλεονεκτήματα, που μέχρι τώρα δεν είχαν εκτιμηθεί αρκετά.

Οι νέες συνθήκες στην αγορά των ομολόγων και η άνοδος στα ευρωπαϊκά ομόλογα (εξέλιξη που μειώνει τις αποδόσεις), καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ετοιμάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, οδηγούν και το εγχώριο 10ετές στο 2,39%, δηλαδή σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Μετά το παράθυρο που άφησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για μειώσεις επιτοκίων, ξεκινώντας ενδεχομένως ακόμα και από τον επόμενο μήνα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα παγκόσμια και εγχώρια οικονομικά ρίσκα, οι αποδόσεις διαμορφώνονται χαμηλότερα και αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει τις αποτιμήσεις των μετοχών. Όταν ισορροπήσει η αγορά των ομολόγων και οι αποδόσεις τους, τότε οι αναλυτές πιθανότατα θα προχωρήσουν σε μειώσεις των προεξοφλητικών επιτοκίων και οι τιμές-στόχοι των μετοχών αλλά και των δεικτών θα κινηθούν ανοδικά.

Το έτερο στοιχείο με μεγάλη σημασία είναι η επιτυχής έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς αναφορικά με το Tier II. Ανεξαρτήτως από τους όρους, η έκδοση δίνει αφορμή για επανεκτίμησης της τρέχουσας αξίας της τράπεζας και, σύμφωνα με αναλυτές, δικαιολογεί την τρέχουσα αποτίμησή της. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις για το 2020, οι τραπεζικοί τίτλοι είναι διαπραγματεύσιμοι σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας στις 0,23 φορές για την Τράπεζα Πειραιώς, στις 0,32 φορές η Alpha Bank με περισσότερα και καλύτερης ποιότητας κεφάλαια, στις 0,43 φορές η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, λόγω της έναρξης του εγχειρήματος ταχύτερης μείωσης των NPEs, στις 0,56 φορές.

Πιο τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει ως πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης τις 790-800 μονάδες, οι οποίες μόνο με πολύ αρνητικά νέα σε Ελλάδα ή εξωτερικό θα έρθει στο προσκήνιο. Αντίστοιχα, η αντίσταση στις 850-860 μονάδες είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Όσο τα ενδοσυνεδριακά profit taking συνεχίζονται, οι αγοραστές, που εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι, ενισχύονται και θα προσπαθήσουν να κινηθούν πάνω από τις ισχυρές αντιστάσεις. Οι 900 μονάδες είναι το αμέσως επόμενο πεδίο.

Σημαντικό είναι ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλη πιθανότητα για αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση, το θετικό momentum θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

O τραπεζικός δείκτης, με αφορμή και το triple witch των παραγώγων και την αύξηση της μεταβλητότητας, προηγείται της κίνησης στην αγορά. Παρότι κινήθηκε και πάνω από τις 800 μονάδες, επέστρεψε χαμηλότερα στις 750 μονάδες. Η Αlpha Βank τα βρίσκει δύσκολα για την ώρα στην περιοχή του 1,75 ευρώ. Ανοδική διαφυγή δείχνει στο 1,85 ευρώ και έπειτα 2 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι στα 1,50-1,43 ευρώ.

Η αντίσταση των 2,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα φαντάζει δύσκολη περιοχή, ενώ η αύξηση των short θέσεων ίσως να επηρέασε την αγορά. Η στήριξη είναι στα 2,20 ευρώ όπως φάνηκε και στις 19/6 και έπειτα τα 2 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά τα 2,50 ευρώ, επόμενος στόχος τα 3 ευρώ ανά μετοχή. Χαμηλότερο το volatility για τη Eurobank από την ΕΤΕ, που κινήθηκε ως τo 0,823 ευρώ. Η διάσπαση του 0,875 θα δώσει την κίνηση προς το 1 ευρώ, με ενδιάμεση τιμή τo 0,92. Στα 0,80-0,82 ευρώ το stop.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή έφτασε τον στόχο των 3 ευρώ και υψηλότερα, παρά τις υπεραγορασμένες συνθήκες της. Από την άλλη, η στήριξη στη ζώνη στα 2,70-2,85 ευρώ είναι σημαντική.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική κίνηση στοχεύει προς τις 2.200 μονάδες, αν και η ουσιαστική αντίσταση είναι στις 2.180 μονάδες. Η στήριξη πλέον είναι στα επίπεδα των 2.100-2.120 μονάδων, ενώ για τους πιο γρήγορους στη ζώνη των 2.150 μονάδων.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v