Στην… περίεργη υπόθεση της μικρότερης απόδοσης των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών, αναφέρεται σε σχολιασμό της η Morgan Stanley.
Όπως σημειώνει, πριν από όχι τόσα πολλά χρόνια, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησαν στην Ελλάδα πακέτο διάσωσης ύψους 375 δισ. δολαρίων, που οδήγησε επίσης σε μαζικές κρατικές περικοπές, μια βαθιά ύφεση και σε εκτεταμένη ανεργία. Η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι και εξακολουθεί να έχει ένα τεράστιο χρέος.
Ωστόσο, γράφει η Morgan Stanley, τα πενταετή ελληνικά κρατικά ομόλογα, που από τη Standard & Poor’s αξιολογούνται ως «σκουπίδια» με αξιολόγηση Β+, τώρα διαπραγματεύονται με απόδοση 1,71%. Αντιθέτως, το πενταετές αμερικανικό treasury, με πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ΑΑ+, έχει απόδοση 1,91%.
Συνήθως, οι αποδόσεις ακολουθούν την πιστωτική ποιότητα. Γιατί λοιπόν η απόδοση του ελληνικού 5ετούς κρατικού ομολόγου είναι χαμηλότερη από αυτή του 5ετούς αμερικανικού treasury;
Κατά τη Morgan Stanley, για τους διεθνείς αγοραστές ομολόγων, οι ελληνικές εκδόσεις μπορεί να είναι ελκυστικές, διότι τα αντίστοιχης ωρίμανσης γερμανικά, γαλλικά και ιαπωνικά ομόλογα έχουν αρνητικές αποδόσεις.
Στην πραγματικότητα, κοστίζει χρήμα η κατοχή ενός ομολόγου με αρνητική απόδοση.