Στην… εποχή του split κινείται η Σοφοκλέους

Τις «παλιές καλές χρηματιστηριακές ημέρες» θυμίζει η τρέχουσα κινητικότητα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα την επανεμφάνιση της διαδικασίας του μετοχικού split. Παραδείγματα εταιρειών και σενάρια.

Στην… εποχή του split κινείται η Σοφοκλέους

Κέρδη της τάξεως του 38% καταγράφει από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, λόγω και των προσδοκιών ότι μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, η όποια κυβέρνηση προκύψει, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Επιπρόσθετα, πολλές δεκάδες μετοχές μη τραπεζικών εταιρειών όλων των κεφαλαιοποιήσεων έχουν καταγράψει κατά την τελευταία τριετία μετοχικά κέρδη που υπερβαίνουν το 50%, το 100%, ή ακόμη και το 200%, αντανακλώντας τη βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων, την άμβλυνση του δημοσιονομικού κινδύνου της χώρας και τις προβλέψεις για μελλοντική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.

Το θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι το ράλι τιμών εστιάστηκε κυρίως σε μετοχές εταιρειών με υγιή θεμελιώδη δεδομένα και όχι -όπως πολλές φορές σε παλαιότερες εποχές- σε «σαπάκια» που κινούνται στο ταμπλό αποκλειστικά με κερδοσκοπικά κριτήρια.

Απότοκο του θετικού χρηματιστηριακού κλίματος είναι η επανεμφάνιση της διαδικασίας του «μετοχικού split», δηλαδή του σπασίματος ενός τίτλου σε περισσότερους.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η απόφαση για split (διαδικασία που είναι σήμερα ευκολότερη σε σχέση με το παρελθόν, γιατί με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, η ελάχιστη απαιτούμενη εκ του νόμου ονομαστική αξία έχει υποχωρήσει από 30 στα 4 ευρωλεπτά) δεν αλλάζει την «πραγματική αξία» της περιουσίας των επενδυτών και παρομοιάζεται με κάποιον που ανταλλάσσει ένα χαρτονόμισμα των πενήντα ευρώ με πέντε των δέκα.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι υποστηρικτές του split αντιτείνουν επιχειρήματα όπως:

• Μπορεί να επηρεαστεί θετικά η εμπορευσιμότητα των τίτλων.

• Επιδρά ψυχολογικά σε τμήμα των επενδυτών, οι οποίοι επηρεάζονται σε περιβάλλον ανοδικού χρηματιστηριακού κλίματος (εσφαλμένα) για το αν είναι ακριβή ή φτηνή μια μετοχή, από το απόλυτο ύψος της τιμής της.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς η -εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ- εταιρεία πληροφορικής Epsilon Net «έσπασε» τη μετοχή της στα δύο, διπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των τίτλων της.

Η πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της Autohellas αποφάσισε το split των μετοχών της εταιρείας, έτσι ώστε κάθε τρέχων τίτλος να αντικατασταθεί με τέσσερις νέους.

Την ίδια αναλογία (4 νέοι τίτλοι για κάθε 1 σημερινό) περιλαμβάνει η πρόταση της διοίκησης της Ικτίνος Μάρμαρα προς την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της στις 26 Ιουνίου.

Μία ημέρα νωρίτερα (25 Ιουνίου), η προγραμματισμένη τακτική γενική συνέλευση της Quest Holdings θα προτείνει το σπάσιμο της μετοχής στα τρία, με την έκδοση τριών νέων τίτλων για κάθε ένα σημερινό.

Το θέμα του split είχαν προτείνει και μέτοχοι μειοψηφίας της Space Hellas προς τη διοίκηση της εισηγμένης, χωρίς ωστόσο η τελευταία να το κάνει αποδεκτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που θα συνεχιστεί το θερμό χρηματιστηριακό κλίμα και μέσα στο καλοκαίρι, θα υπάρξουν και άλλες διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες θα εξετάσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v